Je bent hier
Home > Baby & Kind > Onze basisschool streeft naar gezondere kinderen

Onze basisschool streeft naar gezondere kinderen

Het nieuwe schooljaar is van start en onze basisschool gaat volledig op de gezonde toer. Sinds vorig schooljaar mogen zij zich een Jump-in school noemen. Dit betekent dat zij samen met de ouders naar gezonde(re) kinderen streven. Naast het aanbieden van diverse sportactiviteiten wordt er vanaf dit schooljaar extra op gezonde voeding gelet. Laten we meteen voorop stellen dat ik dit een supervoortgang vind en het enkel kan toejuichen.
fruitdagOnze school werkt al jaren aan een goede gezondheid van de kinderen. Zolang ik mij kan herinneren is het op school elke woensdag fruitdag. Alle leerlingen eten dan uitsluitend fruit en/of groente. Voor mij als ouder van vijf een uitkomst aangezien ik, als ik heel eerlijk ben, nogal tekort schiet als het gaat om het binnenkrijgen van fruit bij mijn kinderen. En door deze wekelijkse fruitdag wordt verzekerd dat ze een (kleine) hoeveelheid fruit binnenkrijgen. En gezien je als ouder immers niet bekend wilt staan als de mommy die haar kinderen nooit fruit meegeeft zorg je er wel voor dat er standaard op woensdag fruit in huis is. 🙂
water bidonSteeds meer basisscholen kiezen voor een gezondere levensstijl en zo ook onze school met het invoeren van diverse nieuwe regels. Eind vorig schooljaar werd dit al binnen de school geïntroduceerd maar nog niet volledig gehandhaafd. Onder schooltijd zijn, met ingang van dit schooljaar, pakjes of welke vorm van zoet(stof)houdende drankjes niet meer toegestaan. Enige vorm van pakjes dat binnen de school gedronken mag worden is melk. Voor de rest moeten de kinderen het met water doen. En om iedere mogelijke vorm van tegenwerking (vanuit de ouders) tegen te gaan heeft school voor alle kinderen een bidon geregeld. Deze dient op school te blijven en kunnen kinderen het dagelijks in de klas vullen. Einde van de schoolweek dient het beste ding mee naar huis genomen te worden zodat deze gewassen kan worden om vervolgens maandag weer netjes mee naar school te gaan.fruit traktatieHet gezonde levensstijl binnen de school houdt hier uiteraard niet op. De school heeft traktaties binnen de school onder de loep genomen en is tot de conclusie gekomen dat ook dit gezonder moet worden. De welbekende en o zo makkelijk zakjes chips en snoepgoed zijn vanaf heden taboe. Het moet gezond zijn en extra punten verdien je natuurlijk wanneer het ook nog eens de kleuren van de regenboog bevat. Om ouders in de juiste richting te sturen is er op school en overigens ook op de website van de school een 48 pagina’s bevattende map die ouders kunnen inzien. Deze map staat (naar eigen zeggen) vol met lekkere, leuke en gezonde traktatie-ideeën die (geheel) uit groente en fruit bestaan.

Al met al is de basisschool van mijn kids goed op weg naar gezondere kinderen. Nu maar hopen dat ouders de noodzaak hiervan inzien en gemotiveerd zijn hieraan mee te werken.
gorgeous fruit 1Zelf vind ik dit (zoals ik hierboven al heb laten weten) een supervoortgang. Jong geleerd is immers oud gedaan. En welke ouder wilt nou niet een gezond kind grootbrengen? En daarnaast is bijvoorbeeld het drinken van water op school niet enkel gezonder voor de kids maar zeker ook voor de portemonnee van mama/papa veel beter. Bereken eens voor de grap de kosten van pakjes drinken die je maandelijks in huis haalt. En hoe meer kinderen des te hoger deze worden. Een win-winsituatie als je het mij vraagt. Wat mij betreft mogen alle basisscholen gezonder te werk gaan.

Wat vind jij van uitsluitend gezonde voeding binnen de basisscholen?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Onze basisschool streeft naar gezondere kinderen

  1. Uitsluitend gezonde voeding binnen de basisschool is niet slecht. Ik ben wel van mening dat bij een kinderverjaardag best een snoepje gegeten mag worden. Dus echt alle suikers verbannen tijdens verjaardagen/traktaties, mwah. Erop letten dat het niet de spui gaten uit gaat lopen: top! En wat goed dat ze voor de ouders een document hebben met gezonde traktaties.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top