Je bent hier
Home > Columns > Column Sonja | Laat jij je vaccineren?

Column Sonja | Laat jij je vaccineren?

Laat jij je vaccineren?

‘We stropen onze mouwen op’ en ‘vaccineren is de sleutel naar meer vrijheid’, het zijn slogans die we dagelijks op tv voorbij zien komen. De één kijkt de uitnodiging de brievenbus in terwijl de ander het ervaart als maatschappelijke druk en zegt absoluut niet te gaan. Daarnaast heb je nog de twijfelaars die open staan voor argumenten van zowel de voor- als de tegenstanders en nog niet klaar zijn om een keuze te maken. Kies je inderdaad voor meer vrijheid wanneer je deze naald in je arm zet? Zijn de vaccins wel grondig genoeg onderzocht op bijwerkingen voor nu en later?

Iedereen kijkt vanuit zijn of haar eigen straatje. Ik ben werkzaam in de reisbranche. Een sector die flinke klappen heeft gekregen en in erg zwaar weer verkeerde doordat alle grenzen werden dichtgegooid. Reikhalzend keken we uit naar het moment van vaccinatie wat in de reiswereld als de heilige graal wordt gezien. Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd zien we de landen om ons heen inderdaad verkleuren van oranje en rood naar geel of zelfs groen. We durven weer vooruit te kijken en te dromen van een mooie reis op korte termijn. Langzaam komen de boekingen weer binnen. Ook bij mij persoonlijk kriebelde het om op reis te gaan. Durfden we het vorig jaar nog niet aan en kwamen we het land niet uit, dit jaar ging ik er vol voor en heb ik voor ons zessen een vakantie naar Korfoe geboekt.

Manlief en ik zijn voor vertrek beiden twee keer gevaccineerd met het Moderna vaccin, dus wij zijn er klaar voor. Maar hoe zit dat met de kinderen? De regels in Nederland zijn duidelijk maar voor een reis naar het buitenland check je het beste van tevoren even de regels van dat specifieke land. In Griekenland is bijvoorbeeld een mondkapje in openbare ruimten verplicht vanaf drie jaar dus heb ik op AlieXpress voor Djazz drie stoere Paw Patrol mondkapjes besteld. Ook voor de meiden ligt een stapel mondkapjes klaar, maar er is een kans dat zij ook gevaccineerd moeten worden willen ze het vliegtuig uit mogen in Griekenland. Braaf wachten we de volgende persconferentie af en hopen dat Rutte op tijd is. Begin augustus vertrekken we.

Voor ons als gezin is dit geen probleem. Wij zien het als iets dat nodig is om onze vrijheid weer terug te krijgen. Noem het naïef maar ik geloof oprecht dat er alles aan gedaan is om, ondanks de korte tijd die men had, de beschikbare vaccins goed genoeg te testen om ernstige bijwerkingen of ander falen uit te sluiten. Natuurlijk schrokken we allemaal van de bijwerkingen van AstraZeneca, maar de grote lijnen zijn positief en wij hebben er vertrouwen in. Van de prik zelf merk je weinig tot niks. Ik voelde iets kriebelen en dacht “daar komt het” maar toen was het al gebeurd.

Ook ik heb niet onder een steen geleefd en heb geen oogkleppen op. Ik slik niet alles wat ik hoor en zie als zoete koek. Het is zeker belangrijk dat we sceptisch blijven. Ik ben geen complotdenker, maar ik sta wel open voor en respecteer de denkwijze van een ander. De meningen in mijn vriendenkring zijn verdeeld en dat mag. Vriendschap is zoveel belangrijker dan deze discussie, dus ‘we agree to disagree.’

Wanneer ik dit schrijf komt Djazz net weer terug van de teststraat. Door de omslag van het weer is hij verkouden en tja, dan blijft het toch nog even paniekvoetbal spelen. “Okee dan ga ik straks naar het Kruidvat, haal een sneltest en bij een negatieve uitslag zien jullie hem morgen weer verschijnen,” riep ik naar de juffrouw. Toch al enigszins geërgerd over de hele situatie. “Sorry maar een dergelijke sneltest erkennen wij als school niet dus je moet toch even naar de GGD,” was het gehate antwoord. “Op middelbare scholen erkennen ze dat wel?” wierp ik tegen, maar helaas, hier toch echt niet. Tot zover de wassen neus van de zelftesten.

Maar dit is mijn situatie. Werk jij in een ziekenhuis, in de horeca, als schoonheidsspecialiste of zit je vader of moeder in een verzorgingstehuis? Zoveel mensen, zoveel verschillende levens en bijpassende denkpatronen. Corona had en heeft impact op ons allemaal en ieder heeft zijn of haar vaak schrijnende verhaal. Doe vooral wat voor jou goed voelt maar bedenk dat we hier hoe dan ook uit moeten komen. Dat klotevirus moet weg. We zijn er nog niet. Nu zijn er weer verhalen over een nieuwe Indiase variant die twee keer zo gevaarlijk schijnt te zijn als de gevreesde Engelse vorm van Corona. Is dit bangmakerij, een spelletje van de overheid, hersenspoelen door de media? Of komt de volgende golf eraan en zijn we dan sterk genoeg nu zovelen inmiddels gevaccineerd zijn? Wie kent de waarheid?

Daarom aan jou de volgende vraag. Wat doe jij? Laat je je vaccineren en ga je voor vrijheid, heb je je twijfels of zeg je pertinent “nee” tegen het hele vaccinatiebeleid?

Door: Sonja

Sonja, bouwjaar 1974 en moeder van Mindy (2007), tweeling Jodi en Evy (2009) en charmeurtje Djazz van 2016. Gelukkig getrouwd en 32 uur per week werkzaam als marketingspecialist bij een touroperator & maatwerkspecialist. Zij neemt ons, in haar blogs, mee in haar leven als trotse mommy van 4 kinderen. 

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top