Je bent hier
Home > Columns > Uit de oude doos: Carrièreloeder Vs Thuisblijfloeder

Uit de oude doos: Carrièreloeder Vs Thuisblijfloeder

Weet je wat nu zo naar is aan het moederschap? Dat je het nooit (echt nooit) goed zal doen. Volgens mij is het meest besproken onderwerp in deze: de betaalde baan. Want wanneer ben je een betere moeder? De fulltime werkende moeder zal zeggen dat ze een betere moeder is omdat ze ook aan zichzelf werkt. Deze moeder is een vrouw van de wereld en draagt haar steentje bij aan de maatschappij. En aan de belastingdienst. Juist omdat ze buitenshuis werkt, is ze binnenshuis een leukere en meer betrokken moeder. Dat ze door deze keuze nogal wat “eerste keren” misloopt neemt ze op de koop toe.

De thuisblijfmoeder zal het hier hoogstwaarschijnlijk niet mee eens zijn. Zij is een betere moeder omdat zij (in tegenstelling tot de werkende moeder) bewust heeft gekozen voor het moederschap en zij wil er dan ook altijd zijn voor haar kinderen. Zij weigert gebruik te maken van kinderopvang. Alle pleisters wil ze zelf plakken en alle traantjes zelf drogen. Niets zal ze missen. Niet de eerste stapjes, niet de eerste tandjes en zeker niet het eerste plasje op de WC. Dat ze door deze keuze nogal wat persoonlijke groei misloopt neemt ze op de koop toe.

En natuurlijk hebben we dan nog de parttime moeder. Of de parttime werker. Het is maar hoe je het bekijkt. Deze moeder voelt zich meestal niet de betere moeder omdat ze het allemaal nét niet heeft. De parttime moeder maakt de keuze om wel te blijven werken, maar een stuk minder dan voordat ze kinderen kreeg. Vijf dagen worden drie dagen, of misschien zelfs twee. Op de dagen dat deze moeder werkt wordt het kind ondergebracht bij een gastouder. Of nog erger: een kinderopvangcentrum. Deze moeder loopt op alle vlakken veel mis. Op haar werk zal ze weinig kans maken op promotie aangezien ze er nooit is. Sorry, bijna nooit. Thuis zal ze toch de eerste stapjes missen. Kinderen van parttime moeders zetten namelijk uit protest de eerste stapjes als mama aan het werk is. Ook zij neemt dit op de koop toe.

Uit bovenstaande kun je dus opmaken dat welke keuze je als (toekomstige) moeder ook maakt: je zal de verkeerde keuze maken. Volgens alle moeders die een andere keuze hebben gemaakt zal je een loeder zijn. Een carrièreloeder, een thuisblijfloeder of een parttimeloeder. Aangezien je hiervan nu op de hoogte bent, kan ik je maar één tip geven. Maak een keuze en sta er ook voor. Laat je niet afzeiken door moeders die een andere keuze hebben gemaakt. Zeik zelf ook geen andere moeders af voor de keuze die zij hebben gemaakt. Hou je mening voor je. Ga de discussie niet aan. Ben die carrièremoeder. Ben de thuisblijfmoeder. Ben de parttimemoeder (of parttime werker). Ben vooral geen loeder. Geniet van je keuze. Voel je niet schuldig. Hulde aan alle moeders. 

Wat voor soort moeder ben jij?

One thought on “Uit de oude doos: Carrièreloeder Vs Thuisblijfloeder

  1. Mooi geschreven en zo waar. Ik werk zelf 32 uur, voor mijn gevoel behoorlijk fulltime maar toch ook weer net niet. Zodra ik klaar ben met werken, is het tijd om iedereen uit school te halen en zijn de kinderen aan de beurt. Net als vele (zo niet alle) moeders doe ik mijn best om het zowel op werk- als op privévlak zo goed mogelijk te doen, maar volgens mij is het onmogelijk om iedereen voor 100% tevreden te stellen. Dus idd…..sta voor je keuze, ga er volledig voor, maar laat andere moeders die een andere keuze hebben gemaakt ook in hun waarde. Iedereen doet het op een manier die voor haar het beste werkt/voelt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top