Je bent hier
Home > Columns > Kinderwagens? Weg ermee

Kinderwagens? Weg ermee

(Waarschuwing: Dit is sarcastisch bedoeld, dus lezen met een knipoog…;) )

Groot nieuws! Zijn jullie al op de hoogte van het feit dat baby’s tot ongeveer een jaar níet kunnen lopen? Ja, het is werkelijk! Oh, wisten jullie dat al? Jeetje, ik had toch heel sterk het idee dat veel mensen denken dat baby’s na hun geboorte direct op hun benen kunnen staan. Dat maak ik in elk geval op uit het gegeven dat sommige mensen zo’n gruwelijke hekel hebben aan al die kinderwagens in bussen en winkelcentra, voortgeduwd door een moeder die even zo nodig moet shoppen. Want ja, het is toch te zot voor woorden, zo’n moeke, die geen auto heeft, omdat manlief ermee naar het werk is – en dus afhankelijk is van het openbaar vervoer -, desondanks toch per se haar pasgeboren baby mee naar buiten wil slepen. Wat denkt ze wel, daar heeft ze toch helemaal geen recht op!  

Dus nemen we gewoon een sprintje pal voor haar wandelwagen als we nog even snel ergens naar binnen willen hollen, zodat we net doen alsof haar kind(erwagen) niet bestaat. Ja, zo’n theemuts loopt toch alleen maar in de weg? En als moeke vervolgens daardoor per ongeluk tegen onze scheenbenen aanrijdt, dan schelden we haar gewoon de huid vol. Hatsiekadee, opgelost. Tevens zullen we toch echt niet de trap nemen, hoor. Welnee, we nemen de lift, dat gunnen we dat mens toch niet, wat denkt ze wel. Zíj neemt maar die trap – met kinderwagen en al – want wij kunnen niet lopen. En als we wél de trap nemen, lopen we toch gewoon lekker over het vlakke gedeelte dat voor rolstoelen en kinderwagens is gemaakt, veel eenvoudiger. En als we zien dat madam er met haar dreumeswagen vanaf wil, dan wacht ze maar even. Tsja, ze kan haar lieftallige baby toch zeker ook wel in haar handtas meenemen?

Waarom neemt ze in hemelsnaam überhaupt het openbaar vervoer? Een schande. We gaan haar toch echt niet helpen hoor, al breekt het zweet haar uit, zeulend met een baby in haar linkerarm, trachtend haar Bugaboo in te klappen met de andere arm, terwijl ze ondertussen de buschauffeur betaalt. Wordt ze sterk van. En whoehahaha, we liggen in de kreukels als ze nog net niet de tijd krijgt om zich even ergens aan vast te houden, zodat ze met een smak op die modderige vloer van de bus belandt.

Evenzo kun je ons opvegen wanneer we haar zien worstelen met haar buggy tussen al die smalle winkelpaadjes. Kan ze geen kant op; compleet klem tussen die stellingen. Gna gna gna. En we grinniken wanneer ze niet naar de tweede etage kan omdat er geen lift is, in een winkel waar nota bene op de desbetreffende etage de babyartikelen te vinden zijn! Minstens zo leuk vinden we een mams die met haar babytweeling niet eens een winkel in kán omdat de ingang te smal is voor haar twee meter brede wagen! Arm mens!

Maar hé, staan we potjandorie in de Blokker nét naar een paar mooie glazen te koekeloeren, dan moet madam joggingbroek er zo nodig door. We gaan dan toch echt geen stap opzij zetten hoor, wie denkt zij wel dat ze is? Dat gaat zomaar niet, ze keert maar gewoon om! En het zal ons een worst wezen dat daarbij het risico bestaat dat ze met haar wagentje alle op elkaar gestapelde kopjes omkiepert. Net goed!

Tja, had ze maar gewoon thuis moeten blijven nietwaar? Want zeg nou zelf, ze zijn toch vreselijk egoïstisch, die moeders met kinderkoetsen? En dat geldt toch zeker ook voor die kreupels in rolstoelen? Ze hebben al allerlei aanpassingen in hun huis, en dan willen ze dat óók nog in winkelcentra en dierenparken, want ze moeten zo nodig frisse lucht! Nee joh, ben je mal, die rondrijdende types in die fauteuils op wielen, ze zijn gewoon te lui om te lopen. En die moeders met hun snurkende, pasgeboren baby’tjes in hun Rolls Royce bedje? Zij zijn gewoon te vadsig om achter hun hummel aan te hollen.

