Je bent hier
Home > Columns > ‘Mama wanneer ga je het zwembad opzetten?’

‘Mama wanneer ga je het zwembad opzetten?’

Bij het zien van de eerste zonnestraal begon ze al. Dochterlief begon zelfs al midden in de winter. Alle bezwaren die ik opsomde daar snapte ze niks van. Nee dochter vond het allemaal erg ver gezocht. Hoezo te koud, de zon scheen toch en je kon toch gewoon warm water in het zwembad doen.

Het wordt tijd dat ze op zwemles gaat, ze is er overduidelijk aan toe. Meer dan een half jaar geleden heb ik haar opgegeven en de wachtlijst zou ongeveer een maand of 6 à 7 zijn dus echt lang kan het niet meer duren.
Zelf vindt dochter dat ze al heel behoorlijk kan zwemmen. Blakend van zelfvertrouwen vertelt ze tegen iedereen die het horen wil: ‘Ik kan al heel goed zwemmen hoor, zonder bandjes en in het diepe bad.’ Het is toch wel te hopen dat ze op de hoogte is van haar eigen bluf en grootspraak want stel je voor dat ze inderdaad onverschrokken het diepe bad inspringt.

Ondertussen oefent ze haar kunsten in het ligbad. Het liefst met een klein laagje water zodat ze plat op haar rug kan gaan liggen zonder dat haar neus volloopt. Want ja, ze doet wel stoer maar zo’n hele grote held is ze nou ook weer niet. Op haar rug liggen met haar neus boven water is leuk maar als ik haar vraag om het andersom te doen dan is ze ineens een stuk minder stoer.
Dat het een blufkont is dat wordt ook duidelijk als ik haar uitdaag om haar kleren uit te trekken om even te testen of het al warm genoeg is buiten om het zwembad op te zetten. Want ja, het is pas warm genoeg om in een laagje water te gaan zitten als het warm genoeg is om in je blootje buiten te lopen. Nee zo gek is ze niet want het is toch immers nog veel te koud buiten mama, voor zonder kleren…

Maar dat is eigenlijk ook niet de echte rede om het zwembad niet op te zetten. Ik ben er afgelopen zomer namelijk een keer te dicht langs op gelopen met de grasmaaier met een voorspelbaar en vooral dramatisch resultaat. Tja en dochter weet daarvan en vindt het maar wat leuk om dat er bij tijd en wijlen nog eens even flink in te wrijven. Dus het hele gezeur over het opzetten van het zwembad heeft wellicht veel minder te maken met de wens van dochter om bij temperaturen rond het vriespunt in haar zwempak buiten te gaan zitten. Het hele gezeur is waarschijnlijk meer bedoelt om mij ervan te overtuigen dat het toch hoog tijd is om een nieuwe aan te schaffen.
En dat moet ik misschien ook maar eens heel snel gaan doen. Dan kan ik mijn dochter eindelijk terug pakken. Want dan zet ik dat zwembad natuurlijk ook meteen op, desnoods met warm water maar zwemmen zal ze, het kreng…

Karina Andeweg
Ik ben Karina Andeweg en moeder van twee kinderen; Ruud (3 maart 2003) en Maaike (28 februari 2007). Het is mijn streven om het leven niet al te serieus te nemen en er niet te zwaar aan te tillen. In mijn columns hoop ik regelmatig een lach en soms een traan van herkenning op jullie gezicht te kunnen brengen en gun ik jullie een kijkje in mijn leven..

4 thoughts on “‘Mama wanneer ga je het zwembad opzetten?’

 1. Als je dat en keer echt zou doen zou het vragen snel voorbij zijn, denk ik. Een goede les die ze zich lang zal herinneren. 🙂

 2. hahhahah, leuk! Van je kinderen moet je het hebben hé 🙂
  Ben dan benieuwd of zij daadwerkelijk in het badje zou springen 🙂

 3. hahaha heel leuk stuk om te lezen
  meiden he als ze wat willen en als ze iets hebben om je te pesten .
  hoop dat je snel een nieuwe zwembad heb en wil dan graag wel weten hoe dat is verlopen
  heb je weer iets moois om een stuk over te schrijven

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top