Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Ben jij al donor? Ja of nee

Ben jij al donor? Ja of nee

Op het moment een veel besproken onderwerp; wel of geen orgaandonor.
Lange tijd was het nogal stil rondom het orgaandonorschap, maar sinds kort wordt er volop aandacht voor orgaandonor gevraagd. Want in Nederland is er nog steeds een tekort aan orgaandonoren. Een tekort aan orgaandonoren betekent simpelweg dat veel mensen onnodig lang op een wachtlijst staan of, erger nog, komen te overlijden. Met dit in gedachte is het belangrijk dat iedereen zijn keuze vastlegt en dat er zoveel mogelijk mensen ‘ja’ zeggen tegen orgaandonor.

Een ieder heeft zijn/haar eigen argument waarom wel of niet donor worden.
Om tot een juiste keuze te komen is het belangrijk om je goed te laten informeren en goed te weten welke organen je wel en niet ter beschikking wilt stellen. Want ook dit mag je geheel zelf beslissen. Wil je enkel je hart of lever beschikbaar stellen of liever je nieren? Uiteraard mag je alle organen ter beschikking stellen. Ook als je liever geen donor wilt worden is het belangrijk jouw ‘nee’ vast te leggen. Dan is het voor nabestaanden, wanneer je komt te overlijden, duidelijk wat jij graag gewild had. Voorkom onduidelijkheid en leg jouw keuze vast. Op www.jaofnee.nl kun je jouw keuze vastleggen.

Ben jij al donor? Waarom ‘ja’ of ‘nee’

Bron: www.jaofnee.nl

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

4 thoughts on “Ben jij al donor? Ja of nee

 1. Ik ben, ondanks dat ik heilig geloof in reincarnatie geloof, wel donor… al heel wat jaren loop ik met het geplastificeerde kartonnen pasje in m´n portemonnee….
  Aloles wat ik weg zou geven van mijn lijf na mijn dood, zal ik waarschijnlijk niet hebben in mijn volgende leven, maar het idee dat ik misschien in de toekomst een orgaan nodig zou hebben van iemand anders… dan hoop je ook dat er iemand is die zo gul is of het af te staan…
  Tis een soort van egoisme; ik wil het wel van jou als ik het nodig heb, maar je krijgt het niet van mij als jij het nodig hebt…
  Dan ga ik liever mijn volgende leven door zonder lever/nier of wat dan ook, maar wel met de wetenschap dat een ander erder heeft kunnen leven met iets wat ik toch niet meer nodig had….
  (k heb alleen wel aangegeven niet mijn lichaam aan de wetenschap te geven, dat gaat me wel een beetje te ver)

 2. Ik sta wel geregistreerd maar als ‘nee’. Maar twijfel nu wel aan mijn keuze
  Ik ben er nog niet helemaal uit, ik ben namelijk van mening dat je donor moet worden wanneer je volledig achter staat, en op dit moment sta ik er nog niet volledig achter.
  Ik wil mijn lichaam graag intact houden. Maar….
  Aan de ander kant heb ik ook wel zo iets van ‘na mijn dood heb ik er toch ook niets meer aan, en als ik met mijn organen een ander langer kan laten leven waarom niet?

 3. Ik heb helemaal nog geen keuze gemaakt. En ik twijfel ook nog steeds. Aan de ene kant denkt ik ook, ik wil graag intact blijven, ik wil niet dat er nog in me gesneden wordt en alles word ‘kaal geplukt’ als ik er niet meer ben. Maar aan de andere kant, help je er wel vele mensen mee om langer te leven. En stel nou eens voor dat je zelf de gene bent die een nieuw orgaan nodig heeft om in leven te blijven, dan wil je toch ook dat er voor jou een orgaan beschikbaar is? Ik denk dat ik me toch maar als ‘ja’ laat registreren.

 4. ik heb toen ik 18 werd een uitnodiging er van gehad om het te laten registreren en heb voor nee gekozen, ik wil graag ´´intact´´ indien mogelijk althans begraven worden en het idee alleen al maakt me al bang. tot dat ik echt iets heb van ja en er helemaal achter sta en prettig ook bij voel klinkt raar mischien, maar dan zou ik pas ja laten registreren en veranderen.

  ben nu 21 en heb nog steeds nee, om deze reden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top