Je bent hier
Home > Columns > Mommy Talk | Iets met ouder worden en auto theorie halen

Mommy Talk | Iets met ouder worden en auto theorie halen

Nee, niet ik maar oudste zoonlief. Ik kan het nog steeds niet vaak genoeg zeggen maar je beseft pas echt goed hoe snel de jaren gaan wanneer je een ouder bent. Wat groeien kinderen snel! Het is voor mij soms nog onwerkelijk dat ik moeder van een reuzetiener van bijna 17 jaar ben. Een bijna, door de wet gezien, volwassen kind. Dat maakt mij nou gelijk vele jaren ouder dan dat ik (eigenlijk) ben. En nu is meneertje zelfs bijna groot genoeg om te mogen rijden…

Het begon vorig jaar met het behalen van zijn brommerrijbewijs. Hij kon haast niet wachten om met zijn rijlessen te mogen beginnen en al helemaal niet met het doen van het examen. Het afleggen van een brommerexamen mag vanaf je zestiende en slechts één dag na zijn verjaardag lukte het hem om zijn brommerrijbewijs te halen. Ik geloof dat hij die ongeduldigheid van mij heeft, of was het nou van zijn vader? Hoe dan ook… dingen moeten wat zoonlief betreft snel gebeuren. En ja… (af)wachten is niet zijn sterkste punt. Toen moest ik ook even slikken; mijn jongen wordt groot. Maar heb daarnaast ook vaak genoeg mijn hart vastgehouden; is hij wel verstandig genoeg om geen gekke stunten op de brommer uit te halen? Nou, ik kan, nu ruim een jaar later, met trots zeggen dat hij een goede dosis verstand in zich heeft. Dat moet hij wel van mij hebben want van zijn vader zal hij het ongetwijfeld niet hebben gekregen (knipoog naar manlief). Alhoewel ik het in het begin nog niet deed, wellicht vond ik het ergens eng, ga ik nu met veel plezier achterop bij zoonlief zitten. Samen Amsterdam onveilig maken, zie je het al voor je?

Het behalen van zijn brommerrijbewijs betekende voor zoonlief, naast het vaarwel zeggen tegen zijn fiets, ook vrijheid. Vrijheid om zijn baantje bij een grote supermarkt, waar hij zich niet meer goed bij voelde, op te zeggen en voor totaal iets anders te gaan. Met een brommerrijbewijs op zak was koerieren immers niet meer -niet mogelijk- maar een keuze. Lang heeft het dan ook niet geduurd voordat zoonlief bij een pizzabedrijf in loondienst kwam.

Nu zijn we in een nieuw stadium beland. Een brommerrijbewijs is natuurlijk niet genoeg en nu moet het autorijbewijs vanzelfsprekend ook gehaald worden. Als het om autorijlessen en examen doen gaat valt het mij op dat de regels hierin versoepeld zijn. Waar je vroeger (nu voel ik mij weer een stukje ouder) pas vanaf je achtiende mocht lessen is dit anno nu verlaagd naar 16,5 jaar. Theorie-examen mag al vanaf 16 jaar en het praktijkexamen afleggen vanaf 17 jaar!

Zoonlief is al volop aan het lessen. Ook nu merk ik dat hij er vaart achter zet. Want als je vanaf 17 jaar het praktijkexamen mag afleggen wil hij daar natuurlijk niet al te lang mee wachten. Einde september wordt hij 17 jaar en zijn planning is om kort daarna te gaan afrijden. Onlangs heeft hij, na een eerste poging, zijn theorie-examen gehaald. Dagenlang heeft hij zichzelf gedisciplineerd en de nodige tijd genomen om te leren. Dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Dinsdag 22 augustus moest hij vroeg op het CBR zijn, op mij kwam hij redelijk rustig over maar toch wist ik dat hij zenuwachtig was. Achteraf vertelde hij dat hij de zenuwen pas echt voelde toen hij op het CBR was. Veel eerder dan dat ik hem thuis verwachtte kwam hij het huis binnengelopen met een -van oor tot oor- brede glimlach. Het was hem gelukt! Zijn theorie-examen heeft hij gewoon mooi netjes gehaald!

Deze supertrotse mommy kan niet wachten om samen met zoonlief vanuit de auto Amsterdam nog onveiliger te maken 🙂

 

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top