Je bent hier
Home > Columns > Waarom schrijven goed voor je gezondheid is

Waarom schrijven goed voor je gezondheid is

Schrijven doen we allemaal wel en in vele gevallen is het ook nog eens leuk. Maar schrijven is zoveel meer dan enkel woorden op papier zetten. Schrijven is een krachtige wapen om je gedachten op een rijtje te zetten en je hoofd leeg te maken. Op papier kun je vaak onder woorden brengen wat met stem niet altijd lukt. Je kunt moeilijke gebeurtenissen beter organiseren en verwerken. Maar ook is schrijven een geweldige manier om je emotioneel uit te drukken. Schrijven werkt therapeutisch en in dit artikel benoem ik enkele effecten dat schrijven op jouw gezondheid heeft. Lees verder en ontdek waarom je door te schrijven je gezondheid verbetert….

Zet aan tot een diepere verwerking
Schrijven draagt bij dat je verdriet en gebeurtenissen beter kunt verwerken en een plekje kunt geven. Het is een uiterst geschikt vorm om je gedachten op een rijtje te krijgen en het werkt verhelderend. Bovenal lucht schrijven op en maakt het je hoofd leeg. Je zult je naderhand veel beter voelen en dat bevorderd weer jouw algemene gezondheidstoestand.

Minder stress
Piekeren doen we allemaal wel maar gezond is het zeker niet. Helemaal in het drukke en hectische leven van nu is stress steeds moeilijker te verbannen en is het voor velen een gevaar. Bij stress maakt je lichaam namelijk stresshormonen aan en langdurige stress heeft het vermogen jouw gezondheid negatief te beïnvloeden. Door je gedachten op papier te zetten zul je beter instaat zijn dingen in perspectief te zetten. Het resultaat? Je maakt je veel minder druk om dingen en voorkomt zo onnodig stress. Een georganiseerd hoofd draagt, zoals je vast wel weet, bij dat je veel meer aan kunt en dus minder snel in stress schiet.

Beter slapen
Wanneer je veel aan je hoofd hebt is het niet vreemd dat je moeilijk in slaap valt. Door je gedachten op papier te zetten zul je met name je opgelucht voelen. Het zware gevoel dat je in eerste instantie had zal verminderd zijn en zal het ‘last op je schouders’ ook veel minder zwaar aanvoelen. Door je gedachten van je af te schrijven creëer je in je hoofd meer rust. Hierdoor zul je dus dan ook sneller in slaap vallen.

Bevorderd de concentratie
Door je gedachten op papier op een rijtje te zetten creëer je ruimte in je hoofd. Het ruimt als het ware op en versterkt het geheugen. Het uiten van gedachten kan namelijk veel hersenfuncties verbeteren waaronder je concentratie en geheugen. Het blijkt overigens dat het schrijven met de hand het geheugen veel meer versterkt dan typen.

Effecten van meditatie
schrijven kun je ook zien als een vorm van meditatie. Het creëert namelijk een staat die vergelijkbaar is met mediteren. Schrijven zorgt ervoor dat onze gedachten niet bezig is met alle andere zorgen en verplichtingen die we hebben. Je bent op dat moment enkel gefocust met hetgeen je op papier wilt zetten. En van mediteren weten we dat het goed voor de geest is maar ook traint het de hersenen.

De magie van het schrijven
Last but not least! Schrijven lucht op! Na een schrijfsessie voel je je vaak stukken beter. Schrijven verbeterd je humeur, versterkt je verbeeldingskracht, laat je anders naar dingen kijken en is vermakelijk. Daarnaast heeft schrijven de kracht mensen bij elkaar te brengen (denk aan het bloggen). Allemaal punten dat aan jouw geluk kunnen bijdragen. Maar bovenal zorgt schrijven dat verhalen en herinneringen die anders misschien verloren zouden zijn bewaard blijven. Hoe mooi is dat? 

 

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Waarom schrijven goed voor je gezondheid is

  1. Interessante artikel! Wil zelf vaker met de hand gaan schrijven in plaats van op de laptop. Handgeschreven maakt het toch wat persoonlijker.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top