Je bent hier
Home > Lifestyle > Boeken > Boekreview: Het geheim van slanke mensen

Boekreview: Het geheim van slanke mensen

9789048817467Het zal jullie vast niet ontgaan zijn; de vernieuwde versie van Het geheim van slanke mensen van gewichtsconsulente Mieke Kosters is een groot succes. Toen ik daarover gelezen had, dacht ik in eerste instantie: nee hè, na het montignaccen, atkinsen, sonjabakkeren en het dokterfranken, wéér zo’n modeverschijnsel-dieet waar men massaal en meningloos in gelooft.

Maar nu ik het boek heb gelezen, moet ik mijn mening bijstellen. Het geheim van slanke mensen is eigenlijk geen dieetboek. Het is geen boek dat bol staat met regels en ingewikkelde menu-instructies waarin wordt verteld wat je allemaal wel en vooral níet mag eten en in welke volgorde of combinatie. Het geheim van slanke mensen geeft inzicht in je eigen eetgedrag en laat zien dat je altijd een keuze hebt. Het boek leert je anders denken en maakt korte metten met de mythe dat alle slanke mensen gewoon geluk hebben dat zij alles kunnen eten wat ze willen. En als slanke vrouw vind ik dat een verademing om te lezen. Ook mijn broeken zitten wel eens strakker dan gewoonlijk. Maar zodra dat gebeurt, doe ik er meteen wat aan. Dan wil ik slechts tijdelijk wat minderen, maar dan word ik bijna voor gek verklaard: ‘Hoezo, jij bent toch al slank? Jij kunt dat gebakje heus wel hebben, hoor’. Inderdaad, ik ben slank. En dat wil ik ook graag zo houden! Waarom wachten tot het moeilijker wordt?

‘Als je zegt: ‘Ik wil niet te veel eten’, heb je zelf invloed. Jij bepaalt en bent er verantwoordelijk voor – en daarmee tevreden en trots over – je keuze. Als je zegt: ‘Ik mag het niet’, dan overkomt het je. Arme jij: je moet afzien, je hebt geen invloed en dat maakt je rebels, boos of gefrustreerd’, aldus Mieke Kosters. Kijk, dat geeft al een heel andere kijk op ‘diëten’.

Het boek staat daarnaast vol met eyeopeners (Eten weggooien is zonde, maar eten in je lichaam kieperen nog meer, je lichaam is geen kliko!) en ervaringen van andere mensen, van slanke mensen, die je vertellen hoe zij zijn afgevallen en/of slank blijven. Zij eten wél alles, maar niet alles tegelijk; ze maken keuzes. Wil je chocola? Of een bitterbal? Prima! En wat laat je staan? Je kiest voor wat je eet, jij bepaalt wat je in je mond stopt, jij bent de baas en kiest zelf, altijd. Dat is wat Mieke Kosters met haar boek duidelijk probeert te maken. En hoe. Het geheim van slanke mensen is voor iedereen die slank(er) wil worden, slank wil blijven, op een manier die bij hen past, en zonder rigide reglementen. Je kunt wel degelijk eten wat je wilt. Maar je moet niet zozeer anders leren eten, als wel anders leren denken, en daar zit ‘m de kneep. Een boek dat je niet mag missen!

Ben jij ook nieuwsgierig naar het boek? Mommyonline mag drie exemplaren van ‘Het geheim van slanke mensen’ weggeven. Kans maken? Vertel ons wat jij ervoor doet om jouw ideale gewicht te bereiken en te behouden.
Actie loopt van maandag 11 februari tot en met maandag 25 februari 2013

www.hetgeheimvanslankemensen.nl

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

70 thoughts on “Boekreview: Het geheim van slanke mensen

 1. toch sonjabakkeren (maar me niet er heel strikt en streng me eraan houden, ik heb mijn gezonde BMI gewicht bereikt) maar dat is mijn gezonde levensstijl geworden. vier keer per week ook hardlopen, 1x per weer met mijn kinderen naar de taekwondo training…. powervrouw mama zijn…

 2. Minder alcohol, niet dat ik een zuiplap was maar ik merk dat, nu ik echt alleen maar wat drink bij een bijzondere gelegenheid, mijn lichaam (lees: buik) echt veel mooier en slanker is geworden.

