Je bent hier
Home > Columns > Money Monday: Waarom ik een Kerstbudget heb

Money Monday: Waarom ik een Kerstbudget heb

Hoewel ik geen planner ben, plan ik de feestdagen wel. Niet zo zeer qua inhoud, maar wel de financiële kant van de zaak. De vorige keer schreef ik over mijn cadeautjesplan voor Sinterklaas. Dit jaar wordt mijn eerste jaar dat ik een potje heb voor Kerst.

Waarom ik een Kerstbudget heb

Ik heb een haat-liefde-verhouding met Kerst. Ik vind dat er teveel ‘moet’ met kerst en alles wat ‘moet’ moet ook nog eens ‘gezellig’ zijn. Alleen omdat het Kerst is… Tijdens Sint en Kerst loop ik te klagen over alles wat moet, vanwege de gezelligheid. Op school wordt er ook van alles gedaan. Het resultaat is dat ik doodmoe ben als het vakantie is. En dan ‘moet’ ik ook nog van alles doen om het thuis ‘gezellig’ te hebben.

Hoewel ik dus klaag over de tijd, vind ik het ook weer fijn. Ik hou van de donkere nachten. Ik hou van de lichtjes. Ik hou van de vrolijkheid. De laatste paar jaren probeer ik mijn eigen weg te vinden en mij niet te houden aan wat mensen van mij verwachten. Zo vier ik kerst voornamelijk rustig met mijn gezin. De eerste kerst gaan we naar de kerk en gourmetten we en de tweede kerst is het voornamelijk pyjamadag. De afgelopen twee jaar ben ik aan het experimenteren met een American diner. Afgelopen jaar aten we kalkoen en mac and cheese. Ondanks een redelijk rustige kerst, kost deze periode een vermogen!

Voordat ik in het onderwijs werkte en geen 13de maand kreeg, was januari een arme en lange maand. Meestal kreeg ik 21 of 22 december al salaris en 31 december was het op. Het geld ging vooral op aan kleding. Nieuwe kerstkleding en kleding om uit te gaan. 31 december ging ik vaak uit. Ook kocht ik voordat de kinderen er waren ook nog kerstcadeautjes. In het onderwijs krijg je in december 13de maand. Dat is ongeveer gelijk aan een derde van je maandsalaris. De eerste keer dat ik het kreeg was het feest! Ik had geld zat voor december en ik was minder arm in januari. Toch knaagde het aan mij. Het extra geld was fijn, maar werd ook zo uitgegeven. Nu daar ik kinderen heb is januari financieel gedekt. 1 januari krijg ik namelijk kinderbijslag! Januari is nu dus niet zo arm.

In januari komen er ook best wat rekeningen. Ik moet schoorvoetend toegeven dat ik niet eens weet welke rekeningen, want mijn man betaalt deze rekeningen.

Voor aankomende kerst heb ik een potje van €500. Uit dat budget betaal ik het eten, kleding, kerstpyjama’s en eventuele kerstdecoratie. Mijn 13de maand en de kinderbijslag wil ik opzij zetten. Ik wil januari goed en spaarzaam starten!

Hebben jullie een kerstbudget? En hoe is januari voor jullie?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top