Je bent hier
Home > Columns > Super Mom

Super Mom

Als moeder heb ik opgemerkt dat er genoeg situaties zijn die je een onbevredigend gevoel kunnen geven. Vraag het maar aan mijn dochter, zij kan je precies vertellen wat voor een enorme oen ik ben. Het zijn echter andere moeders die mijn zelfvertrouwen helemaal de vernieling in helpen. Zodat ik me soms afvraag of mijn kinderen niet beter af zouden zijn bij een andere moeder. Hier is een korte uitleg van moeders die er voor zorgen dat ik mezelf regelmatig de vraag stel: “had ik wel aan kinderen moeten beginnen?”

De knappe, ziet er altijd goed uit moeder
Om 8.30 uur, brengt ze haar perfecte geklede kinderen naar school. Haar kinderen hebben hun muziekinstrumenten, hun fossielen en de tekst voor hun spreekbeurt in een keurig geplastificeerd mapje. De knappe, ziet er altijd goed uit moeder heeft nooit een bad hairday en haar lippen zijn altijd gestift. Ze is nooit te laat en ze kan altijd haar auto sleutels vinden. Ik haat haar.

De moeder met schone auto
Het kan een Volvo, een busje of een Prius zijn het merk maakt niet uit. Wat echter wel verbazingwekkend (en razend makend) is, is dat haar auto zo schoon is dat het lijkt of hij zo uit de showroom komt – altijd. Geen modderige tekeningen op de vloer, geen vastzittend CD tussen de voorstoelen. Als je met haar mee rijd naar de Kerstmarkt op school hoef je nooit de versteende boterhammen van de autostoel te vegen. Dit is de moeder met dat zoontje die aan jou vraagt waarom je auto zo smerig is. Als haar auto echter ooit terecht komt in een sneeuw storm dan zou ze verhongeren. Je ziet haar vaak richting ICI Paris rijden samen met De knappe, ziet er altijd goed uit moeder. Ik denk aan sneeuw.

De natuurlijke moeder
Kikkervisjes zwemmen in een emmer achter in haar garage. Op de vensterbank in de keuken staat een jampotje met een cocon erin, die onder haar hoede zeker zal uitgroeien tot een vlinder. Ik kan zelfs geen vetplant in leven houden maar zij, Natuurlijke moeder, heeft drie honden, twee hangbuik zwijntjes en vier konijnen. En nog wat! Haar kat krijgt jongen (Pleeeassee mam, mag ik er één?) Ieder keer als jouw kind bij haar heeft gespeeld is hij er van overtuigd dat jij echt saai bent. En gemeen. Waarom krijgen wij geen poesje?

De moeder die gestudeerd heeft
Ze zorgt er voor dat ieder moment van de dag een leermoment is voor haar kinderen. Tijdens koffietijd laat ze haar kleuter zijn Smarties tellen en moeten ze op kleur worden gelegd. Haar dochter in groep drie kan de ingrediënten lezen op de verpakking van de biologische sinasappelsap. Haar eettafel is bedekt met drie dimensionale bouwpakketten. Ze brengt haar kinderen tijdens de zomervakantie naar een kamp dat verrijkende indoor activiteiten aanbied zoals “Fantasierijke Natuurkunde”. Ze wordt vaak gespot met Natuurlijk Moeder in het Natuur Historisch Museum.

Dus moeders, als je jezelf herkend in bovengenoemde beschrijvingen. Doe me dan een lol. Blijf in het leven van mijn kinderen zodat ze zo nu en dan in een schone auto kunnen rijden en naar kikkervisjes kunnen kijken. Oh en Knappe, ziet er altijd goed uit moeder. …. Zou je zo af en toe ook eens een bad hairday kunnen hebben?

Geschreven door: Anne-Marie

5 thoughts on “Super Mom

 1. Hallo Anne-Marie

  Ik herken je verhaal wel, helaas is een andere moeder niet de enige “vijand”.
  Ik ben zelf regelmatijg de persoon die mezelf het gevoel geeft het niet goed genoeg te doen.
  Ik wil namelijk een schoon huis, een gestructureerd leven, goed slapen, gezond eten, sporten, iets voor mezelf presteren qua ontwikkeling, mijn dochter wijsheid meegeven, een sociale vriendin, een knappe partner en ohja dat allemaal met een flinke dosis geduld….