 3. Na het stoppen met roken en werkeloos zijn ben ik best wat aangekomen, maar door nu goed op te letten wat ik binnenkrijg en veel bewuster te genieten van het eten merk ik dat mijn lichaam veranderd!
  En heel veel water, al is het alleen om het soms onvermijdelijke ‘honger’ gevoel weg te krijgen als ik eigenlijk geen honger heb!

 4. Ik probeer geregeld te bewegen; kinderen te voet naar school brengen en af en toe wat yoga. Qua voeding ben ik vooral overgeschakelt op sojaproducten omdat die langer een voldaan gevoel geven dan de gewone melkproducten en ze zijn gezonder. Fruit en groenten vind ik ook belangrijk en af en toe eens zondigen kan geen kwaad om het vol te houden.

 5. Op dit moment ga ik wekelijks naar de Weight watchers ben nu 7 kilo kwijt,maar moet er nog 15,op de cursus staan ze ook stil bij het anders denken,dus het lijkt me leerzaam om dit boek te lezen

 6. Ik heb in mijn jeugd geen goed eetpatroon aangeleerd. Mijn ouders en broertje zijn nog flinke obese personen. Ik heb vanaf mijn 24 tot 28ste anorexia gehad. Ik heb nu al ruim 2 jaar gezond gewicht,
  Zit hoog in de BMI echt tegen boven grens, wil graag op GEZONDE! mannier leren hier mee om te gaan en af te vallen tot het setpoint gewicht. Ik vind het eng, maar ik wil het wel graag gaan proberen dmv uw boek. Ik hoop dat ik kans maak op uw boek en zo op een gezonde en normale mannier met eten/afvallen om te gaan.. (en niet zoals in het verleden)
  Ik ben/was ook echt emotie eter (van ouders zo geleerd) ik wil zo graag leren hoe ik normaal met eten om kan gaan.. Ik hoop echt zo te winnen!

 7. Ik wil weer gaan sporten en k ga nu letten op wat ik eet bewuster denken ook wil ik hier verder mee zelf mensen ermee gaan helpen dus ik ga een opleiding volgen als voedingsadviseur of in ieder geval in die richting.
  Wij hebben een reintegratiebureau krijgen veel mensen die in uitkering zitten en veel daarvan willen afvallen/een gezonder gewicht.
  En als dit allemaal lukt wil ik wel daarin een eigen praktijk gaan oprichten.

 8. Doordat ik al 4,5 jaar amper beweging he en in die tijd 3 herniaoperaties en de nodige pijnblokkades heb gehad en de 4e hernia een feit is, is het afvallen erg zwaar. Temeer omdat ik ook een glutenallergie heb. Doordat ik veel medicatie heb, kom je juist aan in gwicht. Nu neem ik minder eten, drink tussen door regelmaatig een dun aangelegde ranja en neem fruit of een klein blokje kaas als tussendoortje. Ook neem ik perdag 1 glas magere optivit en in schaaltje magere yoghurt. Dit moet weer voor de kalkopbouw. Ik ben nu al wel 10 kilo kwijt, maar er moet echt nog wel 20 kilo af, een zware dobber dus.
  Misschien is het boek juist nuttig voor me, immers de knop moet wel om he….

 9. Ik heb alles geprobeerd en ben nu dus bezig met Cambridge… Tja je moet het allemaal gedaan hebben voordat je vind wat bij jou helpt…
  Ik ben erg nieuwsgierig naar het boek! Nu duimen dat ik het mag gaan lezen en hopelijk helpt het mij ook!

