Je bent hier
Home > Columns > Het eerste jaar

Het eerste jaar

Het eerste jaar is zwaar, we hebben doordringend gehuil, slapeloze nachten, krampjes, vieze luiers, tandjes en natuurlijk ziektes, juist wanneer het niet uitkomt.

Zonder dat je het echt door hebt ben je bezig met haar eerste verjaardagsfeest. Ineens besef je wat een turbulent eerste jaar je heb beleeft. Hoe is het mogelijk dat het kleine roze, huilende baby’tje nu ( twaalf maanden later ) met haar pamperkontje door de kamer heen waggelt en alles uitprobeert? Kasten, lades, knopjes, niets is meer veilig. En nu meer dan ooit ben je benieuwd wat de toekomst nog allemaal met zich mee brengt.

En dan is er zomaar alweer een jaar voorbij, het eerste jaar is zo snel voorbij gegaan. Behoorlijk cliché maar ja…Het is zo!

Maar het is alleen maar leuker geworden, het baby gaat er langzaam vanaf, een klein dametje met een heel eigen wil komt er voor terug. U begrijpt natuurlijk wel dat een box voor baby’s is en dus niet voor ons dametje! Nee, sterker nog, als ze in de box moet gaat ze net zolang gillen, krijsen, janken en stampen totdat wij er hoofdpijn van krijgen. Exit box dus voor deze grote meid.

Tegenwoordig kan ze overal al staan en probeert dan ook overal op te klimmen en soms met groot succes kan ik u vertellen. En aangezien angst haar onbekend is hebben we haar al van de kast af moeten plukken en ach, de eettafel kom je ook wel op, zo via de kinderstoel, als madam wat ziet dan moet ze dat gewoon hebben.

Mama is ook helemaal haar ding tegenwoordig. Ze neemt dan ook geen enkel risico. Zodra mama maar even uit beeld lijkt te verdwijnen, zette ze het vakkundig op een brullen.
Ze schijnt namelijk eenkennig te zijn en dit haarfijn onder de knie te hebben. Lastig hoor ik u denken… nee hoor, wij maken ons niet druk het is onze derde!

Met haar tandjes gaat het allemaal voorspoedig alhoewel ze als enige wel heel duidelijk laat weten dat er een aan zit te komen. Ja ja, zij pijn, wij slapeloze nachten… ze zal me laten weten dat ik MOE(der) ben.

In het afgelopen jaar hebben we zoveel leuke herinneringen opgebouwd, zo veel liefde gekend en heerlijk van haar genoten, vanaf de geboorte was het al een schatje en dat is ze nog steeds.
Dat zegt natuurlijk iedereen over zijn kind maar: BIJ ONS IS HET NATUURLIJK GEWOON ECHT WAAR!

Geschreven door:Marcella van Beusekom

9 thoughts on “Het eerste jaar

 1. Ik denk dat iedere moeder dit wel zal herkennen, of in ieder geval gedeeltelijk, want bij ons liepen de kinderen bijvoorbeeld nog niet zo snel. 🙂

 2. hey marcella! leuk geschreven! en zo helemaal waar! dat utje van jullie is een lekker ding! maar haar 2 zussen zijn net zo leuk 😉 Geniet maar van dr, want ze gaan veel te snelhe!

 3. Leuk, ff terug in de babytijd,
  buiten de dingen die je noemden in je stukje, zoals wakker liggen enz. Is het een enorm leuk jaar met een hele grote sprong vooruit, succes met je 3 kindjes!

 4. Leuk geschreven! En zo herkenbaar.

  Het eerste jaar, het jaar waarin je van alles mee maakt. Achteraf gezien een jaar wat veel te snel voorbij gaat. Deze periode net achter de rug, maar mis het nu al. Wat wordt mijn kleine meid al een heuse dame. Na het eerste jaar begint gelukkig een nieuwe tijdperk waarin veel te genieten valt.

 5. Het word alleen maar leuker vind ik maar soms heel soms zou ik wel eens terug in de tijd willen 😉

 6. haha, bij ons ook!
  En het leuke is, als ze groot zijn en je mist de baby, dan neem je er nog eentje!

 7. haha jah en dan binnen een paar jaar zit je met een heel elftal aan kids…. hmmm…. Ergens houdt het op toch? Of ga jj gewoon door haha!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top