  Totaal niet haalbaar als ik me er bewust van ben, maar toch trap ik vaak genoeg in mijn eigen valkuil en straf ik mezelf door te denken dat ik het niet goed doe.

  Ook merk ik aan mezelf dat ik plaatjes maak in mijn hoofd, “hoe het hoort”, maar ja volgens wie hoort het zo???
  Ik wil mijn dochter ene geweldige jeugd geven door allerlei activiteiten te bedenken en uitstapjes, afspraakjes met vriendinnetjes en andere dingen waar ik vroeger als kind blij van zou worden.

  Maar terwijl ik mezelf in bochten vring om het voor elkaar te krijgen, vraagt mijn dochter mij smekend “mama mag ik aub een dagje thuis blijven en op de bank mijn boek lezen?

  Voor wie doe ik het dan eigenlijk? Ik mag wel eens wat meer achterover leunen en doen waar ik zelf happy van wordt, zonder te denken aan wat ik moet doen zodat mijn dochter tevrede is.

  Maar dan kom je er achter dat het best moeilijk is om echt voor jezelf te gaan.
  En alles wat ik moeilijk vind vergelijk ik met andere supermama’s…en tja dan krijgen we de herkenningspunten in de stukjes van Anne – Marie.

  Ik denk dat ik het meeste jaloezie heb voor de moeders die kunnen genieten van hun leven! inclusief alles wat er bij hoort als SUPERMAMA!
  En supermama ben je eigenlijk al als je je best doet, want meer kan je niet doen.

 2. Ik voelde me vroeger net zo, ook mijn jongens waren geen modepopjes, ook ik had vaak een badhairday, en ach de auto die is oud en vies. En het meest vervelende ik had 2 jongens die niet volgnes het boekje groot worden/werden. Dus ik was per definitie een “slechte” moeder. En mijn kids werden niet uitgenodigd bij die andere kids.
  Maar het grootste compliment kreeg ik pas van mijn oudste zoon (17), mam jij bent en was er altijd! ook nu je werkt aan je eigen loopbaan. En doordat jij me altijd hebt geholpen en ervoor me bent kan ik ondanks alles zo goed functioneren. Jij gaat voor mij en me broertje door het vuur. En dan schiet je als mamma vol. Ondanks al mijn “min”puntjes heb ik het op de lange termijn toch goed gedaan.

 3. goed geschreven…. en helaas vaak zo waar…. maar bedenk dan maar dat al die mamas het ook niet zo goed hebben als jij vaak denkt hoor….

 4. Leuk al die reacties op mijn eerste column op de mommyonline site. Ik heb deze column geschreven naar aanleiding van een artikel dat stond in de Telegraaf waarbij ze verwezen naar een Engels onderzoek dat moeders het meest onzeker werden door de mening van andere moeders en dat dit dan vooral tot uiting kwam bij het schoolhek. Ik probeer altijd zoveel mogelijk ergens de humor van in te zien. Dat helpt een stuk! Ik ga iedere maand een column schrijven voor mommyonline dus ik ben benieuwd wat jullie van mijn volgende column zullen vinden die verschijnt eind februari.

  Anne-Marie

 5. Hoi Anne-Marie,

  Gefeliciteerd met je eerste column.
  Ik ben alleen bang dat je mij niet zo leuk vind! Ik ben namelijk of dat werd gezegd, die goed uitziende moeder. De blikken die ik kreeg van de moeders die mij zo zagen, die waren alles behalve vriendelijk. Terwijl ik altijd heel netjes gedag tegen ze zei. Ik moest mezelf echt bewijzen dat ik ook echt best aardig ben en kreeg pas respect toen ze meekregen dat ik best veel doe voor de school en zelfs luizenmoeder ben van 2 klassen! Geloof me , ik ben alles behalve perfect heb net als iedere andere moeder ook mijn onzekerheden, problemen etc. Maar een ding heb ik mezelf voor genomen, ik mag dan moeder van 3 zijn, maar dan wil niet zeggen dat ik geen aandacht mag besteden aan mijn eigen IK. Al sta ik 5 uur op, ik zorg dat ik er uit zie of ik heerlijk lang heb geslapen, niet voor een ander, maar voor mezelf.

  Kijk uit naar je volgende Column.

  Groetjes Francoise

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top