Je bent hier
Home > Geld & Budget > Budget Tips | Besparen op boodschappen doe je zo

Budget Tips | Besparen op boodschappen doe je zo

Rijkdom zit niet in je inkomsten maar in je uitgaven; een lijfspreuk die ik in mijn dagelijkse leven graag toepas. Geef je alles uit zul je logischerwijze aan het einde van de rit niets overhouden. Wil je uit je schulden komen zul je op je uitgaven moeten letten. Het klinkt allemaal heel simpel, en dat is het in de meeste gevallen ook wel, maar waar moet je nou precies beginnen wanneer je op de centjes wilt gaan letten? In dit artikel deel ik hoe ik al jaren op onze boodschappen bespaar.

Ik kreeg vroeger vaak te horen dat je in het leven op veel dingen kunt besparen maar niet op eten. Dat is in zekere zin waar. Want je kunt immers niet tegen je kinderen zeggen dat omdat je aan het besparen bent er bijvoorbeeld maar twee sneetjes brood per persoon gegeten mag worden. Dat gaat niet en is in mijn ogen absoluut geen optie. Je kunt in die zin dus niet op eten besparen maar zeker wel op de aanschaf ervan. Slim winkelen zullen we het maar op houden. Door op aanbiedingen af te gaan kun je in een maand tientallen euro’s besparen. Zo kun je ook wanneer je met een voorraadsysteem werkt enorm veel besparen. Persoonlijk vind ik het heel fijn om een goedgevulde voorraad te hebben. Dat geeft een gerust gevoel. De kunst van een goede voorraadsysteem is om deze steeds te vullen wanneer producten in de aanbieding zijn. Zelf ben ik grote fan van de 1+1 gratis acties (of 2+2), geregeld te vinden bij winkels als Etos, Kruidvat en Albert Heijn. Let, als het om etenswaren gaat, wel altijd op vervaldatums. Je wilt immers niet producten kopen om deze een korte periode later in de prullenbak te gooien.

Waar je, zonder je druk om vervaldatums te hoeven maken, enorm op kunt besparen zijn non-food producten. Non food producten zijn bij uitsteek geschikt om te ‘hamsteren’. Zelf bespaar ik al vele jaren op diverse producten in deze categorie. Producten in potten, in blikken, drinken, rijst en noem maar op zijn langhoudbaar en kun je dus, wanneer ze in de aanbieding zijn, met een gerust hart in groot aantallen inslaan. Ook diepvrieswaren zijn producten dat maanden mee kan. Je geeft weliswaar in één keer veel uit maar voor de weken/maanden die daarop volgen hoef je aan die producten geen geld meer aan uit te geven. En omdat je ze tijdens 1+1 gratis acties koop houd je automatisch meer centjes over.

Door slim boodschappen te doen kun je dus maandelijks tientallen euro’s besparen. Maar ook hoef je, wanneer je het goed doet, voor bepaalde producten nooit het volledige verkoopprijs te betalen. Zoals ik al eerder aangaf ben ik grote fan van 1+1 gratis acties. Dit zijn voor mij momenten om mijn voorraadkast goed aan te vullen. Na vele jaren van boodschappen doen kan ik inmiddels een goede inschatting van de hoeveelheid van iedere product dat ik moet inslaan doen. Ook werk ik met een limit waar ik mij zoveel mogelijk aanhoud. Zo wil ik liever nooit minder dan vier tandpastatubes in de kast zien. Dit werkt voor mij heel prettig omdat ik hiermee vooral wil voorkomen dat ik op het moment dat ik een product nodig heb, zonder zit en dus buiten actieperiodes moet gaan kopen. Ik heb niet voor niets vaste producten waarvan ik al vele jaren nooit het volledige verkoopprijs voor betaal heb. Ik heb hieronder enkele producten die ik uitsluitend in de 1+1 gratis acties koop voor je op een rijtje gezet: 

Tandpasta
Je ontkomt er niet aan, we hebben allemaal tandpasta nodig! Twee keer per dag om precies te zijn. En dat door zeven personen. Het is dus niet gek dat we maandelijks een flink aantal tubes opmaken. Ik zal voor de gein eens een maand lang het aantal tandpasta dat wij verbruiken moeten bijhouden. Door tandpasta in de aanbieding te kopen betaal ik als het ware maar slechts de helft van de verkoopprijs. Je krijgt immers de tweede gratis erbij.

