Je bent hier
Home > Gastblog artikelen > Zijn papieren rietjes echt zo duurzaam?

Zijn papieren rietjes echt zo duurzaam?

Zijn papieren rietjes echt zo duurzaam?

Het is je ongetwijfeld ook zijn opgevallen, de plastic rietjes zijn sinds deze zomer uit de schappen. Dit komt doordat er nu in Europa een verbod is op plastic wegwerpartikelen zoals borden, bestek en ook plastic rietjes. Veel mensen en bedrijven doen daarom nu papieren rietjes in hun drinken. Maar hoe zit het nu precies met die papieren rietjes? Zijn deze nu echt zoveel duurzamer dan plastic rietjes? Wij hebben het uitgezocht.

Hoeveel rietjes worden er gebruikt?
Alleen al in de Verenigde Staten worden elke dag ongeveer 500 miljoen rietjes gebruikt. Dit is ongeveer 1,6 rietje per inwoner per dag! (bron: wikipedia) In Nederland zijn de cijfers niet nauwkeurig, maar op basis van de cijfers uit horeca en groothandels zouden wij uitkomen op 0,5 rietje per persoon, per dag. (bron: metronieuws.nl).

Duurzaam of toch niet?
Plastic rietjes zul je doordat ze van plastic gemaakt zijn, altijd terug kunnen vinden in de natuur. Papieren rietjes daarentegen breken na verloop van tijd af. Maar dat maakt ze niet per se duurzamer dan plastic rietjes. Papieren rietjes kun je na gebruik namelijk slecht of helemaal niet recyclen doordat het papier nat is en vervuild. Ook is papier behoorlijk grondstofintensief om te produceren. De papieren rietjes worden gemaakt van bomen, wat ze wel een natuurlijk product maakt, maar waardoor we een ongelooflijk waardevolle bron verliezen omdat ze de uitstoot van kooldioxide absorberen die wij mensen produceren. Er zijn meer plasticvrije oplossingen die vast beter zijn dan papieren rietjes.

Wat moeten we doen met papieren rietjes?
Papieren rietjes zijn dus niet veel milieuvriendelijker dan plastic rietjes. Ze hebben alsnog gevolgen voor het milieu en blijven afval wat niet gerecycled kan worden.

Welke alternatieven zijn er?
Er zijn meer alternatieven voor de plastic rietjes. Zo zijn er rietjes van bamboe, metalen rietjes, rvs rietjes, glazen rietjes, pasta rietjes en biologisch afbreekbare rietjes. RVS rietjes kun je het vaakst hergebruiken en gaan het langst mee. Deze zijn daardoor een goede duurzame keuze. Voor kinderen zijn siliconen rietjes prettig en deze gaan ook lang mee.

Gebruik jij papieren rietjes of zou je na het lezen van dit blog overstappen op een ander plasticvrij alternatief? Laat het me weten in een reactie onder dit blog. Ik ben benieuwd!

Wil je nog meer lezen over duurzaamheid en duurzame producten, neem dan een kijkje op mijn blog LindaSchrijft
Wie ben ik? Ik ben Linda, inmiddels 35 jaar. Sinds 2014 ben ik getrouwd met Bas en in 2016 werden we een gezin met de geboorte van onze dochter Julia. In 2018 zijn we opnieuw ouders geworden van Guido. Allebei zijn ze een bron van inspiratie voor mijn artikelen!

Liefs,
Linda

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top