Je bent hier
Home > Lifestyle > Boeken > Boekrecensie | Het botox dilemma – Nathalie Huigsloot + Winactie

Boekrecensie | Het botox dilemma – Nathalie Huigsloot + Winactie

Het botox dilemmaHet botox dilemma. Een vrolijke kijk op het ouder worden

Je slaat een magazine open en een prachtige vrouw lacht je toe met mooi, lang, dik, krullend haar, hagelwitte tanden, maatje 34 en geen enkel vetrolletje, vlekje of rimpeltje te veel, prachtige grote ogen en een perfect symmetrisch gezicht en ook nog eens allemaal precies de goede verhoudingen. Nu kan make-up en goede styling natuurlijk wel helpen om er goed en leuk uit te zien. Maar zoals iedereen weet, wordt er tegenwoordig veel bijgewerkt met fotoshop en is lang niet alles wat je ziet in magazines ‘echt’. Intussen wordt ons onbewust ingepeperd door bijvoorbeeld magazines dat dit hét vrouwelijke rolmodel is. Natuurlijk is deze ‘bijgewerkte’ vrouw niet echt haalbaar in het dagelijkse leven. En toch willen we er allemaal wel erg graag zo uitzien en smeren we ons gek met allerlei crèmetjes. Of we gaan een stap verder en gaan naar de cosmetisch arts in de hoop dat hij ons verval herstelt met hier en daar een ingreep. Vandaag de dag lijkt ons uiterlijk van extreem levensbelang. We worden steeds ouder en dat mag kennelijk niet meer gezien worden, in ieder geval moet dat weggepoetst worden in magazines. Of in werkelijkheid laten wegspuiten of wegsnijden bij een cosmetisch chirurg.

‘Oud is fout bij een vrouw’, schrijft Nathalie Huigsloot (moeder van een dochter, journaliste, schrijver, televisiemaker en veertiger) in haar boek ‘het botox dilemma’ dat in november 2014 uitkwam. In ‘het botox dilemma’ doet ze verslag van haar rondgang langs psychologen, biologen, cosmetische artsen, bekende Nederlanders en ervaringsdeskundigen, op zoek naar verlossing van de dwang er jong uit te blijven zien. Is de vrees voor het uiterlijk verval te bestrijden, zelfs zonder botoxspuit?

‘Ai, wat is die fronsrimpel ingesleten! O, en die kreukels rond mijn ogen!’ Met deze kritiek op haar uiterlijk begint Nathalie Huigsloot haar boek als ze zichzelf ziet in het spiegelende oppervlak van haar laptop. Toen ze nog een meisje was en ‘vrouwendingen’ nog geen issue waren, was ze liever een jongen. Nu als volwassen vrouw snapt ze wel waarom ze toentertijd geen vrouw wilde worden, want zo leuk is het immers niet om te verwelken. De vraag is of ze het ouder worden gaat accepteren of zal ze toch maar spuiten en snijden?
In haar boek neemt ze de lezer mee in haar ontwapende zoektocht naar antwoorden over ouder worden en de taboes daaromheen. ‘Het botox dilemma’ gaat niet alleen over rimpels wegspuiten maar over de gehele fysieke aftakeling.

Zo spreekt Nathalie acteur Aart Staartjes; die zegt dat hij zijn vrouw na 22 jaar huwelijk nog steeds mooi en lief vindt, met een rimpeltje meer, dat maakt hem niet uit. Van deze uitspraak wordt een mens vrolijk! Ook in het gesprek met bioloog Van Veen dat Nathalie voert, blijkt dat er geen zware noodzaak is om elk rimpeltje weg te laten spuiten omdat geur een veel grotere rol speelt dan een rimpeltje op je bovenlip vanuit de biologie bekeken. Hij zegt dat de grootste schoonheid voor je kan staan maar als de geur niet klopt, zal het nooit wat worden.
Nog een praktische tip uit het boek om onweerstaanbaar te zijn : ‘loop in een smal spoor en zet je voeten voor elkaar zoals mannequins overdreven lopen. Je heupen bewegen meer en dat is een teken van vruchtbaarheid.’ Een vrolijke tip met als enig ongemak misschien dat je een beetje spierpijn hebt na afloop en misschien een lachrimpeltje meer vanwege de lol die het oplevert. 😉

In het boek komt ook naar voren dat het beeld in magazines en de media ook niet meehelpt om jezelf in ‘volle’ slankheid en een rimpeltje meer of minder gewoonweg te accepteren. Een fotograaf die Nathalie spreekt, zegt daarover: ‘Bij de man, daar zit het leven lekker in, maar het lijkt bijna of het leven niet in de vrouw mag zitten, enkel het ideaal (dat voldoet aan gefotoshopte modellen!).’

Af en toe voel je de schrijfster tussen de regels door twijfelen om dan toch haar fronsrimpel weg te laten spuiten en dan toch niet. Ze vraagt zich af als je aan die fronsrimpel begint: waar eindig je dan?
Het is geruststellend dat de bioloog vertelt dat het om geur draait en een rimpeltje meer of minder er niet toe doet. Maar dan slaat de twijfel weer toe als een cosmetisch chirurg haar droog vertelt dat ze die wallen nu echt niet meer weggeslapen krijgt, en dat aan haar slapen best wat volume met filler aangebracht kan worden. Wat mij betreft legt de schrijfster  in ‘Het botox dilemma’ de natuurlijk ouder wordende en niet-geboxte vinger op de zere plek in dit niet altijd even vrolijke tijdperk waar uiterlijk zeer hoog in het vaandel staat. Ze schrijft grappig, toegankelijk, open en eerlijk over haar zoektocht en ze bekijkt ‘Het botox dilemma’ vanuit meerdere kanten. Daar word je als lezer vrolijk van! Kortom, een aanrader en hoopvol (voor alle vrouwen) om te lezen!
De allerlaatste zin van het boek is: ‘Laten we het leven en al onze imperfecties vieren.’ Met deze instelling moet het lukken om de vrees voor het uiterlijk verval te bestrijden, zelfs zonder botoxspuit!

Het botox dilemma doet me trouwens denken aan een gedichtje over rimpels en schoonheid dat ik in 2004 eens schreef (toen nog twintiger).

SCHOONHEID
Rimpels op je gezicht
zijn als tekeningen van jouw leven.
Elke rimpel is als een levensfase.
Wegspuiten?
Wat mag zich niet uiten?
Niet alleen liefde en geluk horen erbij;
pijn en verdriet staan ook in de rij.
Maak van je leven een schoonheid,
dan wil je je rimpels niet kwijt.

© ‘Uit het hart’, Saskia Mes-Born

Winnen!

Mommyonline mag een exemplaar van het boek ‘Het botox dilemma’ met persoonlijke tekst van Nathalie Huigsloot weggeven.

Kans maken?
 -Like Mommyonline op Facebook
– Share de winactie op Facebook
-volg Mommyonline via Instagram
– en laat hieronder een berichtje achter dat je meedoet en let erop dat je een geldig e-mailadres invult!
De winactie loopt tot en met donderdag 5 maart 2015. Op maandag 9 maart 2015 zal de winnaar via een mailtje op de hoogte worden gebracht.
Saskia Born
Saskia Mes-Born is getrouwd en moeder van twee dochters. Naast het moederschap schrijft ze graag werkt ze als ZZP-er als clown Jip
https://www.mommyonline.nl

3 thoughts on “Boekrecensie | Het botox dilemma – Nathalie Huigsloot + Winactie

  1. Ik doe graag mee het lijkt mij een heel erg goed boek om een keer te lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top