Je bent hier
Home > Gastblog artikelen > Tweedehands cadeautjes: wel of niet?

Tweedehands cadeautjes: wel of niet?

Tweedehands cadeautjes: wel of niet?

Er komt steeds meer duurzaam speelgoed op de markt. Ook andere cadeautjes zoals kleding, accessoires en boeken kun je gemakkelijk eco shoppen. Maar als je echt minder impact wil maken, ziijn tweedehands cadeautjes de beste optie. Maar iets geven wat niet nieuw uit de winkel komt, kan dat eigenlijk wel? Of is het schenken van preloved items not done? En waar vind je mooie spullen die je nog cadeau kunt doen? Lees hier mijn tips.

Waar vind je tweedehands cadeautjes?

Het is ongelofelijk wat je voor moois tweedehands op de kop kunt tikken. Als je weet waar je moet zoeken, vind je de leukste spulletjes voor een klein prijsje. Soms zelfs als nieuw, waardoor sommige rommelmarkt- of kringloopvondsten prima geschikt zijn als tweedehands cadeautjes. Ik ben dol op dit soort vondsten en deel graag mijn ervaring met jullie.

  1. Bij de Kringloop

Op loopafstand van mijn huis is een grote kringloopwinkel. Hier doe ik bijna wekelijks even een rondje. Ik weet wel dat niet iedereen mazzel heeft met zo’n toffe kringloop in de buurt, maar er zijn vast meer kringloopzaken in jouw regio dan je denkt.

Zoek er eens een paar op via bijvoorbeeld Google od de Kringloop app. En denk niet dat als je bij de eerste keer geen geluk hebt, je er nooit iets zal vinden. Bezoek de winkel op verschillende dagen en tijdstippen. Geef het een kans!

Maak er ook een sport van om bijvoorbeeld met vakanties of weekendjes weg op zoek te gaan naar lokale tweedehands zaken, want je zult merken dat het aanbod per regio enorm kan verschillen.

Bij “onze” kringloop heb ik echt al zoveel moois gescoord. Zelfs spullen die ik cadeau heb gedaan aan mijn kinderen. Leesboekjes en puzzels bijvoorbeeld, die echt helemaal nieuw oogden. Maar ik hou ook wel van opknappertjes. Een tweedehands speelkeukentje opknappen zie ik juist alleen maar als uitdaging. Dit exemplaar kreeg mijn dochter voor haar eerste verjaardag. Het koste vrijwel niets en er wordt nu 3 jaar later nog steeds veel mee gespeeld.

  1. Marktplaats en Vinted

Wist je dat je de mooiste tweedehands cadeautjes ook vanuit je luie stoel kunt shoppen? Denk maar eens aan Marktplaats en Vinted. Het makkelijke is dat je hier gerichte zoekopdrachten kunt uitzetten. Kies de optie ‘nieuw met prijskaartje’ als je liever geen echt tweedehands exemplaar cadeau doet.

Je zult versteld staan van het aanbod. Miskopen van anderen zijn mazzeltjes voor jou. En vooral na de feestdagen vind je veel cadeautjes die niet meer geretourneerd konden worden, of spullen die de ontvanger niet durft te ruilen.

Wij hebben bijvoorbeeld onze twee jongste kinderen een shopper vol tweedehands Duplo cadeau kunnen doen, die we voor weinig via Marktplaats hebben gevonden. Even in een sopje en dan kan er zo een cadeaupapiertje omheen. Onze zoon kreeg voor zijn 6e verjaardag een astronautenpak dat we via Markplaats vonden en nauwelijks gebruikt was.

  1. Facebookgroepen

Waar ik ook al de mooiste spullen heb kunnen vinden, is via Facebook. Er is nu natuurlijk de Marketplace, maar ik ben ook lid van een aantal besloten verkoopgroepen. Een aantal gebaseerd op interesse, zoals bepaalde merken kinderkleding die hier thuis favoriet zijn. Maar ook wijkgroepen waarin soms spullen te koop worden aangeboden. Het voordeel van deze groepen is dat ik alles op de fiets en in sommige gevallen zelfs lopend kan ophalen.

Het gaat hier veelal om gebruikt speelgoed wat nog prima voor een volgende ronde kan, maar soms ook bijna als nieuwe dingen waar een kindje niet naar omgekeken heeft.

Preloved cadeaus, wanneer wel en niet?

Leuk al die informatie over waar je mooie tweedehands cadeautjes kunt scoren. Maar wanneer geef je dat nou eigenlijk? Wanneer is het gepast en wanneer kun je maar beter geen gebruikte spulletjes weggeven?

Dat is natuurlijk altijd even aftasten. Ik maak altijd kenbaar dat wij tweedehands cadeautjes juist hartstikke leuk vinden. Gedragen verkleedkleren en gebruikt speelgoed vinden mijn kinderen echt niet minder mooi. De afwezigheid van een originele verpakking valt de meeste kinderen niet eens op. Een mooi cadeautasje of vrolijk geschenkpapier erom doet al wonderen.

Het zijn vaak de ouders die (nog) niet openstaan voor tweedehands presentjes. Misschien omdat ze het een vies idee vinden of liever de optie open willen hebben om het te kunnen ruilen. In dat geval kun je het beste gewoon eens het gesprek aangaan. Vertel waarom jij tweedehands cadeaus wel wil geven en ontvangen (milieu, budget). En bespreek ook de voordelen en de nadelen met elkaar.

Je kunt misschien bang zijn dat mensen het zuinig vinden, maar draai de gedachte om en bedenk je dat mensen blij kunnen zijn met het feit dat jij extra moeite hebt gedaan om zo’n bijzonder cadeautje te vinden.

Probeer het anders eerst eens bij je eigen kinderen als je die hebt. Geef ze eens iets wat niet nieuw is en kijk hoe ze daar op reageren. Zijn ze er net zo blij mee als met een nieuw cadeau? Deel je succes en ervaring dan met vrienden en familie. Zo normaliseer je tweedehands cadeautjes geven.

Heb jij weleens iets cadeau gedaan wat niet meer nieuw was? Wat was het en hoe werd erop gereageerd?

Liefs, Mirjam,
Moeder van Noah (15), Eli (6) en Filou (4). Blogt op eengoedverhaal.nu over duurzaam wonen en leven.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Tweedehands cadeautjes: wel of niet?

  1. Ik doe vaak een combi. Kom nu steeds vaker terug met super leuk speelgoed voor Noa via de kringloop. Zo leuk en fijne prijsjes. Soms wel goed zoeken naar ‘goede, complete’ dingen maar dan vind je soms zeker wel pareltjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top