Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Waarom sparen voor een noodfonds

Money Monday: Waarom sparen voor een noodfonds

In 2016 kochten mijn man en ik ons eerste appartement. Over het proces van kopen kan ik een boek schrijven met de titel: Hoe overtuig ik mijn man tot het kopen van een huis. Mijn man neemt geen risico en een huis kopen was een groot risico voor hem. Afijn, we hadden ons appartement. We hadden ook spaargeld. In 2016 kreeg je nog spaarrente, minimale spaarrente. Onze hypotheekrente was 2,5 procent. De hypotheekrente was veel hoger dan de spaarrente. Mijn man besloot om met al het spaargeld ( lees: zijn spaargeld) de hypotheek af te lossen. In principe een goed idee. Het versneld aflossen van de hypotheek is namelijk een van onze doelen.

We hadden 2.000 euro apart gezet.. Voor het geval dat. Mocht een wasmachine e.d kapot gaan, dan hadden we wat geld achter de hand. Dit ging goed tot januari 2019. In januari gingen 2 kinderen een dag extra naar de opvang. De opvangtoeslag kreeg ik een maand later, dus ik moest de volle rekening betalen. Dat kon, want we hadden geld. Ook kocht ik in januari tickets naar Suriname, dat kon want we hadden geld op de rekening. En toen kreeg ik een auto-ongeluk. De auto was net APK gekeurd. De nodige reparaties waren gedaan en toen knalde ik op een tram. Gelukkig was ik alleen en ongedeerd, maar de autoschade was 600 euro. Die 600 euro hadden we niet, want ons potje was op……

Wat is een noodfonds?
Bovenstaand verhaal was voor mij de reden om mij te verdiepen in het hebben van een noodfonds. Een noodfonds is spaargeld dat je kan gebruiken voor noodgevallen. Het is spaargeld wat je eigenlijk niet hebt. Met een beetje geluk gebruik je je noodfonds nooit. Een noodfonds wordt alleen gebruikt als er daadwerkelijk nood is. Een vakantieticket is dus geen nood, maar een ticket kopen om een ziek familielid in het buitenland op te zoeken kan wel een noodzaak zijn.

De hoogte van het noodfonds
De hoogte van je noodfonds kan je op verschillende manieren berekenen. Het NIBUD heeft een rekentool voor het berekenen van een buffer, maar heeft recentelijk ook berekend dat huishoudens 18.250 euro als buffer moeten hebben.

Dave Ramsey, een guru op het gebied van geld, adviseert ook om een noodfonds te hebben. Hij adviseert om 3 tot 6 maanden van de noodzakelijke kosten apart te zetten. De noodzakelijke kosten kan per huishouden verschillen. Hierbij kun je denken aan, huur, hypotheek, verzekeringen, gas en water ect.

Zelf ben ik nu bezig om een noodfonds op te bouwen. Ik kies voor het minimale, namelijk 3 maanden noodzakelijke kosten. Ondanks mijn ervaring vind ik veel spaargeld hebben, in een tijd van o procent rente, echt een ding. Toch leg ik geld opzij voor mijn noodfonds, meer dan 2000 euro want daar redden wij het niet mee.

Een noodfonds lijkt zonde van het geld, maar het is noodzakelijk om te hebben. Het hebben van een noodfonds geeft een extra zekerheid en geeft daarbij ook een gevoel van vrijheid. En dat gevoel is goud waard.

Tot een volgende keer!
Graciella

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Money Monday: Waarom sparen voor een noodfonds

  1. Ik ben groot fan van het hebben van noodgeld. Het geeft zoveel rust in je hoofd. Ik raad het echt iedereen aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top