Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Kinderkledingkast uitruimen + tips

Kinderkledingkast uitruimen + tips

De kledingkasten van mijn kinderen uitmesten is een karwei dat ik nagenoeg vaak uitstel maar dat minstens twee keer in het jaar gedaan moet worden. Er komt namelijk van alles in en dan is het wel noodzakelijk om ook te kijken wat er weg kan. Zoals nu het geval is, is de kledingkast van mijn meiden een chaotische bende; met name veel kledingstukken die niet meer passen en dus onnodig ruimte in beslag nemen.

Ik denk dat iedere ouder kan beamen dat zodra je kind met de basisschool begint de inhoud van de kledingkast gigantisch toeneemt, althans dat is het geval hier in huis. Nu met name mijn beide meiden naar school gaan komen er gedurende het schooljaar veel kledingstukken bij; ja, als ouder blijf je kopen en mijn meiden zijn minifashionista’s. Gevolg is dan wel dat aan het einde van het schooljaar de kledingkast overvol is en het, zeker voor het nieuwe schooljaar begint, nodig uitgemest moet worden. Op dit punt zijn we dus beland en ik bedacht me dat het wellicht leuk zou zijn om jullie een kijkje in de kledingkast van mijn meiden te geven.

Afgelopen week hebben we voor het komende nieuwe schooljaar nieuwe aankopen gedaan en hier komt het belachelijke; er is niet eens ruimte in de kast om deze netjes op te bergen. Een duidelijker teken dat het hoogtijd is om de kledingkast uit te ruimen en uitstellen niet meer mogelijk is, is er volgens mij niet. Het overzicht waar ik zo enorm van houd is weg en moet nodig hersteld worden.kledingkast 2 kledingkastHet uitruimen van de kinderkledingkasten doe ik vrijwel altijd samen met de kinderen, er moet immers gepast worden zodat niet passende kledingstukken ruimte kunnen maken. Maar soms kies ik, zoals nu het geval is, er echter voor om dit alleen in alle rust te doen. Het uitruimen van kledingkasten doe ik in twee stappen. Eerst de hanggedeelte gevolgd door het plankgedeelte.

Uiteindelijk ben ik ruim drie uurtjes met het uitruimen van mijn meiden hun kledingkast bezig geweest en zijn er drie vuilniszakken met kleding dat ruimte voor andere kledingstukken gemaakt hebben. Na het uitruimen kwam ik tot de ontdekking dat oudste dochterlief wel heel weinig rokken over heeft. Veel van haar kleding zijn ook naar zusje doorgeschoven. Mijn doel is behaald; een overzichtelijk kast met een goede overzicht welke kledingstukken mijn meiden hebben en wat er eventueel bij kunnen.

Het behaalde resultaat wil ik jullie natuurlijk niet ontnemen dus hierbij!kledingkast 4 kledingkast 3Hier nog wat handige tips dat bij het uitruimen van een kledingkast goed van pas kan komen .

Tips bij het uitruimen van kledingkast:

 • Ga stapsgewijs te werk! Dit wil zeggen; haal niet in één keer alle kledingstukken uit de kast want een supergroot berg kleding om te soorten kan nogal ontmoedigend zijn. Heb je hier geen moeite mee dan kun je gerust alles uit de kast halen.
 • Haal per onderdeel, hanggedeelte, eerste plank, tweede plank etc, alles uit de kast en beoordeel per kledingstuk wat je ermee gaat doen.
 •  Ga geordend te werk. Maak tijdens het sorteren stapels met kleding die niet meer passen en dus weg kunnen. Bij twijfel een stapel met kleding die je kind naderhand nog even kan passen. En blijvende kledingstukken gelijk terug in de kast ophangen of opvouwen en terug leggen. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je vuilniszakken labelen en de daarbij behorende kledingstukken meteen erin stoppen.
 • Ontruim minstens twee keer in het jaar de kledingkast. Kinderen groeien snel maar ook kun je zo goed met de seizoenen meegaan door na de winter en na de zomer de kledingkast onder handen te nemen.
 • Wellicht de belangrijkst tip; houd de kast netjes. Kledingstukken altijd terughangen of vouwen en op de juiste plek terugleggen.
 • Kledingstukken in perfecte/goede staat die niet meer passen kun je doneren maar ook met vriendinnen met kinderen in dezelfde leeftijdscategorie ruilen. Overweeg eens om samen met vriendinnen een kledingruilfeest te organiseren, supergezellig en aan het einde heb je nieuwe kledingstukken voor je kinderen. Verkopen is natuurlijk ook een optie

Voordelen van een opgeruimde kledingkast:

 • Het is overzichtelijk en netjes.
 • Je hebt een goed overzicht welke kledingstukken je kind heeft en wat er eventueel bij kan.
 • Het is fijner om kledingstukken uit te zoeken.
 • Je bespaart tijd doordat je een goed overzicht van je kleding hebt en dus niet hoeft te zoeken.

kledingkast 5Hoe vaak in het jaar ontruim je de kledingkast van je kind(eren)?

Nicky, trotse moeder van vijf kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

7 thoughts on “Kinderkledingkast uitruimen + tips

 1. Ik doe het meer dan twee keer per jaar. 4 jongens maar twee zoals hun vader die graag in mooi kleren naar buiten gaan. En nu ze dit zelf willen doen wordt de kleerkast nog wat rommeliger.

 2. Bij mij staat het ook op mijn to do-lijstje en schuif het steeds voor me uit. Ik doe het ook ongeveer 2 keer per jaar. Het blijft een vervelend klusje en ik vind het best moeilijk om dingen weg te doen. Dat maakt het er niet gemakkelijker op. 🙂

 3. Ik mest zoonlief zijn kast ongeveer elke 2 maanden uit, maar hij is dan ook nog geen twee en groeit als kool, dus ik moet wel 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top