Je bent hier
Home > Geld & Budget > Budget Tips | Bewuster met je geld omgaan

Budget Tips | Bewuster met je geld omgaan

Zoals ik in mijn vorige Budget Tips artikel al aangaf: Rijkdom zit niet in je inkomsten maar in je uitgaven. Geef je alles uit zul je logischerwijze aan het einde van de rit niets overhouden. Of het nou om het besparen en of sparen van geld gaat, het is om te beginnen belangrijk om een overzicht van jouw (jullie) persoonlijke financiën te hebben. Als je weet hoeveel er binnenkomt en hoeveel eruit gaat, weet je ook wat er te sparen valt. En bovenal waar je op kunt besparen.

Op de centjes letten

Wil je op de centjes gaan letten, dan is het noodzakelijk om bewuster met je geld om te gaan. Bewuster met je geld omgaan betekent onder ander weten wat er zowel inkomt als uitgaat. Dit kun je nastreven door met een kasboek te gaan werken waarin je jullie inkomsten en uitgaven op een rijtje zet. In bijvoorbeeld excel kun je heel gemakkelijk een spreadsheet maken waar je overzichtelijk al je geldzaken kunt bijhouden. Wanneer je dit goed doet krijg je hiermee een nauwkeurig beeld van jullie financiële zaken en kun je in een oogopslag zien wat er zowel in komt als uit gaat. Daarnaast dwingt z’n overzicht je om stil te staan bij wat je daadwerkelijk in een maand uitgeeft en wordt het duidelijk of het noodzakelijk is om in actie te komen. 

Inkomsten is hoger als uitgaven

Jullie maandelijkse inkomsten is hoger als jullie uitgaven? Goed zo, dan is er niks aan de hand! Dat is een gerust gevoel en biedt ruimte om te gaan sparen. Ga na wat voor jullie een passende bedrag is om maandelijks opzij te leggen. Een appeltje voor de dorst is immers altijd verstandig. Wanneer je geld achter de hand hebt hoef je je bijvoorbeeld bij onverwachtse grotere uitgaven niet zorgen te maken. Door maandelijks geld opzij te zetten, bouw je een buffer op en creëer je automatisch meer financiële ruimte voor jouw gezin. Belangrijk is dus dat je maandelijks een bedrag opzij legt, de hoogte van het bedrag is daarentegen niet heel belangrijk en mag uiteraard variëren.

Ondanks dat jullie maandelijkse inkomsten hoger als jullie uitgaven is doe je er ook goed aan om jullie uitgaven onder de loep te nemen. Ga na waar jullie eventueel op kunnen besparen. Door het maken van kleine aanpassingen kun je weer extra geld besparen.

Inkomsten is lager als uitgaven

Is jullie maandelijkse inkomsten lager als jullie uitgaven? Dan moet er broodnodig veranderingen aangebracht worden om deze weer in balans te krijgen. Je kunt beginnen door een bespaarplan te maken. Deze helpt je namelijk gestructureerd aan het werk te gaan. Zet om te beginnen alle verplichte vaste lasten op een rijtje, dit zijn kosten waar je niet onderuit kunt zoals huur, zorgverzekering, elektriciteit ect. Gevolgd door een tweede rijtje met kosten waar eventueel wel op bespaard kan worden. Hierbij moet je denken aan abonnementen zoals mobiel, tijdschriften en sport. Ga na waar op bespaard kan worden of geheel (tijdelijk) opgezegd kan worden. En door minder geld uit te geven aan zaken die niet per se nodig zijn kun je ook behoorlijk veel geld besparen. Kleren zijn nodig maar het aanschaf ervan hoeft niet maandelijks te gebeuren en ook niet honderden euro’s te kosten. Ook is het belangrijk om te beseffen dat er op vaste lasten zoals boodschappen bespaard kan worden. Lees mijn vorige budget tips artikel voor slim boodschappen doen.

Naast dat een goede financiële inzicht je duidelijkheid biedt, dwingt het je ook om bewuster met je geld om te gaan. Maar bovenal geeft het een goed gevoel. Ga ervoor!!!

 

Op welke manier(en) ga jij bewuster met je geld om?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top