Je bent hier
Home > Headlines > Huisdieren goed voor de gezondheid?

Huisdieren goed voor de gezondheid?

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. Dit dieren kunnen honden, katten, vissen of zelfs slangen zijn en de baasjes zijn jonge kinderen tot hoogbejaarden waaruit blijkt dat huisdieren een steeds belangrijker onderdeel worden van het gezin. Maar wat zijn nu de effecten van het hebben van een huisdier op de gezondheid van mensen. We verdelen het woord gezondheid in tweeën. Fysieke gezondheid en geestelijke gezondheid.

Fysieke gezondheid
Er zijn veel onderzoeken gedaan over de effecten van huisdieren op de gezondheid en uit de meeste blijkt dat huisdieren goed zijn voor de gezondheid van mensen. Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld de overlevingskans na een hartaanval bij mensen met een huisdier (vooral als het huisdier een hond was) veel groter dan bij mensen zonder huisdier. Ook zorgt de aanwezigheid van een huisdier er voor dat de bloeddruk en het cholesterolgehalte daalt en blijkt de aanwezigheid van een huisdier effectiever te zijn om stresseffecten op hart- en bloedvaten tegen te gaan dan aanwezigheid van een vriend of partner. Voor kinderen kan opgroeien met huisdieren de kans op een allergie voor dieren verkleinen. Ook blijkt het hebben van een huisdier ervoor te zorgen dat bloeddruk in stressvolle situaties lager blijft. Nieuwe eigenaars van een hond bleken in weer een ander onderzoek tot tenminste tien maanden na de aanschaf minder kleine gezondheidsklachten te hebben dan daarvoor.

Hoe positief het ook klinkt, huisdieren kunnen ook negatieve effecten hebben op de gezondheid van de mens. Zo zijn er mensen die allergisch zijn voor bepaalde diersoorten. Ook kunnen dieren ziekten overbrengen, het is daarom altijd belangrijk om hygiënisch met een huisdier om te gaan. Bovendien zijn er huisdieren die kunnen bijten, krabben, steken of op een andere manier gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid.

Geestelijke gezondheid
Voor mensen bij wie het leven niet is gegaan zoals men hoopt en die zich in een moeilijke sociale positie bevinden, kan een huisdier zoals een hond of kat een houvast zijn. Het kunnen zorgen voor het dier, er goed mee om kunnen gaan en het succes dat men met het dier heeft kunnen de eigenaar meer zelfvertrouwen geven als alle andere dingen lijken te mislukken. De positieve effecten die mensen ondervinden bij de aanwezigheid van een huisdier zijn groter naarmate zij meer aan hun huisdier gehecht zijn.

Negatieve gevolgen van een huisdier zijn er ook. Het ziek zijn en overlijden van een huisdier is stressvol en kan in sommige gevallen zorgen voor depressiviteit doordat baasjes enorm emotioneel gehecht raken aan hun huisdier. Er zijn huisdiereigenaren die het hebben van een huisdier op lange termijn zien als een belasting. Een hond moet bijvoorbeeld op geregelde tijden hondenvoer krijgen en uitgelaten moeten worden.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Huisdieren goed voor de gezondheid?

  1. Wij hebben er bewust voor gekozen geen huisdieren te nemen, maar ken natuurlijk veel mensen met huisdieren zoals honden en katten. En het is prachtig/verbazendwekkend hoe mensen zich aan hun huisdieren kunnen hechten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top