Je bent hier
Home > Headlines > EHBO: Ik volgde de cursus Eerste Hulp aan kinderen

EHBO: Ik volgde de cursus Eerste Hulp aan kinderen

Eerste Hulp aan Kinderen

For the longest time, en dan bedoel ik echt jaren, heb ik een EHBO-cursus willen doen. Tot mijn grote teleurstelling was hier niets van terechtgekomen. Wat hier de precieze reden van is, is ook voor mij een groot raadsel. Wellicht te druk voor het daadwerkelijk doorzetten ervan? Een financiele reden had ik niet, want ik had nooit uitgezocht wat het volgen van een EHBO-cursus mij zou kosten. Dus houd ik het maar op de drukte van het leven. Maar als je iets echt wilt zou je er toch een keer tijd voor moeten maken, nietwaar?

Als moeder zijnde was, en ben ik nog steeds van mening dat het kunnen aanbieden van Eerste Hulp aan Kinderen enorm belangrijk is. Natuurlijk krijg je vanuit jouw omgeving en wellicht via tv-programma’s wel eens wat dingen mee, maar worden die handelingen wel goed uitgevoerd? Zo heb ik vanuit mijn omgeving meegekregen dat je bij een bloedneus bij kinderen het hoofd achterover moet houden terwijl je de neus dicht knijpt. Is deze handeling juist? Maar ook dat je een wondje met jodium of alcohol moet ontsmetten. Is dit juist? En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dat doe ik niet hoor…

Jarenlang heb ik bovengenoemde handelingen verricht met de gedachte dat het wel goed zit. Maar daarnaast wilde ik ook graag meer kunnen. Het idee om te kunnen reanimeren wekte mijn interesse voor EHBO. Uiteraard hoop je nooit in de positie te zijn dat je moet reanimeren, maar als het toch een keer nodig is, is het natuurlijk geweldig als je dat daadwerkelijk zou kunnen. En sinds ik met kleine kinderen werk is dit gevoel alleen maar versterkt.

Afgelopen maand meldde mijn werkgeefster dat er een EHBO-cursus aan zou komen en dat iedereen zich hiervoor kon aanmelden. Nou, daar hoefde ik niet over na te denken. Ik gaf mezelf op en ruim twee weken later was het zover.

De cursus Eerste Hulp aan Kinderen bestaat uit twee delen: een online theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Zoals de naam doet vermoeden gaat de cursus inhoudelijk over het verlenen van hulp aan kinderen. Maar daarnaast wordt ook reanimeren bij volwassenen behandeld.

Het online gedeelte nam ruim vijf uur van mijn zondag in beslag terwijl de praktijk ruim 3,5 uur duurde. Met de online theorie kwam ik er onder andere achter dat ik al jaren een bloedneus verkeerd behandel. Waar ik mijn kinderen het hoofd achterover liet houden weet ik nu dat dat juist niet aangeraden wordt. Ik weet nu dat je bij een bloedneus je het kind voorover in de schrijfhouding moet laten zitten, zodat het bloed gemakkelijk de neus uitloopt. Wanneer de bloedneus spontaan ontstaat kun je het kind goed de neus laten snuiten. Vervolgens knijp je de neus stevig dicht door beide neusvleugels (het zachte deel van de neus) tegen het tussenschot te drukken. Dit houd je gedurende 10 minuten vol. Hiermee los je dus het probleem op. Ik weet nu ook dat als het kind het hoofd achterover houdt, hij bloed kan inslikken en daardoor misselijk kan worden.

Het ontsmetten van wondjes en sneetjes met jodium of alcohol deed ik ook verkeerd. Beide middeltjes worden namelijk afgeraden omdat zowel jodium als alcohol naast slechte bacteriën ook goede bacteriën doden. Het beste is om de wond met lauw, zacht stromend water schoon te spoelen om vervolgens verder te behandelen.

Zoals een goede praktijkles betaamt waren we vooral aan het doen. Handelingen uitvoeren bij elkaar maar ook met objecten. Zo leerden wij hoe je het beste te werk moet gaan wanneer je te maken hebt met een kogelwond of messensteek. Of hoe je diverse verbandsoorten moet aanbrengen. En de belangrijkste: hoe je moet reanimeren (borstcompressies en beademing) en een AED (Automatische Externe Defibrillator) moet gebruiken.

oefenpop reanimerenoefenpop kogelwond en messensteekAl met al een zeer leerzame cursus! Ik ben blij dat ik de cursus Eerste Hulp aan Kinderen gevolgd heb. Inmiddels heb ik een erkende certificaat die twee jaar geldig is.

 

Liefs,
Nicky

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

 

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top