Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Uitbreiding zwangerschapsverlof

Uitbreiding zwangerschapsverlof

Je hoort het zo vaak. Je bent net kersverse ouders en de papa moet na 2 dagen alweer aan het werk. Ook de mama geeft vaak aan te weinig tijd te hebben gehad om goed te wennen, bij te komen van de bevalling en alle veranderingen en het wennen aan de nieuwe verantwoordelijkheden.

In Nederland hebben de vrouwen al tijdenlang 16 weken zwangerschapsverlof gehad. Hiervan werden er 4 tot 6 voor de bevalling opgenomen en de overige 10 of 12 na de bevalling. Beviel je eerder dan gingen de 10 of 12 weken in vanaf dat moment. Beviel je later, had je geluk en was je al met al dus wat langer thuis. Maar hoe je het ook wendt of keert, de papa moest veel te snel weer aan het werk en ook de mama had aan 10 of 12 weken niet genoeg.

Gelukkig heeft het Europees parlement besloten dat de mama 20 weken verdient. En de papa ook lekker 2 weken thuis mag blijven om te wennen aan het papa-zijn. Helaas zal hierover toch nog maanden gediscussieerd worden want aangezien het voor de papa’s en de mama’s een mooie nieuwe regel is, zijn er toch ook veel tegenstanders. Het kost de werkgevers heel veel geld (in totaal 280 miljoen euro. Het verplichte vaderschapsverlof komt op 235 miljoen euro) en ook de landen Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn tegen omdat het te duur zou zijn. Ze vragen zich af of het geld niet beter ergens anders aan besteed kan worden aangezien het niet echt van belang is dat de kersverse ouders langer thuis kunnen blijven.

Ook VVD-delegatieleider Hans van Baalen maakt zich zorgen om het geld en is hierdoor niet zo positief gestemd. “Het voorstel van twintig weken kan Nederland 200 miljoen euro op jaarbasis kosten.” Hij is van mening dat Nederland niets extra moet gaan betalen. Door de PvdA wordt vooral aan het welzijn van moeder en kind gedacht. “Daarom willen we voldoende tijd geven aan vrouwen om te herstellen na de bevalling, om borstvoeding te kunnen geven en om een goed evenwicht te vinden tussen gezin en werk”, zegt PvdA-Europarlementariër Emine Bozkurt. Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) spreekt van ‘een goede bijdrage om meer mensen aan het werk te krijgen’. Ook is ze blij met de twee weken betaald vaderschapsverlof. “Het is een krachtig signaal dat de combinatie werk-gezin moet worden verlicht voor jonge ouders.” Zoals je dus wel doorhebt is ook ons parlement gedeeld in hun mening.

Wat het uiteindelijk zal worden voor ons land mogen we hopelijk snel merken. We zullen er allen voor duimen!

Bron: rtlnieuws.nl

3 thoughts on “Uitbreiding zwangerschapsverlof

  1. Mijn vriend heeft van zijn baas ook 2 weken verlof gekregen toen ik beviel van onze dochter. Het werd niet doorbetaald maar ging gewoon van zn vakantiedagen af. Toch vindt ik het alsnog heel netjes van de baas dat hij mijn vriend toch 2 weken vrij gaf, het was natuurlijk niet te plannen wanneer ik zou gaan bevallen en bovendien was het in die tijd van het jaar heel erg druk op het bedrijf en konden ze hem eigenlijk niet missen! Vindt het een super regel dat de zwangerschapsverlof verlengt word en nog beter dat de kersverse vader ook 2 weken de tijd krijgt om met alle rust van hun kleintje te genieten (betaald!)

  2. ik zou het geweldig vinden voor iedereen die moet bevallen er een man staat die ook 2 weken blijft staan!
    mijn man ging na 3 dagen weer aan het werk en dat vond ik maar niks! ons zoontje lag nog in het ziekenhuis en ik ging 3 eer per dag op en neer hij mocht gelukkig iedere ochtend van 10 tot 12 ook mee van zijn baas maar moet er niet aan denken dat ik niet zoveel steun had gekregen van hem!

  3. Het zou toch helemaal geweldig zijn als de vader ook langer thuis kan zijn. Voor een kersverse papa veranderd er toch ook veel en hij zal ook moeten wennen. Bij mijn eerste zwangerschap en na de bevalling was mijn man maar 2 dagen thuis en ik zat alleen met onze dochter en de kraamverzorgende, helemaal niet leuk. Gelukkig een paar maanden later kreeg hij zorgverlof omdat ik in het ziekenhuis lag. Bij mijn tweede zwangerschap heeft hij de 2de week na de bevalling vakantie opgenomen, dus eigen intiatief. Maar als het in de wet word geregeld en de vaders ook gewoon betaald worden, mag het van mij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top