 10. Ik val af ! Wil nu graag mijn ideale gewicht bereiken en houden!…Wat ik er voor doe, of beter gezegd gedaan heb….Met de fiets vallen met de gladheid en mn kaak breken 🙁 Nu al 4 weken op vloeibaar eten. Merk nu pas hoe vaak ik de neiging heb iets in mijn mondte stoppen, betrap mijzelf daar nu op, voorheen ging het ongemerkt. Ik zou heel graag het boek willen hebben om inderdaad anders te gaan denken en straks als ik weer kán eten direkt goed te beginnen!

 11. Ongeveer een half jaar geleden geleend bij de bibliotheek en met veel interesse gelezen tot aan de “voorbeeld-dagen”
  Ik heb het aangeraden aan iedereen in mijn omgeveing die op de een of andere manier wil afvallen.
  Sindsdien let ik ook op de verschillen tussen mensen die slank zijn en mensen die het zouden willen zijn, het is echt waar!! Om het vast te houden zou dit boek graag willen hebben en ook om te delen met anderen. TOP BOEK!!
  groetjes,
  Mieke

 12. Ik heb alle diëten al geprobeerd wel afgevallen maar de kilo’s er zo weer bij gekregen als ik weer normaal ging eten. Daarom hoop ik via dit boek handvatten te krijgen om op gewicht te komen en belangrijker op gewicht te blijven

 13. Mieke Kosters heeft niet alleen dat boek geschreven, ze geeft ook workshops EN…..ze start iedere maandag op Facebook een gratis workshop voor iedereen die maar wil. Ik doe daar nu ruim 2 weken aan mee en ben al anderhalve kilo afgevallen! Je bent daar met een groepje mensen en je ondersteunt elkaar, want iedereen heeft dagen dat men niet afvalt of zelfs aankomt en het moeilijk heeft. Iedere week geeft ze opdrachten, waardoor je meer snapt over de keuzes die je kunt maken. Ik vind het briljant, alleen……ik heb het boek nog niet…….

 14. ik ben veel meer gaan bewegen en eet gezonder en stukken minder ben in totaal al 68 kilo kwijt 🙂
  weeg nu nog 67 🙂 mag minimaal 57 wegen met mijn lengte dus ik ben helemaal tevreden mischien nog tot 63 en dan mooi zo houden

 15. Sporten, en opletten op wat ik in mijn mond stop. Ik eet nu kleinere porties. Ben net 3 weken bezig, en 3 kilo eraf. Heb nog wel een lange weg te gaan, maar de volhouder wint 🙂

 16. Een foto van mezelf in een dikke periode op de koelkast plakken. Kleine porties eten,gezond eten,veel water drinken,sporten,en wat minder de auto pakken maar lopen en fietsen.

 17. kleine stapjes zetten, en de keuze aan tussendoortjes na acht uur ’s avonds beperken tot yoghurt of fruit, zodat het “tv aan+snacken” patroon doorbroken wordt.

 18. Tegenwoordig probeer ik slank te kiezen en bewust te eten.
  Ook houd ik mijn calorieën wel in de gate.

 19. Ik kan eten en drinken wat ik wil zonder ook maar een kilootje aan te komen!

 20. Bewust boodschappen doen en niet teveel lekkere dingen in huis halen. Heb over het boek gelezen (niet in m’n bezit), me aangesloten op FB bij de workshop en nu hopen dat dit de echte omslag is! Wil met een lach naar m’n eigen foto kunnen kijken 🙂

 21. Ik ben lid van de sportschool en doe daar yoga, fitness en spinnen. Thuis loop ik ook hard. Ik probeer gezond te koken voor ons gezin en niet teveel tussendoortjes te nemen en toetjes neem ik alleen in een restaurant. Verder veel thee en geen frisdrank. Als ik echt trek heb neem ik fruit. Mijn gewicht neemt zelfs toe de laatste tijd, maar mijn riem moet steeds een gaatje strakker, vandaag was het zelfs nodig een gaatje bij te prikken….

