Je bent hier
Home > Columns > Dragen uit overtuiging of uit praktisch oogpunt?

Dragen uit overtuiging of uit praktisch oogpunt?

Je kindje dragen wordt door veel ouders als fijn en praktisch ervaren. Hoewel de psychologische effecten zoals een betere binding met je kind nooit echt onderzocht zijn, is het voor meeste ouders een feit dat een onrustig kind baat heeft bij gedragen worden. In sommige werelddelen bestaat er geen ander alternatief en weten moeders niet beter. Hier in het westen is dat anders; hier dragen ouders uit overtuiging of gewoon omdat ze graag zonder kinderwagen op pad willen maar wel hun handen vrij willen hebben. Dan bestaan er legio manieren om je kind te dragen: voor elke soort ouder is er wel iets op de markt. Van 4 meter draagdoek van de beste bamboe materialen, tot de praktische buik- en rug draagsystemen.

Ikzelf hang er een beetje tussenin. Ik ben geen overtuigd drager; na 9 maanden vond ik het eigenlijk wel gezegend. Mijn jongste was echter wel een ‘ik wil graag heel dicht bij je zijn’ kindje met als gevolg dat ik met lamme armen liep bij gebrek aan het in huis hebben van draagsystemen. Naar buiten gaf ik de voorkeur aan mn kinderwagen met af en toe voor de afwisseling een geleend buikdraagsysteem. Mijn rug vond dat hele dragen ook niet echt een pretje, dus toch maar weer de kinderwagen in.

Toch zie ik het voordeel van dragen wel in, ook de psychologische aspecten. Nu er een derde op komst is wilde ik dan ook serieus rondkijken naar iets dat geschikt is voor mij. Ik houd namelijk niet van ingewikkeld. Meterslange draagdoeken waarmee ik op cursus moet is niet aantrekkelijk voor mij. De verschillende manieren van dragen die mogelijk zijn vind ik dan wel weer handig voor mn kind en voor mezelf.

Het is me dan ook gelukt om een draagdoek te vinden die praktisch voor mij is en alle voordelen heeft het van dragen uit overtuiging: de Baby K’tan draagdoek. Deze doek is gemaakt van (organisch) katoen en bestaat uit 2 ringen stof met een rugsteun.

Met een standaard bijgeleverde losse sjerp kan extra steun gecreeerd worden voor rug en kind. Met deze doek kun je je kind op negen verschillende manieren dragen. Ook dubbel dragen is mogelijk met deze doek.
Dit voorjaar gaat Smartmama deze draagdoek officieel introduceren en hoopt daarmee vele mama’s blij te kunnen gaan maken. Kijk hier voor alvast meer info.

Geschreven door: Tanya van Wilgeburgh, eigenaar Smartmama Trading BV en smartmama.nl

3 thoughts on “Dragen uit overtuiging of uit praktisch oogpunt?

  1. sanne vind dragen heerlijk en word erdoor rustig en ontspannen, maar vind zelf ook er fijn, maar gebruik ook veel de douwagen

  2. Ik hoop niet dat dat plaatje tekenend is voor hoe je draagt want dat is een slechte manier. slecht voor de drager en slecht voor het kind. face forward is niet natuurlijk in de houding, iets is steeds zwaarder als je het van je af draagt namelijk en je kind kan minder goed prikkels ontwijken wat met het gezicht naar de drager wel makkelijk gaat. ik draag mijn bijna 2jarige dagelijks op mijn rug in een ergonomische drager en mijn rug is sterk verbeterd. ik heb je sling bekeken maar het ondersteunt slecht. je zou beter een cursus draagconsulent gaan volgen voor je adviezen gaat geven of bij fysio en ergotherapeuten te rade gaan. je hebt al veel kant en klare dragers die wel verantwoord zijn zoals de boba, de mei-tai of de manduca.

  3. Bovenstaande uitspraken over het slecht ondersteunen van deze draagdoek en de insinuatie dat het een onverantwoorde doek is berusten slechts op een mening. Zoveel ouders, zoveel wensen en meningen. Voor elke ouder en kind zijn er weer andere passende oplossingen.
    De Baby Ktan wordt door een steeds groter wordende groep ouders in Europa omarmd en gezien als een prima oplossing om een kindje vanaf geboorte te dragen. Over het facing forward dragen zijn de meningen verdeeld. Met deze doek zijn echter meerdere draagmanieren mogelijk.
    Voor meer info kijk op onze site

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top