Je bent hier
Home > Columns > Money Monday: Kinderbijslag

Money Monday: Kinderbijslag

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. 

Kinderbijslag

Begin van deze maand begon goed. Op 1 april kreeg ik namelijk kinderbijslag. Een goede grap vond ik zelf. Bij mijn eerste kind schrok ik van de kinderbijslag. Ik had wel een brief gekregen, maar toen ik maanden later daadwerkelijk ruim 200 euro op mijn rekening kreeg schrok ik hiervan. 200 euro, zomaar op mijn rekening.

Kinderbijslag is in 1941 ingesteld. Men kreeg het vanaf het derde kind. De gedachte hiervan was dat men het loon hoog genoeg achtte voor een gezin met twee kinderen. In 1941 gold kinderbijslag alleen voor mensen in loondienst. Dit veranderde in 1963. Vanaf 1963 kregen alle gezinnen kinderbijslag. Wederom gold dit vanaf het derde kind. Vanaf 1980 kregen alle gezinnen voor alle kinderen kinderbijslag (bron svb)
Met de kinderbijslag helpt de overheid met een deel van de kosten van een kind. Het bedrag verschilt per leeftijd. Zo krijg je vanaf 6 jaar en vanaf 12 jaar meer. Kinderbijslag stopt meestal wanneer het kind 18 is (bron svb).

Ik heb drie kinderen onder de zes jaar, dus afgelopen april ontving ik 660 euro op mijn rekening. Een mooi bedrag! Kinderbijslag kan helpen bij de kosten voor het kind. Er zijn mensen die vinden dat je de kinderbijslag moet besteden aan het kind. Sommige mensen sparen voor hun kind en weer anderen geven het aan het kind. Ik doe het natuurlijk anders. Ik vind dat de kinderbijslag van mij is. Het komt immers op mijn rekening. Ik bepaal er mee wat ik er mee doe. Zo heb ik in 2020 mijn studieschuld afbetaald. Al mijn geld ging daar naar toe. Ook de kinderbijslag! Dit jaar is mijn financiële doel om een spaarbuffer op te bouwen. Grote delen van de kinderbijslag gaan dus naar de spaarrekening.

Sommige mensen zullen dit verschrikkelijk vinden. Kinderbijslag is er voor de kinderen. Ik kan zeggen dat mijn kinderen alles hebben. Het ontbreekt hen aan niets. Ze hebben eerder te veel, dan te weinig. Om de kosten in perspectief te zetten; elke maand betaal ik alleen al 634 euro (netto) aan twee dagen kinderopvang (mag ik huilen).  De kosten voor de kinderen zijn dus veel meer dan dat ik krijg. Maar zelfs als mijn kinderen niet alles zouden hebben, dan nog zou ik deze instelling hebben. Ik geloof dat een financieel gezonde ouder goed is voor kinderen. Kinderen hebben baat bij een goede financiële basis. Persoonlijk zou ik het heel erg raar vinden om dure (merk)spullen voor mijn kinderen te kopen, terwijl er wel schulden zijn. Moet het kind dan de dupe zijn van de schulden van zijn ouders? Ik denk dat het kind sowieso de dupe er van is. Met of zonder dure jas!

Wat doe jij met de kinderbijslag?

Tot een volgende keer!
Graciella,

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Money Monday: Kinderbijslag

  1. Hoi Graciella,
    Mijn mening is dat niemand zich daarmee moet bemoeien, is echt zo’n onderwerp waar een taboe op rust. Ik gebruik het grotendeels direct voor de kinderen: winterjassen, schoenen, kleding etc maar een keer per jaar spek ik bv ook mijn vakantiegeld zodat we met zijn zessen een weekje weg kunnen. Betaal beugel dochter,opvang en zoveel andere kosten al van mijn eigen geld het is wel goed ;-). Groot gelijk dus, ieders eigen keuze. Groetjes, Sonja

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top