Tandenborstels
Je kunt genoeg tandpasta’s in huis hebben maar zonder tandenborstels kom je ook niet bepaald heel ver. Dus ook dit product wordt in grote aantallen ingeslagen. En laat het nou zo zijn dat ik een tandenborstel bijtende kind in huis heb dat vrijwel wekelijks een nieuw exemplaar hard nodig heeft. Alleen al speciaal voor hem haal ik maandelijks vijf tandenborstels in huis en dan moeten de resterende zes gezinsleden (inclusief ikzelf) aan boord komen. Als ik een grove berekening erin mag gooien is maandelijks rond de 15 tandenborstels in huis geen overbodige luxe. Als ik dan op dit product, dat overigens geen houdbaarheidsdatum heeft, kan besparen doe ik dat graag.

Crème
Dit product is in huize Mommyonline praktisch onmisbaar geworden. Ook de huid eist het nodige aandacht op. Wanneer een product dagelijks door velen in gebruik wordt genomen is het niet meer dan logisch dat het product veel sneller opgaat. Nou heb ik, eigenlijk mijn portemonnee, het geluk dat dit product vrijwel altijd ergens wel in de aanbieding te vinden is. Inslaan doe ik wel maar in veel mindere mate als de hierboven genoemde producten.

Afwasmiddel
Wij zijn denk ik wel een van de weinigen groot gezinnen in Nederland dat anno nu geen afwasmachine in hun keuken hebben staan. En wat mij betreft blijft dit nog lang zo. Laten we het erop houden dat ik iets met afwassen heb. En ondanks dat, als ik dit bedrijf zelf mag geloven, Dreft zuinig in gebruik is gaat er in huize Mommyonline in een maand zo’n twee flesjes doorheen. Valt nog reuzen mee, toch?

Vitamines
We hebben ze allemaal nodig maar bepaald goedkoop kun je ze nou ook weer niet noemen. Dus zodra dit gezonde dure grap in de aanbieding is inslaan, inslaan en inslaan. Makkelijk toch? Oja, en ondanks mijn zorgvuldig berekening kom ik keer op keer te kort. Iets met kinderen die van verspillen houden.

Frisdrank
Dit laatste product behoort niet op het lijstje van producten die ik uitsluitend in de 1+1 gratis aanbieding koop. Maar het is wel een product die ik vrijwel altijd in de aanbieding koop. Frisdrank is geen product dat door ons met regelmaat gekocht wordt. In principe haal ik enkel met verjaardagen en feestdagen frisdrank in huis. Zo probeer ik overigens te voorkomen dat mijn kinderen niet enkel nog frisdrank binnenkrijgen. Omdat ik een overzicht heb van wanneer we frisdrank nodig zullen hebben kan ik ruim van te voren aanbiedingen in de gaten houden en deze drankjes goedkoper scoren. Op deze manier hoef ik niet het volledige prijs te betalen. Frisdrank zijn langhoudbaar producten en derhalve ook zeer geschikt om mee te ‘hamsteren’

Het opbouwen van een buffer kost in het begin wellicht extra geld maar daarna gaat het om aanvullen en zul je veel minder hoeven uit te geven. Mijn tip aan iedereen die met een voorraadsysteem wilt gaan werken of er al mee werkt is dan ook om eventueel een aparte potje voor aanbiedingen te maken. Hierin kun je bijvoorbeeld wekelijks een (vast) bedrag in stoppen. Zo heb je altijd een ‘extra’ bedrag bij de hand om, wanneer producten in de aanbieding zijn, je voorraad aan te vullen. Want zeg nou zelf, het is toch zonde om niet optimaal gebruik van goede aanbiedingen te kunnen maken omdat je op dat moment de financiële ruimte er niet voor hebt?

Kinderen zijn al duur genoeg en als je met boodschappen kunt besparen is dat toch alleen maar mooi meegenomen? Wanneer je aan het einde van de maand meer centjes overhoud kun je dat vervolgens aan leuke dingen uitgeven. Een win-win situatie als je het mij vraagt.

Op welke manieren bespaar jij op jullie boodschappen?

Liefs,
Nicky

Volg jij mij al op Instagram?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Budget Tips | Besparen op boodschappen doe je zo

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top