 22. Ik zou het boek graag kado willen doen aan mijn schoonzus. Zij heeft heel veel moeite met het vasthouden van haar gewicht. Vorige jaar heeft ze cambridge gedaan en inmiddels zitten de kilo’s er weer aan. Wellicht dat ze veel meer aan dit boek heeft om zo haar ideale gewicht te behalen en nog belangrijker te behouden.

 23. Ik eet gezonder, snoep minder en pak de fiets meer.
  Alle beetjes helpen zeg maar.

 24. Gluten, melkproducten en alle snelle koolhydraten laten staan dus ook brood en aanverwanten.
  Veel groenten, fruit en vis (eet geen vlees). Alle bewerkte Unilever zooi, die in de supermarkt 80% van het aanbod uitmaakt, laat ik staan en vermijd zo alle schadelijke E-nummers.
  Een keer of 4 per week kort maar erg intensief sporten en daarbij zo zwaar mogelijke krachttraining. Voor de rest: niet stilzitten, stress vermijden en goed slapen!
  Resultaat in een jaar tijd 3 kilo afgevallen, maar 7 kilo spiermassa rijker en dat merk je in omvang.
  Trainen volgens het hormoon principe werkt zeker.

 25. Veel fruit eten. Vooral ’s ochtends, dan merk je dat je de rest van de dag snel verzasdigd ben en niet gaat snaaien

 26. Wij eten veel fruit en variëren daar veel mee. Doe bijv. een geschilde appel 2 minuten in de magnetron en hij smaakt heerlijk anders. Lekker bij de koffie ipv koek.

 27. Ik heb samen met vriendinnen een online eetcultuur waar we elkaar schrap houden door elke week te wegen, te supporten, lief te zijn en te luisteren.
  Daarnaast sport ik elke dag zo’n 15 min ’s morgens voor het werk.
  Ik zou nog wel wat meer mindfull bezig willen zijn en dit boek lijkt me een goede opstap!

 28. Mijn tip is overdag voldoende eten maar vooral drinken. En lekker meezingen met favoriete liedjes dit geeft me een ontspannen gevoel, hierdoor voel ik me voldaan. En heb minder / tot geen behoefte aan chocolade of hapjes. Tuurlijk snack ik ook wel eens, maar dan een klein beetje. Of tegelijk met de Kids, zei wat lekkers en mama ook.

 29. ik zit momenteel mentaal in de knoop om die knop om te draaien ik had n mooi figuur maar door zwangerschap 6 jaar geleden en baby wat na n week is gestorven ben ik dik geworden ik heb vroeger nooit gesport maar was veel buiten en nu zou ik ervoor moeten sporten.kijk zo vaak obese en dan zeg ik zover wil ik het niet laten komen maar vervolgens doe ik er niks mee misschien zou dit boek me kunnen helpen om toch die knop om te draaien zodat ik voor 100% van mijn dochter van 3 kan genieten

 30. Lekker koken met de seizoenen mee! Niet teveel aardappelen, pasta en rijst en vooral veel groenten en fruit. En leer jezelf steeds weer opnieuw lekker koken. Gebruik tot slot ten minste 1 dag als soepdag, om rust in te bouwen in je eetpatroon.

