Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Een kleine stap

Money Monday: Een kleine stap

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. 

One small step for man, one giant leap for Graciella!

November 2020 loste ik mijn studieschuld af. Aan het begin van 2020 moest ik nog 14.000 euro en ik zei nog tegen mijn vriendin: ‘1 jaar ga ik niet redden, misschien 2 of 3. Voor mijn 40ste ben ik schulden vrij.’ In de loop van 2020 veranderde mijn mindset en heb ik er voor gezorgd dat ik alles heb afbetaald. Over deze verandering wil ik nu niet schrijven. Ik wil terug gaan naar 2016. Naar januari 2016 toen ik de eerste stap nam om versneld mijn studieschuld af te lossen.

De start maakte ik al in december 2015. Toen bekeek ik de status van mijn schuld: 28.851 euro. Een enorm bedrag. Een immens bedrag. Het was hoger, maar zo voelde het niet. Dit voelde als een juk. In 2015 was ik ook meer gaan verdienen. Ik had twee banen en ik gaf mijn geld voornamelijk uit. In mijn omgeving deed niemand aan versneld aflossen. Eigenlijk had ik het zelden over mijn schuld. Soms sprak ik erover met een vriendin. We baalden en we hadden spijt van ons leengedrag en klaagden over het maandbedrag. Maar de situatie veranderde niet. Als je mij toen had verteld dat ik 2021 schuldenvrij zou beginnen, dan had ik je hard uitgelachen. In 2016 leek 2021 heel ver weg. De werkelijkheid is anders. In 2016 begon ik met kinderen krijgen en ik kreeg er drie in vier jaar tijd. Als je mij dat in 2016 had verteld…

Ik dwaal af. In 2016 nam ik dus een besluit. Een heel klein stapje met het doel om versneld mijn studieschulden af te lossen. Ik verhoogde mijn maandbedrag met 100 euro. Elke maand werd er automatisch 100 euro extra van mijn rekening afgeschreven en afgelost. Ik hoefde er niets voor te doen. 100 euro op een schuld van ruim 28.000 euro leek niets. Het voelde als een druppel op een gloeiende plaat. Het jaar 2016 loste ik 1200 euro extra af. Ook dat leek op een druppel in de oceaan. 1200 euro op ruim 28.000 schuld. ….Toch hield ik vol. In 2016 loste ik dus 1200 euro extra af. In 2020 was dit 12.000 euro die ik extra afloste. Een verschil in getal, maar vooral een verschil in mindset en gedrag.

Wat wil ik hiermee zeggen? Wil je verandering in je financiële leven, neem dan een kleine stap. Het voordeel van het nemen van een kleine stap is dat iedereen die kan nemen. Iedereen kan een kleine stap of een kleine verandering maken. Voor mij was die stap 100 euro, voor jou is het misschien 10 euro of 1 euro. Het lijkt misschien niets. Het voelt misschien als niets. En op korte termijn is het misschien niets. Maar wees consistent. 1 euro wordt 10 euro. 10 euro wordt 100 euro en 100 euro wordt 1000 euro. En na vijf jaar ben je misschien een schuld armer en 3 kinderen rijker!

Grote dingen beginnen klein! Welke kleine stap neem jij vandaag?

Tot een volgende keer!
Graciella,

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Money Monday: Een kleine stap

  1. Het principe van kleine stapjes vind ik heel aansprekend! Dat werkt inderdaad goed, en uiteindelijk tellen al die kleine stapjes op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top