Je bent hier
Home > Columns > Kinderfotokerstkaarten

Kinderfotokerstkaarten

Het is weer december en menig thuis is weer versierd met een kerstboom, kerststukjes vol glitter en kerststerren op tafel. Zowel binnen als buiten zijn de meest mooie lampjesfiguren te zien. Allemaal om het zo bemopperde donkere, winterse jaargetijde wat op te vrolijken, terwijl we stiekem allemaal dromen van een witte kerst zoals we dat ieder jaar weer terug zien in de vidoclip van Wham’s Last Christmas. Naast de overheerlijke bakluchten, de mooi versierde pakjes onder de boom en de eeuwig blèrende Mariah Carey die nog steeds weet wat ze van de kerstman wil hebben, vallen dan ook de kerstkaarten op de mat. De meest uiteenlopende kaarten; van lieve beertjes met hartjes en een kerstmuts op, tot schreeuweige felle kaarten die keihard ‘jingle bells’ piepen zodra je ze open doet. En dan zijn ze er ieder jaar weer: de fotokerstkaarten. Ik heb geen idee wie dat fenomeen ooit heeft bedacht, maar ik vind er echt helemaal niets aan. Sommigen vinden het juist ontzettend leuk en kwelen dat ze het een o zo persoonlijke boodschap vinden. Maar ik knap juist af op die kaarten waar bij voorkeur de kinderen des huizes in kersttenue staan afgebeeld. Lief kijken in de camera, even zwaaien en lachen maar. O wat gezellig. Wat hebben we een lol. En wat leuk om zo te pronken met ons kind; is hij niet stoer als mini-kerstman en is zij niet superschattig als kerstelfje? Misschien voor opa en oma, maar niet voor mij. Ik kreeg ooit een fotokaart met een jongetje erop, bijna naakt met alleen een luier aan en een rode kerstmuts op. Geposeerd geplaatst bij de kerstboom. Het arme kind zag er bijna droevig uit. “Wat énig’, kirden bezoekers, maar ik kan het niet helpen. Ik zie alleen maar een kind dat halfbloot kou zit te lijden omdat papa en mama zo nodig een fotokerstkaart moeten maken. Ik snap het werkelijk niet. Ja, ik heb lieve meisjes gezien die er adorabel uitzien in het kerstrood. Ik heb fotokaarten ontvangen van wuivende kinderen in de sneeuw met appelwangen en vrolijke gebreide mutsen op. Ik begrijp de kerstsfeer wel en ik begrijp ook dat je als papa en mama heel trots op je kinderen bent. Maar hou dat lekker binnenskamers. Stuur gewoon een kaartje met wat stereotype afbeeldingen en voorgedrukte beste wensen. Geen hond die er wakker van ligt dat je zo’n kaartje kunt halen bij de Wibra voor nog geen tien cent. Het maakte me echt niet uit; al stuur je me géén kaart. Zolang het maar geen fotokaarten zijn waarbij ik kinderen moet aanschouwen die een wereld van ‘moet dit nou echt’ in de ogen hebben liggen. Het doet me teveel denken aan die kinder- missverkiezingen uit Amerika waar kleine meisjes als ware barbiepopjes strijden om een glitterige tiara. Zo ontzettend fout. Ik kijk nog eens vrolijk naar de rij kerstkaarten die mijn schoonsteenmantel reeds versieren. Gelukkig, ook dit jaar tot nu toe nog geen fotokerstkaarten. Mijn onbeduidende wens is uitgekomen.

6 thoughts on “Kinderfotokerstkaarten

 1. Ik vind fotokerstkaarten juist erg leuk, omdat mensen niet zo vaak foto’s aan elkaar geven en je zo mensen een foto kunt geven van je kinderen of je er één kunt krijgen. Ik bewaar ze ook allemaal. En onze kinderen hoeven alleen maar als ze willen. We hebben ook een jaar gehad dat er twee van onze drie kinderen op de foto stonden. 🙂 Dit jaar had ik een gewone foto in een kerstomlijsting.
  Misschien dat jij geen fotokerstkaarten (meer) krijgt, omdat je vast deze mening aan veel meer mensen hebt medegedeeld.
  Overigens krijgen buren met wie ik verder niet echt contact heb bijvoorbeeld wel een Wibrakaartje, want die zitten inderdaad heus niet te wachten op een foto van ons (gezin).

 2. Ik vind het zwaar overtrokken en zou bijna zeggen dat je lijd aan een kerstdip of winterdepressie
  Als kinderen echt schade aan wordt gedaan dan geef ik je mijn zegen, maar er zijn zat kinderen die er wel lol in hebben en al helemaal geen schade ervan oplopen. Ik vind fotokaarten juist wel veel leuker dan een simpele kaart, juist omdat de zender er zoveel moeite voor heeft gedaan en ik 1 van de personen ben die de eer heeft gekregen om er 1 te mogen ontvangen.
  Ook wij hebben de welbekende baby kerstkaart laten maken en de reactie’s waren 100% positief
  En ik kan je zeggen dat mijn dochter er niet onder geleden heeft.
  Maar het is maar iets om je druk over te maken………

 3. Wat jammer dat je er zo overdenkt. Fotokerstkaarten zijn juist erg leuk en persoonlijk! En veel ontvangers zijn er erg blij mee. Natuurlijk is het minder wanneer het desbetreffend kind huilen erop staat maar veel kinderen vinden het juist leuk om te doen, dat er kaarten worden gemaakt met hun foto erop, daar zijn ze trots op. Wellicht denk ik er zo over omdat ik als fotograaf afgelopen periode veel kerstfoto’s gemaakt heb.

 4. Ik stuur wel fotokerstkaarten maar heb mijn kinderen er nooit voor laten poseren. Gewoon een foto van mijn kinderen in de sneeuw die plezier hebben terwijl ze aan het sleeën zijn. Dit jaar heb ik een foto van mijn hond gefotoshopt en er een stichtelijke tekst boven gezet. Ik vind fotokerstkaarten leuk omdat ze uniek zijn maar heb toch ook weinig met die gedwongen exemplaren waar mens of dier overduidelijk zitten te poseren voor de toekomstige kerstkaart. Half naakt zou ik mijn kinderen al helemaal niet op de foto zetten, vooral niet in deze tijden waarin je nooit weet welke zieke geest er kwijlend naar zo’n ontbloot lijfje gaat zitten gluren.

 5. Wat een triest mens ben jij zeg, als je je hier al aan ergert, waaraan dan nog meer..

 6. Ieder zijn mening. Ik heb er nog nooit eentje gestuurd. Wel al veel gekregen. Ik ben er ook erg blij mee, juist omdat je van veel kindjes in je omgeving geen foto’s krijgt.
  Wil dit wel al 3 jaar doen 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top