 31. Veel mensen die willen afvallen zien op tegen het sporten dat er vaak bij komt kijken. Niemand zal je zeggen dat dat niet goed is en dat je niet hoeft te sporten om af te vallen. Maar je kan er wel een andere invulling aangeven die wellicht minder moeite kost. Wanneer je echt geen zin hebt om te gaan sporten bij een club of sportschool, let er dan op een andere manier op dat je genoeg beweging krijgt. Kun je binnen 5 minuten naar de supermarkt fietsen, dan is dat natuurlijk al beter dan met de auto gaan. Maar je zou ook naar de winkel kunnen wandelen. Dat kost je al gauw meer tijd en op de terugweg moet je nog wat tillen waardoor je op een praktische wijze een beetje kracht traint. Daarnaast kun je zo minder boodschappen meenemen en moet je iets vaker het huis uit om de boodschappen te doen. Als je het druk hebt, is bovenstaande methode natuurlijk niet ideaal. Bedenk dan bij alles wat je dagelijks doet of je het op een andere manier zou kunnen doen, waardoor je net iets meer beweegt: zoals de trap in plaats van de lift nemen en fysiek met de kinderen spelen in plaats van ze achter de televisie zetten. Kom je in je dagelijkse dingen toch beweging te kort en heb je geen zin in de sportschool, ga dan ’s avonds een rondje wandelen of fietsen. Neem je eerst voor of 2/3 keer per week een rondje van een half uur te maken en indien het bevalt is het natuurlijk goed omdat dagelijks te doen en eventueel iets langer.

 32. Altijd geroepen; ik kan alles eten, ik kom toch niet aan!
  maar na 3 maandjes wonen in Spanje, met heerlijke sangria, alioli en lekker tapasjes moet ik toch constateren dat ik ook niet immuun ben voor het aankomen van een paar kilo.
  Dus terug in Nederland gewoon lekker m’n ding aan het doen en gewoon op zn Nederlands ’s morgens, ’s middags en ’s avonds eten in plaats van de hele dag aan elkaar eten.. 😉
  Eigenlijk werkt dat voor mij al wel prima! 🙂

 33. Ik eet erg gezond, ik probeer minder te eten, maar heb altijd zo’n hongergevoel ’s avonds, ik drink veel water en thee (geen frisdranken meer), ik doe kettlebel oefeningen, maar wat ik ook doe, ik blijf langzaam maar zeker in gewicht bijkomen. Ik neem een lage dosis (tricyclische) antidepressiva om de nacht door te slapen…in plaats van in gewicht bijkomen, ZOU IK ZO GRAAG VERMAGEREN…!

 34. Beste,

  na zoveel vermageringsprogramma’s ben ik weer dikker geworden. Ik zou zooooo graag vermageren. Ik ben er (alweer) van overtuigd dat het boek zal helpen! Kan je me asjeblief het boek laten winnen?

 35. Af en toe sla ik het boek open van Sonja Bakker en volg ik een paar dagen het weekmenu.. Maar al snel haak ik af. Verder koop ik zo min mogelijk snoep. Ik ben een enorme snoeper, dus als het in huis is moet het op.
  Verder probeer ik genoeg beweging te krijgen. Veel wandelen en ik pak vaak de fiets.

 36. Ik ben dol op sporten. Daarmee verbrand ik veel calorieen en kan ik dus soms best wat extra eten:-)

 37. Ik fiets iedere dag naar mijn werk, 6 kilometer heen en 6 kilometer terug….en in de pauze ga ik altijd wandelen of fietsen.
  Ik probeer op mijn eten te leten. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het wordt.

 38. Al fiets ik heel wat af en vind ik dat geen straf,
  ieder pondje gaat door het mondje en
  al kan ik best veel fietskilometers maken,
  zo laat ik mij alles toch iets al te lekker smaken.
  Daarom eet ik heel bewust en langzaam van een heel erg klein blauw bord,
  waardoor het eten wordt beperkt en ik niet erg veel dikker word.
  Toch komen extra tips hier heel erg goed van pas:
  Hoe moeilijk kan het wezen?
  Ik ga gewoon Het geheim van slanke mensen lezen!

 39. Ben net 3 weken terug begonnen met hardlopen. Valt me wel erg tegen, maar ik zet door!
  Geeft echt weer een goed gevoel als ik weer terug ben.
  Na mijn bevalling ben ik 10 kg gegroeid en het valt mij zo tegen om deze er weer af te krijgen.
  Mijn streven is 5 kg eraf!

