Je bent hier
Home > Columns > Zindelijkheid: geweigerd worden door basisschool?

Zindelijkheid: geweigerd worden door basisschool?

Zoals jullie vast wel weten gaat mijn jongste telg sinds maart naar de basisschool. Zij begon uiteraard gewoon met wennen en na haar verjaardag kon zij voltijds beginnen. Zij was er klaar voor! Althans, grotendeels dan. Op de crèche was zij uitgekeken en werd ze niet meer op haar niveau uitgedaagd. De kinderen in haar groep vindt ze leuk maar zij was ze ontgroeid. Tijd om verder te gaan dus. Enige minpunt was zindelijkheid. Het feit dat dochterlief nog niet volledig zindelijk was had zomaar roet in het eten kunnen gooien.

Vier jaar geworden en nog niet zindelijk, dat is niets unieks. Veel kinderen zijn op vierjarige leeftijd nog niet volledig zindelijk en dragen overdag nog een luier. Ideaal is het niet wanneer het kind met de basisschool start, maar het kan voorkomen. Met dit in gedachte heb ik er zelf niet bij stilgestaan dat het niet zindelijk zijn mogelijk voor problemen zou kunnen zorgen. Dat het voor de school een reden zou kunnen zijn om een kind af te wijzen. Althans, tot het kind overdag volledig zindelijk is.

Dochterlief was nog niet zindelijk, zij droeg overdag een luier. Poepen deed zij niet meer in haar luier maar met plassen ging het heel vaak mis. Daarnaast is zij het type kind dat heel erg aan nieuwe situaties moet wennen. Het soort dat, wanneer zij jou niet kent, niet zal aangeven dat ze nodig naar het toilet moet en dan zichzelf onder plast. Of erger. Voor mij was het duidelijk dat dochterlief de eerste periode op school een luier zou moeten dragen. Mijn plan was dan ook om dit met haar juf te bespreken maar na een gesprek met de crècheleidster was ik van gedachte veranderd. Zij vertelde mij namelijk dat haar kleinkind niet met school mocht beginnen totdat hij overdag zindelijk is. Dat de toegang tot school hem gewoon geweigerd werd. Haar advies: laat school niet weten dat dochterlief nog niet zindelijk is.

Pas na dit gesprek drong het tot mij door dat er een kans bestond dat ze nog niet met school mocht beginnen. Dit heeft ertoe geleid dat ik wat angstig werd. Mijn plan om een gesprek met de juf aan te gaan was direct van de baan. Zo gezegd, zo gedaan. Dochterlief haar wendagen gingen van start. Op de dagen waarop zij mocht komen ging ze in de ochtenden tot 12:00 uur. Ik was overgestapt naar luierbroeken zodat zij deze zelfstandig kon uittrekken mocht ze toch naar het toilet gaan. Zoals verwacht deed ze dat niet. Bij het ophalen had ze een volle luier, soms zelfs doorgelekt waardoor ze een natte broek/maillot had. Erg vond ik dit niet want zij kon tenslotte gewoon naar school. Tot aan de zomervakantie ging dochterlief naar school met een luier om. Poepen deed ze gelukkig niet in haar luier, dat deed ze thuis.

Tijdens het eindgesprek met de juf, net voor de zomervakantie, kwam het onderwerp zindelijkheid uiteraard aan bod. Logisch, want het was de juf natuurlijk opgevallen dat dochterlief nooit vroeg om naar het toilet te gaan. De juf begreep de situatie en mede doordat dochterlief geen poepluiers had, had zij er geen moeite mee dat dochterlief nog een luier droeg. Wel moesten wij er in de zomervakantie aan gaan werken.

Dochterlief is inmiddels overdag zindelijk. Wel moet ik zeggen dat zij de voorkeur geeft aan het dragen van een luierbroek. In haar eigen woorden: ‘Zonder luier moet ik steeds naar de wc en dat is saai’. Het komt erop neer dat dochterlief het niet leuk vindt om steeds te moeten stoppen met spelen of tv-kijken om naar de wc te gaan. Liever lui dan moe, is haar denkwijze.

Afgelopen week raakte ik in de metro met een mede-mama in gesprek. Haar dochtertje wist met haar poppen de aandacht van dochterlief te trekken. Terwijl de meiden samen aan het spelen waren vroeg mede-mama aan mij of dochterlief enig kind is. Mijn antwoord hierop was ‘nee’ en ik vroeg haar op mijn beurt of haar dochter enig kind is. Zij antwoordde met een ‘ja’ en voegde eraan toe dat haar dochtertje het samen spelen met andere kinderen enorm mist. Mijn antwoord hierop was: ‘Nog even en dan begint school weer’. Waarop zij antwoordde dat haar dochter nog niet op school zit. ‘Ze mag niet naar school omdat ze niet zindelijk is’. Ze vertelde dat haar dochter eigenlijk al voor de zomervakantie met school moest beginnen maar dat ze niet mocht komen. De school heeft haar duidelijk laten weten dat, zolang haar dochter niet zindelijk is, zij niet naar school mag komen.

Ondanks dat ik wist dat het kan voorkomen dat scholen kinderen die nog niet zindelijk zijn kunnen weigeren, was ik vol ongeloof. En deed haar verhaal mij beseffen hoeveel geluk wij hadden dat de juf van dochterlief niet moeilijk deed. Het had bij ons ook zomaar anders kunnen lopen.

 

Liefs,
Nicky

Volg jij mij al op Instagram?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top