Je bent hier
Home > Gastblog artikelen > Advertorial - Sponsored > Kunstgras in de tuin: hotter dan ooit?

Kunstgras in de tuin: hotter dan ooit?

Nog niet zo lang geleden kregen wij van onze buurman een stuk kunstgras wat hij zelf overhield. Manlief overweegt namelijk al een tijdje om onze tuin van kunstgras te voorzien en zo kunnen wij zelf ervaren of het inderdaad de investering waard is of niet. Het kleine formaat kunstgras heeft manlief door tweeën gedeeld en als matjes voor de tuindeuren gezet. En ik zou natuurlijk mezelf niet zijn als ik online niet de nodige informatie over kunstgras zou opzoeken en verzamelen. Want ja, ik wil er natuurlijk wel van verzekerd zijn dat onze tuin, door bijvoorbeeld veel regenval, niet in een nat veld verandert, of nog erger, gaat stinken of beschimmelen.

Mijn online zoektocht naar informatie over kunstgras heeft mij absoluut geen windeieren gelegd. In dit artikel deel ik dan ook graag mijn opgedane kennis.

Waarom kunstgras de way to go is
Wat per direct naar het rijk der fabelen kan worden verwezen is de stelling dat kunstgras en echt gras te onderscheiden zijn. Kunstgrasmatten zijn over de afgelopen jaren dusdanig ontwikkeld dat het verschil met echte grasmatten nog amper te zien is. Er bestaat zelfs kunstgras waar dorre grassprieten in zijn verwerkt, zodat het qua looks nog dichter bij echt gras komt. De tijden waarin de mat blootlag tussen de kunstgrassprieten zijn daarmee allang vervlogen. Nu is dit kunstgras al aantrekkelijk voor de tuin, maar er is meer.

Kunstgras is goed voor je rug
Indirect dan. Kunstgras is namelijk zowel vorstvriendelijk als onderhoudsvriendelijk. Je hoeft kunstgras niet te maaien, te bemesten, te verticuteren of te besproeien, wat de zomers een stuk aangenamer maakt voor de mindere tuinfanaten. Het enige wat er van je verwacht wordt, is dat je het stuk kunstgras schoonhoudt. Dat houdt in: bladeren en takken verwijderen met een bezem en beginnend onkruid plukken en weggooien. Verder kom je er vanaf met het opborstelen van het gazon, om te zorgen dat het gras weer overeind staat. In de meeste gevallen hoef je dit slechts eenmaal per jaar te doen. En ook in de koudere dagen heb je amper omkijken naar kunstgras. De matten zijn meestal onder extreme kou getest en kunnen hier makkelijk tegen!

Kunstgras is duurzaam
Kunstgras bevat geen schadelijke stoffen, is een bron voor een goede regenwaterafvoer en is in de meeste gevallen recyclebaar. Kunstgrasmatten hebben een levensduur van zo’n vijftien tot twintig jaar, tenzij er intensief in je tuin gesport wordt (wat waarschijnlijk niet het geval is).

Kunstgras is vaste prik in een moderne tuin
En het hoeft niet eens duur te zijn. Door kunstgras te combineren met antraciete (beton)tegels, een aantal subtiele plantjes of plantenbakken en grondspotjes/tuinlampen krijgt jouw tuin al snel de uitstraling van een echte, chique villatuin. Lees meer informatie over kunstgras en wie weet raak jij ook overtuigd.

Mijn ervaring met het stuk kunstgras dat wij inmiddels enkele weken in de tuin hebben is positief. Waar ik het meest bang voor was, was dat er door regen een natte boel zou ontstaan, maar niets is minder waar. Regenwater zakt naar onderen en het kunstgras droogt, na regenval, ook weer snel op. Daarnaast kun je met tuinbezem heel gemakkelijk  troep wegvegen.

Ondanks dat ik de vele voordelen van een tuin met kunstgras inzie en onze voetballende jongens grote voorstanders zijn ben ik nog heel erg aan het twijfelen. Het is namelijk zo dat wij boven winkels wonen en onze tuin meer een soort dakterras is. Het is een open ruimte met vrijlopende katten. En omdat de katten mijn plantenbakken helaas vaak genoeg als poepfaciliteit gebruiken en mijn tuintafel als slaapplek ben ik bang dat een tuin vol kunstgras voor hen onweerstaanbaar zal zijn. Zin om dagelijks de tuin op kattenpoep te controleren is namelijk ook niet iets waar ik naar uitkijk.

Wat is jouw ervaring met kunstgras?

Dit artikel is vanuit een samenwerking tot stand gekomen.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Kunstgras in de tuin: hotter dan ooit?

  1. Ik heb er zelf weinig mee, ligt er meer aan dat ik niet zo van groen in de tuin hou. We hebben dan ook een aantal planten bakken en verder niets. het enige wat me eraan aanspreekt is dat het onderhoudsvrij is 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top