Je bent hier
Home > Beauty & Fashion > Zonnen? Tips en zonfeiten op een rij!

Zonnen? Tips en zonfeiten op een rij!

zon-in-zandHet is weer vakantietijd! Voor velen betekent dit vrijheid, zee, strand, cocktails en (hopelijk) veel zon. De zon heeft een hoop voordelen maar – we moeten het blijven herhalen – de zon kan behoorlijk wat schade brengen als je niet uitkijkt. Tips en zonfeiten op een rij!

 • SPF staat voor Sun Protection Factor. Let goed op: de SPF-aanduiding geldt in de regel uitsluitend voor UVB, de straling waar je huid door verbrandt. Niet voor UVA – de straling die voor vroegtijdige huidveroudering zorgt (= rimpels!). Wil je dus én beschermd zijn tegen verbranding maar ook niet te vroeg lijnen en groeven in je huid tegenkomen, dan zul je dus een crème moeten vinden die je huid beschermt tegen UVA- én UVB-straling. Indien dat zo is, dan wordt dat doorgaans aangeduid.
 • Feit: Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Huidkanker is een groeiende epidemie in Nederland. Op dit moment krijgt één op de vijf Nederlanders ergens in het leven een vorm van huidkanker. In tien jaar tijd is het aantal gevallen van huidkanker met 105 procent gestegen. (bron: dichtbij.nl) naamloos
 • Wist je dat pas in 1986 SPF 15 werd geïntroduceerd? Pas in de jaren 90 volgde factor 30. Iedereen die dus voor die tijd in de zon heeft gezeten heeft mogelijk zonschade opgelopen. Dat je het niet meer ziet betekent niet dat er niets aan de hand is – eenmaal opgelopen zonschade is voor altijd! Kijk dus goed uit en smeer. Smeer. Smeer!
 • Hoe hoger de zonnefactor hoe beter de bescherming, denk je? Deels waar. Hoe hoger de SPF, hoe lánger je beschermd bent tegen Uv-straling, niet zozeer beter. Maar huidkanker wordt veroorzaakt door alle UV-stralen, dus ook door UVA, en een beschermingsfactor beschermt je huid nooit 100%.
 • Een klein rekensommetje. Als je huid zonder zonnefactor na bijvoorbeeld 10 minuten verbrandt, dan kun je met factor 30 zo’n 30 X 10 minuten beschermd in de zon doorbrengen (oftewel 300 minuten = 5 uur). Maar dat geldt natuurlijk wel alleen als je het product er goed, dik (!) op smeert en het niet eraf hebt gezweet en/of hebt gezwommen. Vaker insmeren is dus altijd goed. Met een lagere zonnefactor zul je dus nog vaker moeten smeren.
 • Nee, je wordt wél bruin als je een hoge SPF opsmeert. Sterker nog, dat bruine tintje blijft veel langer aanwezig als je het zonnen rustig opbouwt. Kort gezegd: hoe langer je erover doet om een kleurtje te krijgen, hoe langer (en mooier) het ook blijft zitten. Een rode huid is een beschadigde huid, geen ‘gezond kleurtje’!
 • Wil je je bruine teint wat extra accentueren? Gebruik een bronzer! Breng het aan met een grote kwast en op die delen waar de zon het eerst je gezicht ‘raakt’: voorhoofd, wangen, neus en kin.
 • Bedenk: overal waar licht is, is UV-licht. Ook op een minder zonnige dag of zelfs in de winter. Smeer dus ook als je gewoon een boswandeling maakt of even boodschappen doet.
 • De hoeveelheid ultraviolette straling wordt uitgedrukt in de zonkracht, een index die in Nederland kan variëren van 0 (wanneer er geen UV-straling is) tot 10 (voor de maximale hoeveelheid ultraviolet zonlicht). Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger). In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen (bron: wikipedia).