Ze moeten maar gewoon kunnen lopen, hoor. Alléén mensen en pasgeborenen die zich gangbaar kunnen voortbewegen, en dus niet met hun goederen in de weg staan, hebben het recht om naar buiten te mogen op een tijdstip wanneer zij dat willen. En als Meneer Invalide of Mevrouw Huismiep daar ook maar íets over te mopperen heeft, dan is het gewoon dikke pech.

Yvonne van der Wal
Hoi! Ik ben Yvonne (1975), moeder van twee kinderen, auteur van drie boeken en ik ben naast schrijven tevens dol op alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Hier kan ik deze passies mooi met elkaar combineren!
http://www.yvonnevanderwal.nl/

8 thoughts on “Kinderwagens? Weg ermee

 1. whahahahaha heel goed geschreven en ook helemaal waar ja!
  Het blijft idd irritant… al die mensen die nog geen centimeter opzij willen gaan alleen omdat je m et een wagen loopt… en dan ook nog verontwaardigd kijken als je heel netjes vraagt of je er even langs mag….

 2. erg leuk beschreven en ohhh zo waar.
  Erg irritant is het inderdaad. Het ergste vind ik nog wanneer mensen op het laatste moment langs voor de kinderwagen lopen. En de blikken dat je soms toegeworpen krijgt, alsof het allemaal jou schuld is. Je leert gelukkig ermee omgaan……

 3. Whaha, ik ben het helemaal met je eens!
  Vind het echt een geweldige column! Er is geen woord over gelogen!
  Jammer dat de meeste mensen zijn vergeten dat ze vroeger ook kinderen hadden…en die anderen ze vast nog gaan krijgen…

 4. Heel herkenbaar. Ik ben uit de kleine kinderen. Het enige waar ik me wel aan erger is dat sommige moeders de kinderwagen op het zebrapad gooien om zo voorrang te krijgen. Er zijn genoeg die niet stoppen. Levensgevaarlijk

 5. Gelukkig hebben wij hier in het dorp niet veel last van. Daar gaan mensen nog wel netjes aan de kant enzo…. NOG wel….

 6. Milva, dat is denk ik het gevolg. Als je merkt dat men keer op keer lak aan je heeft omdat je met kinderwagen loopt, dan word je zelf ook steeds makkelijker. Op een gegeven moment hou je zelf ook minder rekening met anderen, als mensen doen zoals bovenstaande. 😉

 7. Milva, dat is denk ik het gevolg. Als je merkt dat men keer op keer lak aan je heeft omdat je met kinderwagen loopt, dan word je zelf ook steeds makkelijker. Op een gegeven moment hou je zelf ook minder rekening met anderen, als mensen doen zoals bovenstaande. 😉

 8. Moet je eens bedenken hoe het is om tweelingmoeder te zijn, dubbelbrede wagen, en dan ruzie krijgen in een winkel omdat die kleine graaihandjes de schappen leeg trekken terwijl je als moeder alleen maar aan het manouvreren bent om zonder botsen, enkels stukrijden en kindervingers klem zetten bij die verdomde luierafdeling probeert te komen. Die afdeling die ze bij voorkeur dichtbouwen met alle mooie aanbiedingsprodukten zodat de doelgroep van deze afdeling er zeker niet bij kan komen. Winkelpersoneel dat vervolgens moppert op je omdat ze het belachelijk vinden dat je met zo’n grote wagen de winkel in moet lopen, mijn wagen was van smal model, niet breder dan een simpele rolstoel, maar oke, ik lees hierboven al dat rolstoelers ook niet moeten proberen hun wielen buiten de deur te rijden. Toen mijn mannekes net konden lopen besloot ik bij de eerstvolgende zeurkous mijn kinderen vrij te laten op ‘hun’ winkel, kijken hoe ze dat vinden. Nou, je moest eens weten hoe snel de afdelingschef kwam smeken of ik de jongens bij me wilde houden in de wagen, want i kheb schatjes hoor, begrijp me niet verkeerd, maar het zijn ook klimmende, overal aanzittende , zeer ondernemende (b)engeltjes die in enkele minuten tijd de halve winkel hadden bezaaid met spullen uit de schappen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top