Je bent hier
Home > Columns > Slaan | Ja of Nee

Slaan | Ja of Nee

Het wel of niet slaan van kinderen is altijd voer voor een pittige discussie. Sla je wel of sla je niet. Of soms een beetje. Persoonlijk ben ik er niet voor. Voordat ik kinderen kreeg kon ik me absoluut niet voorstellen hoe je het in je hoofd zou kunnen halen om zo’n klein en onschuldig wezen een klap te verkopen. Daar ben ik ondertussen van teruggekomen. Want hoewel ze over het algemeen wel klein zijn, onschuldig zou ik ze niet willen noemen. Op één of andere manier kunnen kleine kinderen met het grootste gemak het bloed onder je nagels vandaan halen. Elke dag opnieuw. En zou het dan niet reuze handig zijn om ze gewoon een fysieke opdonder te geven. Heerlijk moet dat zijn, jij bent je frustratie kwijt en je kind weet weer wat zijn plaats in het gezin is. Eigenlijk een heel makkelijke manier van opvoeden. Als je dat opvoeden noemt tenminste. Om eerlijk te zijn denk ik dat het meer een zaak van klein houden is. Van je kinderen dus. Ik ben van mening dat mensen die hun kinderen slaan hele zwakke persoonlijkheden zijn met een groot gebrek aan zelfdiscipline, een nog groter gebrek aan impulscontrole en de verbale vaardigheden hebben van een peuterpuber. Hoogstwaarschijnlijk is er ook sprake van een zeer laag zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Maar ik ben geen psycholoog, dus misschien schat ik dat verkeerd in. Wat ik wil zeggen is: slaan is makkelijk. Het kost ook weinig tijd en moeite. En kinderen komen er wel weer overheen. Of niet, dat zien we dan wel weer…

Niet slaan is een veel grotere uitdaging. Want de neiging om een klap te verkopen heeft bijna iedereen wel eens. Je hebt van die dagen dat je niets kunt hebben en dat iedereen op je zenuwen werkt. En zou het dan niet precies goed uitkomen als je kind op dat moment iets doet wat niet mag zodat jij je frustratie kan botvieren op het achterwerk van je bloedeigen kind??? Ja natuurlijk zou dat lekker zijn. Maar als je die neiging echter onderdrukt en op een andere manier (en daar bedoel ik dan niet stompen, schoppen of uitschelden mee) zorgt dat het voor je kind duidelijk is dat wat hij deed echt niet kan voel je je waarschijnlijk nog veel lekkerder. Kinderen zijn namelijk net mensen. Ze hebben gevoelens. En een mening. Ze zijn ook erg leuk, grappig en ontroerend. Dat moet je koesteren en voeden. Het is zo jammer als je dat eruit slaat.

© illustre bv.
Fiep Westendorp Illustrations

8 thoughts on “Slaan | Ja of Nee

 1. Iedereen heeft zijn eigen opvoedingsmethode en wie ben ik om een ander te veroordelen?
  Zelf ben ik tegen het slaan van kinderen en slaan gebruiken in de opvoeding vind ik zeker niet kunnen. Ieder ouder weet dat kinderen soms het ergste uit je naar boven kunnen halen maar goed, jij bent ouder en moet een ander manier bedenken om hiermee om te gaan zonder over te gaan naar slaan of welke vorm van mishandeling dan ook.

 2. ik doe het absoluut niet. wil neit zoals me ex pa zijn (ex pa en ex ma omdat ik geen contact meer hebben omdat me pa s.misbruikt heeft en ook zo strafte)

  ik straf abby door middel van time outs, op der stoel zitten en dan 2 mn ( 1 mn per jaarvan der leeftijd) en werkt echt super goed!!

 3. ik ben het met Kim eens
  ik ben inderdaad ook van de stoutstoel en dan voor mijn oudste hooguit 3 min en me jongste max 1 min ik merk dat dat heel goed werkt en waar je ook bent kun je dit doen
  al is het wel is gebuurt dat ze van mij een tik op de vingers heb gehad omdat ze warme koffie wou pakken maar dat was meer uit reactie en dat is geen slaan alleen een tik op de vingers voor bescherming.

 4. Ook ik ben tegen slaan het is oneerlijk het mag gewoon niet ook niet bij oudere kinderen maar wat als ze jou slaan wat moet je dan?/ oudere kinderen en kleintjes die je in je gezicht slaan bv. Maar slaan is heel geen oplossing echt niet gewoon!

 5. Ik ben ook tegen slaan!!! Ik ben ook van de time outs! Ze hebben overal een gang en een mat, dus overal een geschikte plek voor een time out en dat wist mijn zoon heel snel! 🙂 Je moet kinderen juist leren dat slaan GEEN oplossing is. En als jij mag slaan, mag je kind dat toch ook??? Want jij bent een voorbeeld voor je kind.

  Ik kwam laatst thuis en toen had ik met pen iets op mijn hand geschreven om niet te vergeten! Toen zei mijn zoon (bijna 3!) ‘Mama, wat heb jij op je hand? Is dat pen???’ Waarop ik zei ‘ja….. ‘ Mijn zoon zei: ‘mama, dat mag niet he? Pen mag alleen maar op papier! Als je dat nog een keer doet, moet je op de mat! Waarop ik antwoorde: ‘sorry, zal het niet meer doen!’

  Mooi verhaal! Top geschreven. Groetjes Cynthia

 6. Ben ook absoluut tegen slaan. Slaan is een teken van onvermogen of als teken van macht.
  Belangrijk; kijk waarom je kind aan het klieren is ( verveling, jaloezie, problemen op school die hij op deze manier uit ) en bespreek dit met het kind. Zo hoef je je kind niet klein te maken door te slaan maar maak je hem juist groot 🙂

 7. Ik zal mijn eigen kind nooit slaan.
  zelf kreeg ik als kind wel eens een corrigerende tik op mijn billen als ik na 3 waarschuwingen nog niet luisterde.
  en ik ben hier ook niet slechter van geworden hoor.
  maar zelf zou ik het niet kunnen bij mijn dochtertje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top