shop2148500_pictures_zonnehoed-zonnehoedje-baby-peuter-kind-meisje-roze-2

 • Jonge kinderen en ouderen boven de 65 zijn extra gevoelig voor een zonnesteek. Bij jonge kinderen is hun centrale zenuwstelsel namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Baby’s hebben het eerder te warm dan te koud – ga dus niet goedbedoelend het kind bedekken omdat er een zomerbriesje staat. Je wordt ziek van bacteriën en virussen, niet van de kou. Wel van te veel warmte! Geef je baby dus dezelfde hoeveelheid laagjes kleding als je zelf aantrekt.
 • Er bestaan speciale producten die je huid voorbereiden op de zon; bijvoorbeeld voedingssupplementen met beta-caroteen, lycopeen, vitamine E en C. Er zijn ook voorbereidende serums voor je gezicht. Allemaal stimuleren ze de aanmaak van melanine (het pigment van de huid).

Geniet, maar zon met mate en blijf smeren.

 

Yvonne van der Wal
Hoi! Ik ben Yvonne (1975), moeder van twee kinderen, auteur van drie boeken en ik ben naast schrijven tevens dol op alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Hier kan ik deze passies mooi met elkaar combineren!
http://www.yvonnevanderwal.nl/

9 thoughts on “Zonnen? Tips en zonfeiten op een rij!

 1. Huidspecialist Jetske Ultee adviseert voor alle zekerheid om te kiezen voor een zonnebrandproduct zonder SD alcohol, parfum, oxybenzone, maar met zo wel een uva- als uvb-filter, zonnefilters als zinkoxide, titaniumdioxide en tinosorb, en anti-oxidanten.

  Het alternatief (geen zonnefilter) is sowieso slechter dan een crème dat mógelijk kankerverwekkende stoffen bevat. Meestal moet je dan zulke hoeveelheden opsmeren die je van je leven niet aan kunt/zult brengen.

 2. Josine, ik waardeer je aanvulling maar de link bevat bevindingen die niet op waarheid zijn berust; wel op paniekverhalen die hardnekkig rond blijven gaan, omdat mensen alles geloven wat er op internet wordt neergezet. Je bedoelt het uiteraard goed, maar kijk uit met dergelijke waarschuwingen; er zijn mensen die dan meteen in paniek raken en hierdoor zelfs helemaal niet smeren, terwijl je dáár dus wél echt kanker van kunt krijgen. Huidspecialist Paula Begoun zegt het volgende over Propylene glycol (lees vooral de eerste regels):
  propylene glycol
  .. Rating: Good Categories: Slip Agents , Miscellaneous .

  What is propylene glycol?

  Along with other glycols and glycerol, this is a humectant or humidifying and delivery ingredient used in cosmetics. There are Web sites and spam e-mails stating that propylene glycol is really industrial antifreeze and that it is the major ingredient in brake and hydraulic fluids. These sites also state that tests show it is a strong skin irritant. They further point out that the Material Safety Data Sheet (MSDS) on propylene glycol warns users to avoid skin contact because systemically (in the body) it can cause liver abnormalities and kidney damage. As ominous as this sounds, it is so far from the reality of cosmetic formulations that almost none of it holds any water or poses real concern. In fact, research from toxicologists has shown that propylene glycol and similar ingredients do nos post a health risk for people when used in cosmetics (Source: Critical Reviews in Toxicology, April 2013, pages 363-390).

 3. Ik ben overtuigd van je goede bedoelingen maar ik ben het absoluut niet eens met wat je hier stelt. Er zijn geen onderzoeken gedaan die onomstotelijk aantonen dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan de zon en het ontstaan van huidkanker.
  Maar er zijn wel onderzoeken die aantonen dat vrouwen die zich onttrekken aan het zonlicht danwel veel smeren, een twee keer zo grote kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan vrouwen die wel van de zon genieten zonder smeersels (http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3651733/2014/05/08/Vrouwen-die-zon-ontwijken-gaan-eerder-dood.dhtml).

  Ook is aangetoond dat die veel geprezen zonneblokkers carcinogene stoffen bevatten die heel makkelijk door je huid dringen en in je bloedbaan komen. Veelvuldig en langdurig gebruik zal de schade doen toenemen en tot kanker leiden, niet alleen huidkanker. We gebruiken allemaal deze producten en steeds meer, gek dat er steeds meer kanker is?