 40. momenteel niets, want ik ben nog zwanger (over 4 weken uitgerekend), helaas de vorige keer 22 kilo aangekomen en daarvan moest ik nog 6 kilo kwijt toen ik opnieuw zwanger raakte, ik zit nu op plus 15 kilo en zoek nog naar een goede manier om weer op mijn oude gewicht straks te komen!!!

 41. Ik ben naar de dietiste gegaan en zij heeft een dieet speciaal voor mij gemaakt met heel veel voedsel waar ik van hou en de kilo’s vliegen eraf. Lang leve de dietiste!

 42. Ik heb een baan dichter bij huis gevonden zodat ik op de fiets kan ipv met de auto.
  En het zit sowieso tussen de oren: het draait om zelfbeheersing. Dit zou een verplicht onderdeel bij ieder ‘afkick’-programma moeten zijn

 43. Puur en gezond eten en geen slechte dingen (“voor het bezoek”) in huis halen. Fles water bij de computer; regelmatig drinken geeft vol gevoel.

 44. Door de weeks goed op letten en in het weekend eens wat extra
  En een foto van 20 kilo zwaarder op de koelkast plakken

 45. Alle mogelijke lichamelijke verzorgingshandelen die goed voor me zijn! Te beginnen met minder leuk naar leuker: fitness, water drinken en tussendoor kopjes groene thee, lichaam afvalstoffen laten afvoeren d.m.v. scrub en verzorgende bodylotion voor een goede doorbloeding! Wie mooi wil zijn….

 46. Voor mij is bewegen de juiste oplossing. Wat vaker de fiets pakken. Mijzelf naar de sportschool slepen, dat soort dingen. En s’avonds op de bank vooral niet meedoen met die chips en chocola, maar dat is soms best moeilijk!

 47. De verhalen, boeken en voorbeelden van SB ken ik ondertussen wel. Helaas ervaar ik de resultaten niet als positief. DAAROM wil ik nu wel eens een boek gaan lezen die me de kijk op voeding zal laten veranderen. HELP!!

 48. Mijn ideale gewicht heb ik nog niet kunnen bereiken met gezonder eten en sporten, dus ik kan wel een positieve boost gebruiken!

 49. Soms weet je niet of je nu honger hebt of gewoon (lekkere) trek. Neem dan ’n glas water => is het gevoel eventjes weg, dan had je honger, blijft het gevoel dan is het gewoon trek!!

 50. Ook ’n goede is => wat vind je belangrijker, de twee minuten genieten van die “bosche bol” (ja, als je het doet, doe het dan goed!!) of die 2 uur schuldgevoel.

  Kies je echt bewust voor het genieten, zorg dan dat je er ook écht van geniet, dus dan geen schuldgevoel. Gewoon het gevoel “het mag wel ’n keertje”.

 51. Ik eet GEZOND op vaste tijden en neem GEZONDE tussendoortjes!
  Ik neem zoveel mogelijk de fiets, om boodschappen te doen…
  Ik ben wel héél BENIEUWD naar dat GEHEIM van… Slánke mensen!
  Ik zou héél GRAAG hún VOORBEELD en LEVENS-STIJL willen volgen!

 52. ik weet het na zoveel pogingen lijnen helaas nog steeds niet,dus hoop met dit boek eindelijk de antwoorden te vinden.

 53. Ben al jaren aan het Sonja Bakkere In 2011 Ben ik er 20KG mee afdevallen. Maar had regelmatig het gevoel dat het niet genoeg was was het een zware opgaven. Nu ik weer 15 KG te veel heb Was ik op zoek naar een oplossing en kwam via een Facbook Vriendin Sandra Schouten bij Mieke Kosters terecht door haar boekte te lezen weet ik nog meer wat ik niet goed deed Ben ook heel blij wat ik het boek gelezen heb Kan nu ook weer wat dingen uitproberen Een nieuwe uitdagingen Kijken of ik nu er wat KG af kan krijgen en of het blijvend is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top