Je bent hier
Home > Columns > Money Monday: Het dilemma van de werkende moeder

Money Monday: Het dilemma van de werkende moeder

Het dilemma van de werkende moeder

Iedereen heeft een mening over de werkende moeder en het oordeel is vaak negatief. Nederlandse vrouwen worden vaak deeltijdprinsessen genoemd. Deeltijdprinsessen zijn vrouwen die wel werken, maar vaak maar drie dagen per week. Carrière maken doen ze niet, maar dat is ook vaak niet hun streven.
Wanneer je een carrière wil nastreven als moeder zit je vaak in het verdomhoekje. Fulltime werken als moeder is eigenlijk not done.

Zelf heb ik ook een mening over dit onderwerp. Ik vind dat vrouwen financieel te afhankelijk zijn van hun man. Tijdens de relatie kan dit een goede deal zijn, maar wanneer de relatie eindigt blijven de vrouwen vaak berooid achter. Ook voor de opbouw van het pensioen is deeltijdwerken een crime. Mijn man en ik hebben gekozen voor een gelijkwaardige verdeling. We hebben namelijk samen de kinderen. We werken dus beiden vier dagen en beiden een zorgdag voor de kinderen. So far, so good zou je denken.

Afgelopen juni kreeg ik een nieuwe functie op een nieuwe school. Een functie met andere verantwoordelijkheden. Ik maak dagen van 8 uur tot en met 17.30/17.45 uur, zonder pauze. Eigenlijk had ik deze lange werktijden niet eens door, totdat ik verhuisde. Door de verhuizing heb ik nu een reistijd van 35  a 40 minuten. In principe vind ik het acceptabel, maar het is een verschil met de 15 minuten reistijd die ik eerder had. Al met al maak ik nu lange dagen. Ik ga om 7.15 uur het huis uit en ben soms pas om 18.30 uur thuis. En daar knelt het nu dus. Mijn kinderen gaan tussen de 18.00 en 19.00 uur naar bed. Er zijn dagen dat ik ze dus niet zie als ik thuis kom. Ik moet eerlijk zeggen, dat doet mijn moederhart pijn. Dit laat mij twijfelen; ben ik wel goed bezig? Mis ik niet teveel van mijn kinderen en missen zij niet te veel van mij? Is het streven naar een carrière wel goed op het moment dat je jonge kinderen hebt?

Ik merk verdeeldheid in mij. Ik wil het beiden; ik wil een goede, maar ook werkende moeder zijn. Op dit moment heb ik vooral veel vragen en geen antwoorden. De aankomende maand wil ik er voor zorgen om op tijd naar huis te gaan. Hiermee wil ik zorgen dat ik wat meer balans kan creëren. Of dit het antwoord is? Ik weet het niet…

Hoe combineren jullie het moederschap en het werken?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Money Monday: Het dilemma van de werkende moeder

  1. Dit zal wel altijd een dilemma blijven. Ik werk 32 uur met vier kinderen en dat doe ik al meer dan 13 jaar. Mijn baas zou liever zien dat ik fulltime werk maar ik ken niemand (behalve collega’s) met kinderen die zoveel uren werkt . Ik heb hier ook vaker columns over geschreven (mijn moeder is een inktvis/een fijne middag..) want je krijgt het gevoel dat je het nooit 100% goed doet. Je geeft je zowel privé als zakelijk volledig maar OF je hoort van je kinderen dat je teveel werkt, OF je kunt je voor je gevoel niet volledig geven op je werk doordat je er voor je gezin moet zijn. Ik werk tegenwoordig vier volle dagen, de kleinste gaat dan vier dagen naar de BSO en komt pas tussen half zes/zes uur thuis. Dan hoor je reacties als ‘daarom kies je toch niet voor kinderen’ en blablabla. Alsof je alles zelf in de hand hebt. Voor mijn zelfontwikkeling/sociale contacten etc wil ik graag blijven werken maar mensen hebben hoe dan ook een mening over je. Succes met het vinden van de balans. Groetjes, Sonja

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top