  En is huidkanker ook doodsoorzaak nummer één in de zonnige tropische landen? Nee echt niet.

  Wat die zonneblokkers heel goed doen is de UV weghouden, en dat heeft tot vervelend gevolg dat je huid geen vitamine D3 aanmaakt. Die vitamine is de brandstof voor je immuunsysteem en zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld geen kanker krijgt danwel dat de kanker Ien alle andere aandoeningen) wordt bestreden. Dus dat heeft nog een tweede averechts effect.

  Geloof niet wat al die producenten beweren. Blijf zelf nadenken en kijk ook goed rond. Internet biedt je een overvloed aan informatie.

  Ik heb daarnaast nog een aantal andere tips voor een fijne zon-vakantie. Meer weten? http://dekloplossing.nl/?p=886

 4. ‘Er zijn geen onderzoeken gedaan die onomstotelijk aantonen dat er een verband bestaat tussen blootstelling aan de zon en het ontstaan van huidkanker.’

  Wat je hier stelt komt er dus op neer dat huidkanker niet wordt veroorzaakt door de zon, door middel van een linkje op internet. Gevaarlijke nonsens. Vitamine D is belangrijk ja, maar je krijgt al voldoende vitamine D door elke dag een kwartiertje in de zon door te brengen. Huidverbranding is wel degelijk schadelijk. En dat kan alleen voorkomen worden door je in te smeren, met veilig bevonden zonnefilters. Ik zou toch eens naar de site van KWF kankerbestrijding gaan en luisteren naar specialisten als Paula Begoun en Jetske Ultee.

 5. Hai Yvonne,

  Ik zeg niet dat huidkanker niet veroorzaakt kan worden door teveel zon. Ik zeg alleen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor dat verband. En wat mij dan tegen de borst stuit is dat dit wel overal met stelligheid wordt beweerd.

  Daarenboven is het wél wetenschappelijk aangetoond dat zonnebrandcremes carcinogene stoffen bevatten, en dat niemand het daar over heeft.

  Het feit dat je huid verbrandt en dat dat niet fijn voelt geeft je een signaal dat je niet teveel zon moet nemen en dat je er dus op tijd uit moet gaan. Als ik mijn vinger in een kaarsvlam houdt ga ik ook niet door die pijn heen en dan toch verwachten dat er geen schade is. Het beste is om uit de zon te gaan. Het is waanzin te denken dat je met een creme ineens uren in de zon kunt gaan liggen terwijl je huid daar niet aan gewend is. En inderdaad als je dan toch gaat smeren, gebruik middelen die echt veilig zijn!

  Dus ook hier geldt: gebruik je boerenverstand: Zon met mate en smeer geen spul op je grootste orgaan (je huid) waarvan je niet 100% zeker weet dat het goed voor je is.
  Lees anders mijn blog waaronder je een aantal links vindt die verwijzen naar onderzoeken: http://dekloplossing.nl/?p=886

  Groet,
  René

 6. ‘Zon met mate en smeer geen spul op je grootste orgaan (je huid) waarvan je niet 100% zeker weet dat het goed voor je is.’ Nou, dan zijn we het dáár in elk geval over eens. Er wordt overigens juist wel vaak gesproken over ‘schadelijke’ zonnefilters; dit soort discussies bestaan al jaren en komen her en der steeds weer naar voren. Dat je niet de hele dag in de zon moet gaan zitten (met of zonder filter) lijkt me nogal wiedes, niemand zal beweren dat dit geen kwaad kan. Los daarvan: stel dat er inderdaad geen verband is vastgesteld tussen huidkanker en zon (waar ik zelf grote vraagtekens bij zet, alsof al die waarschuwingen voor Jan Lul de media in worden gesmeten; ik vind dat net zo ongeloofwaardig als wanneer iemand zegt: ‘het verband tussen roken en longkanker is niet vastgesteld), dan wil dat dus ook niet zeggen dat huidkanker niet door de zon wordt veroorzaakt. En daarom, wat je zelf ook al stelt: zon met mate en gebruik je boerenverstand.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top