Je bent hier
Home > Gastblog artikelen > Advertorial - Sponsored > 4 tips voor het optimaal inrichten van een kleine patio of binnentuin

4 tips voor het optimaal inrichten van een kleine patio of binnentuin

Geloof het of niet maar de jaren dertig-woningen zijn nog steeds populair. Deze woningen hebben vele voordelen. Maar ook roepen ze nostalgie op en zijn ze stijlvol. Ondanks hun charme kleven ook nadelen aan deze woningen. Nadeel van die leuke karakteristieke jaren dertig-woningen is dat ze vaak beschikken over een kleine tuin of patio. Meestal zijn deze tuintjes ook nog eens ommuurd waardoor het moeilijk is om er een leuke plek van te maken waar je met je vrienden en familie kunt zitten. Toch zijn er veel mogelijkheden om er juist een knusse plek van te maken. Lees hier hoe je het meeste uit je patio of binnentuin haalt.

4 tips voor het optimaal inrichten van een kleine patio of binnentuin

Speel met de ruimte
Bij een kleine buitenruimte is het al snel makkelijk om de tuinset in het midden van de ruimte te zetten. Dit is jammer, want zo gaat er veel ruimte verloren. Je zou namelijk ook een loungebank op maat kunnen laten maken en deze tegen de muur of schutting plaatsen. Op deze manier bespaar je veel ruimte en zorg je tegelijkertijd voor een intieme sfeer met je gasten wanneer ze op visite komen. Verder is het verstandig om de patio of binnentuin niet gelijk met te veel spullen vol te zetten.

Denk na over de bestrating
Omdat patio’s of kleine tuinen vaak maar weinig zonlicht bevatten kiezen veel mensen ervoor om ze te betegelen. In dit geval is het wel aan te raden om tegels te kiezen die ervoor zorgen dat de patio er ruimtelijker uitziet. Dit kan door bijvoorbeeld voor grote tegels te kiezen of voor tegels in dezelfde kleur als de muren die er zich bevinden. Je zou de tegels ook kunnen afwisselen met grind; op die manier ontstaat er iets meer speelsheid. Niet zo’n fan van tegels? Dan kun je ook ervoor kiezen om de patio te voorzien van houten vlonders. Dit creëert een wat warmere sfeer. Het is af te raden om in een kleine binnentuin gras te leggen; er is weinig zonlicht en het water kan moeilijk weglopen. Wel fan van een groen tuintje? Dan kun je kunstgras overwegen; tegenwoordig heb je soorten die er erg realistisch uitzien!

Zorg voor groen
Hoewel een kleine patio of binnentuin niet ideaal is voor het houden van planten zijn er zeker mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld planten kopen en deze in verrijdbare bloembakken zetten. Zo kun je ze indien nodig verplaatsen naar een plek in de zon en ze vervolgens weer in de schaduw zetten. Daarnaast zijn er een aantal buitenplanten die sowieso liever in de schaduw staan. Je kunt dan denken aan de bosanemoon, de kleine maagdenpalm of longkruid. Ook zou je aan de rand van het tuintje zegge kunnen planten. Dit is een soort siergras dat goed tegen weinig zon kan en dus prima in een schaduwrijke tuin kan staan. Verder is het een goed idee om eerder voor een aantal grotere planten te gaan dan voor allemaal kleine plantjes. Zo ontstaat er meer een gevoel van ruimtelijkheid.

Juiste verlichting
Je wil op de warme zomeravonden natuurlijk ook lekker buiten zitten. Kies daarom voor verlichting die voor sfeer zorgt. In een kleine buitenruimte kan een lamp al snel te veel licht geven waardoor het niet meer zo gezellig is. Ga daarom voor (led)sfeerverlichting; deze kun je ophangen langs de muur of langs de schutting. Verder zou je nog solarlampjes in de tuin kunnen plaatsen. Dit zijn tuinlampjes die werken op zonne-energie. Overdag worden de lampjes opgeladen door het daglicht en zullen dan ’s avonds, als het donker is, vanzelf gaan branden.

In een kleine tuin of patio is de grootste tip: less is more!

Dit artikel is vanuit een samenwerking tot stand gekomen.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top