Je bent hier
Home > Columns > Wat eten we vandaag – weekmenu

Wat eten we vandaag – weekmenu

avondmaaltijdIeder persoon die een huishouden met kinderen voert heeft ermee te maken. Dagelijks stellen we onszelf dezelfde vraag: wat eten we vandaag? Het hield me de hele dag bezig, al vanaf het moment dat ik de kinderen op school gedropt had tot aan het moment dat ik daadwerkelijk iets bedacht had om voor te bereiden. Elke dag maar weer te moeten bedenken wat er gegeten zal worden valt helaas niet altijd mee. Het ging bij mij zelfs zo ver dat het mijn concentratie verstoorde. Terwijl ik artikelen aan het typen was betrapte ik er mezelf keer op keer op dat ik ook bezig was met het bedenken van onze avondmaaltijd. Erg storend dus.

Ik ben geen nieuwbakken mama, het moederen doe ik inmiddels al dertien jaar maar nog steeds vergt het bedenken van wat te eten meer energie dan het daadwerkelijk voorbereiden van het avondmaaltijd. De moderne ouder wil niet zomaar een maaltijd op tafel zetten maar het liefst moet het ook nog eens gezond en gebalanceerd zijn. Want feit is dat het huidige eetpatroon van je kinderen invloed heeft op het eetpatroon op volwassen leeftijd. En als ouder wil je hier dus goed aan doen.

Vroeger hield ik een weekmenu bij waar overzichtelijk vermeld stond wat we in die week gingen eten. Het hielp prima en waarom ik ermee gestopt ben is ook voor mij een raadsel. Maar het goede nieuws is dat ik het weer heb opgepakt. Sinds enkele weken is het samenstellen van ons weekmenu iets wat ik toch wel graag doe. Het voorkomt dat ik de hele dag rondloop met de vraag ‘wat zal ik toch vandaag koken’ en het biedt me meer rust. Daarnaast komt het nu zelden voor dat ik benodigde ingrediënten niet in huis heb.

Mocht een weekmenu jou nou ook handig klinken en wil je het zelf ook gaan uitproberen, dan heb ik enkele tips voor je.

Weekaanbiedingen: vaak weet je op de zondag of maandag wat de aanbiedingen van de diverse supermarkten van de komende week zijn. Pas je weekmenu (eventueel) aan aan de aanbiedingen en doe aan de hand daarvan je boodschappen.

Vragen: Een weekmenu hoef je natuurlijk niet helemaal zelf te bedenken. Vraag aan manlief en de kinderen waar ze trek in hebben en verwerk deze in het menu.

Wees flexibel: met een weekmenu werken wil natuurlijk niet zeggen dat je je er volledig aan moet houden. Heb je bijvoorbeeld op de dinsdag trek in het eten van donderdag dan kun je de maaltijden simpelweg wisselen.

Ken je planning: houd rekening met je weekoverzicht. Op de dagen waarvan je weet dat je het druk hebt is het verstandig om voor een avondmaal te kiezen dat niet veel voorbereidingstijd kost.

Afwisseling: met een weekmenu kun je goed terug zien of het gezin voldoende gevarieerd eet.

Een weekmenu heeft als doel het gemakkelijker voor je te maken. Voor mij is dit zeker het geval! En daarnaast biedt het me ook meer rust in mijn hoofd.

Maak je zelf ook gebruik van een weekmenu?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

9 thoughts on “Wat eten we vandaag – weekmenu

 1. Ja, ik doe dat inderdaad vanaf het moment dat ik mijn baan verloor en we met een budget boodschappen moesten gaan doen.
  Het bevalt me prima, we eten gevarieerd en gezond en het beste van alles ik gooi echt minimaal weg. Dat was in het verleden echt wel anders.

 2. Wij idd ook altijd een weekmenu. Werkt heel goed hier! En we eten 2x per week soep die ik in het weekend al maak, ook heel handig als het spitsuur is ’s avonds. Het enige jammere is, is dat ik gemiddeld 1x per wk geen ‘zin’ heb in wat er op het menu staat, maar ja: als het dan klaar is, is het toch best lekker 🙂

 3. Ja hoor, ik maak ook altijd een weekmenu, op maandagochtend. Geeft inderdaad heel veel rust en je weet precies wat er in huis moet komen.

 4. Ik werk niet echt met weekmenu, wel kijken we altijd bij boodschappen doen wat we ongeveer willen gaan eten, maar schrijven t niet echt op als weekmenu..
  Maar ook zonder kids is er de vraag wat gaan we eten hoor.. 😉
  Niet alleen met kinderen is dat een probleem 😛

 5. Wat handig! Ik ga er mee beginnen. Elke dag weer die vraag en daardoor ook vaak naar de winkel want je hebt toch wat nodig. Dit ga ik invoeren.

 6. Ook hier een weekmenu. Moet ook wel als je allebei veel werkt. Ik zie het niet zitten om ’s avonds met de kinderen nog boodschappen te halen voor het avondeten. Dan eten we helemaal laat. Toch vind ik het altijd lastig om een weekmenu vast te stellen. Je probeert met de wensen van iedereen rekening te houden en het moet ook nog snel klaar zijn.

 7. @Nicole, ook zonder kinderen moet je inderdaad eten 🙂
  Maar zonder kinderen grijp je bijvoorbeeld sneller naar fastfood, snel iets bestellen of uit eten. Toen ik nog kindloos was, was de druk om te koken haast niet aanwezig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top