Je bent hier
Home > Columns > Mommy Talk | Zoonlief heeft zijn autorijbewijs!

Mommy Talk | Zoonlief heeft zijn autorijbewijs!

Wat heeft hij ernaar uitgekeken en nu heeft hij het gewoon in zijn pocket. In één van mijn Mommy Talk artikelen vertelde ik al dat oudste zoonlief zijn theorie gehaald heeft. Dat was einde augustus. Sindsdien had zoonlief zijn zinnen gezet om zijn rijbewijs zo snel mogelijk binnen te halen. En dat is hem gelukt!

In Nederland mag je het praktijkexamen afleggen vanaf 17 jaar. Lessen mogen al vanaf 16,5 jaar. Eind september vierden wij de 17de verjaardag van zoonlief. Het officiële sein dat hij het praktijkexamen mocht afleggen. Vanaf toen ging het dan ook snel. Hij stippelde van alles en nog wat uit en ging aan de slag. Hij plande en plande. Na schooltijd werd er heel gedreven lessen van een uurtje per keer genomen. Dit deed hij enkele keren per week. Het ging goed! Weken gingen voorbij en toen kwam het moment dat hij het gevoel kreeg dat hij wel klaar voor het examen was. Een datum werd vervolgens geprikt. Het werd 24 november, op Black Friday! Toen moest het aantal lesdagen worden geüpdatet. Hij kreeg per week meer lesdagen. Over de kosten van zijn autorijlessen hoefde hij zich geen zorgen te maken; dit kreeg hij van ons en zijn oma als verjaardagscadeau. Alle kosten omtrent zijn autorijlessen en examen namen wij dan ook op ons waardoor hij zich enkel nog op het rijden zelf kon focussen. Hij was vastbesloten om zijn rijexamen in één keer te halen en daar werkte hij naartoe.

Van gebrek aan focus maar vooral zelfvertrouwen was er totaal geen sprake. In zijn beleving stond het al vast maar moest hij nog slechts een klein struikelblok uit de weg ruimen. Zoveel vertrouwen had zoonlief in het feit dat hij zijn autorijbewijs in één keer zal halen. De dagen gingen snel voorbij en 24 november kwam steeds dichterbij. Drie dagen voor het examen werd zijn lestijd geüpdatet. Van 1 uur per keer rijden naar 2 uurtjes. En op de dag van zijn examen kon hij ook nog eens, om er goed in te komen, voor het examen van start ging 1,5 uur lessen. Met het afleggen van zijn theorie was ik al zenuwachtig maar tijdens zijn praktijk steeg mijn zenuwniveau behoorlijk. Gespannen wachtte manlief en ik op het verlossende woord. Na wat uren leek ging ein-de-lijk de telefoon over. Aan de andere kant van de lijn hoorden we de opgewekte stem van zoonlief met de mededeling dat hij zijn autorijbewijs heeft gehaald. En dan valt er toch een soort last van je schouders. Puur van opluchting. Gevolgd door een intens gevoel van trots en vreugde. Zowel zijn theorie- als praktijkexamen heeft zoonlief mooi in één keer gehaald. Daar mag hij zeker trots op zijn! Trots op hem zijn manlief en ik als ouders sowieso!

Dan heb je je autorijbewijs maar mag je nog steeds niet rijden. Althans niet alleen. Als 17-jarige met rijbewijs mag je hier in Nederland niet alleen rijden. Rijden mag uitsluitend met een begeleider dus moest er een begeleiderspas worden aangevraagd. Gelukkig kan anno nu zowat alles online geregeld worden. Even wat formulieren invullen en binnen een weekje viel de begeleiderspas in de bus. Leuk vindt hij het niet maar ook hij zal tot zijn 18de met begeleiding moeten rijden. En dan heeft hij eindelijk de vrijheid van het zelfstandig mogen rijden.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Mommy Talk | Zoonlief heeft zijn autorijbewijs!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top