Je bent hier
Home > Columns > De stille prater

De stille prater

Al ruim een jaar geleden snakte ik ernaar. De eerste woordjes van mijn dochter Anna. Het omrollen, zitten, kruipen en zelfstandig staan, vond ik prachtig. Om haar de eerste keer ‘mama’ te horen zeggen, leek me het allermooiste op de hele wereld. En ja in oktober vorig jaar klonk het dan eindelijk (na eerst vele malen ‘papa’ aan te moeten horen). Was ik tevreden? Nee, natuurlijk niet! Nu wilde ik alle woordjes horen. Ik wilde haar schattige stemmetje ‘boom’ horen zeggen of ‘aap’ of haar horen hinniken als een paard.

Maar ja, toen kreeg ze een oorontsteking. En nog een oorontsteking. En nog maar twee keer. Aan beide oren. Vier maanden lang reed ik op en neer van huisarts naar huis. Om de beurt namen mijn man en ik zorgverlof op en de nachten dat ze ’s nachts van de pijn niet kon slapen werden steeds langer. Na vier maanden het advies krijgen dat het vanzelf over moest gaan en daarbij alleen een neusspray te krijgen, was voor mij de maat vol. Ik werd door het kinderdagverblijf op mijn werk gebeld dat mijn dochter 41 graden koorts had. Ik belde de dokter en zei: ‘Ik ga NU naar de Eerste Hulp.’

Gelukkig werden we daar wel serieus genomen. Ze kreeg antibiotica voor ruim drie weken. In die periode zou ze ook buisjes krijgen en werden haar neusamandelen onder narcose verwijderd. Ze genas, ze leek weer beter te horen, dus vol spanning wachtte ik af.

In oktober dit jaar was het nog steeds alleen ‘mama’ en ‘papa’. Ik begon me zorgen te maken. Mijn schoonmoeder verklaarde me voor gek. Tenslotte had mijn man ook tot zijn tweede niet gepraat. Mijn moeder was, zo mogelijk, nog bezorgder dan ik. Echter, op het consultatiebureau kreeg ik te horen dat mijn dochter nog ruim de tijd had om te leren praten. Daar namen ze het niet zo nauw.

Frustrerend waren ook mijn familieleden, zoals mijn broertje en tante. Die vroegen elke keer als ze mij spraken of mijn dochter al had leren praten. Dus bestookte ik mijn kleine meid met boekjes en vragen. Wees ik alles aan en praatte ik constant met haar, omdat ik had gelezen dat het goed was dingen te benoemen. Liep ik daar aan de lopende band met haar te praten in de supermarkt. En zij zei niets terug. Kreeg ze een worstje bij de slager, zei ik maar meteen: ‘ze is dankbaar hoor, maar ze praat nog niet.’

Inmiddels is er een logopediste hier geweest. Die me vertelde dat het echt nog te vroeg is voor logopedie. Ik kreeg gelukkig wel tips, volgens de Hanen-methode. Via deze methode leren ouders stap voor stap met hun kinderen communiceren. Er werden video-opnames gemaakt van mijn dochter en mijzelf, terwijl we samen speelden. Anna vond het allemaal prima. Volgens mij ziet zij de noodzaak van het praten zelf totaal niet. Met halve woordjes (maa in plaats van maan), veel wijzen en grommen maakt ze mij tenslotte behoorlijk veel duidelijk. Jammer dat ik de enige ben die het verstaat.

De komende weken gaan we dus eens in de Hanen-methode duiken. Ik heb het boek wat erbij hoort besteld (Praten doe je met z’n tweeën, van Ayala Manolson) en zit klaar om te gaan oefenen. De eerste stap is wachten, kijken en luisteren. Een volle minuut kijk ik Anna aan.
Zij kijkt stoïcijns de andere kant op.

Geschreven door: Sophie Fleur

4 thoughts on “De stille prater

  1. Mijn ervaring was juist altijd dat ze zich bij het consultatiebureau sneller druk maakten dan ik, dus als ze bij het consultatiebureau nog zeggen dat ze tijd heeft en de logopedist ook niet vindt dat ze ingeschakeld moet worden, dan zou ik nog maar gewoon wachten. En geloof me, ze praten je uiteindelijk soms de oren van het hoofd. 🙂

  2. Ik heb daar andere ervaringen mee!! Het CB heeft bij mij heel lang gewacht met het doorverwijzen van mijn zoontje naar een kinderarts. Uiteindelijk was hij 8mnd en bleek hij Astma te hebben. Nou is dit heel wat anders maar ik bedoel dat dat nog weleens wisseld!

    Volgens mij kun je niet meer doen dan wat je al doet. Alles blijven benoemen.

    Wat ik deed: zelfs als je haar begrijpt met weinig woorden herhalen: ” je wilt drinken?” En miss zelfs wel dan zeg je: ” mama mag ik drinken?” Natuurlijk niet wachten op antwoord maar het gewoon benoemen. Dat deed ik altijd met mijn zoontje en die lult echt de oren van mijn kop af!!!

    Maar vooral doen waar je je goed bij voelt. Volg je hart!!! Je voelt zelf heel goed als moeder, daar ben ik nu zeker wel van overtuigd!!! Ik werk veel met NT2 (Nederlands 2e taal) en ook daar benoem je veel.

    Hoe oud is je kindje??? Wat zielig zeg zoveel pech!! Mijn eerste bleek Astma te hebben en mijn tweede (bijna 4mnd) heeft in dec een week in het ziekenhuis gelegen. Allemaal achtergekomen door op mijn gevoel af te gaan. Zo zielig als je kindje zo vaak ziek is. Hopen dat het nu alllemaal goed gaat en jullie de tijd krijgen om lekker te genieten!!!

    Groetjes Cynthia

  3. O ja wat ik me ook ineens bedenk is dat ik met mijn zoontje begonnen ben met gebarentaal. Dat deden ze op de creche en heb ik thuis opgepakt. Gebaren pakken ze snel op! En is makkelijker dan praten. Zo kon mijn oudste met 10 mnd al dank je zeggen met een gebaar. Het praten volgde daarna snel!!! Het heet babygebaren. ALs je er meer over wilt weten kan ik het boek wel even opzoeken om verdere gegevens door te geven!

    Groetjes Cynthia

  4. Mijn dochtertje had ook niet veel haast is liefer lui dan moe
    Maar opeens kwam alles er uit en begon ze meteen met hele zinnen
    Maar volg je hard die heb het altijd goed
    Ik weet niet hoe oud je dochtertje nu is maar die van mij is nu 2 en een half en
    Kwebeld de ooren van me kop en gaat zelfs in discussie met me maar dat is pas zins een paar maanden
    Dat ze opeens als zecht ze begon met een paar woordjes zo als eerst papa en toen mama
    En inderdaad ik praat ook overal met me meiden en nog steeds dat mensen me op straat of in de supermarkt wel eens aankijken zo van wat praat die allemaal
    Maar doe dus wat jij denkt wat goed is en anders ken je misschien naar iemand met een
    Gaven die je misschien meer ken vertelen wat er in het kleine hoofdje om gaat
    Gr Nikita en succes

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top