Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Mijn cadeautjesstrategie voor de feestdagen

Money Monday: Mijn cadeautjesstrategie voor de feestdagen

Mijn cadeautjesstrategie voor de feestdagen

Of ik in de zomer al nadenk over Sinterklaas en Kerst? Ja!
Ik ben eigenlijk geen planner. In de loop der jaren heb ik het geleerd, maar het is niet mijn sterkste kant. Ik vind het ook niet leuk. Ik hou van spontaniteit en flexibiliteit. En toch denk ik in de zomer al na over Sinterklaas en Kerst.

Mijn moeder hield van de feestdagen. Ondanks dat ik in november jarig was en ondanks dat ze alleenstaande moeder was werd er met Sinterklaas en Kerst uitgepakt! Letterlijk! Met Sinterklaas kreeg ik bergen cadeaus en met kerst kreeg ik ook enkele cadeaus. Mijn man is anders opgevoed. Hij kreeg alleen met Sinterklaas cadeaus. Toen we kinderen kregen hebben we uitgebreid over Sinterklaas gesproken. Of we het überhaupt zouden vieren. Beiden waren we voor veranderingen, die er toen nog niet waren. We waren eigenlijk beiden geen voorstander om het te vieren. Als leerkracht wist ik dat kinderen er toch mee in aanraking zouden komen.

In kleuterklassen gaat het vier weken lang over die man. Mede om die reden hebben we besloten dat we het wel zouden gaan vieren. De kinderen zouden er toch mee in aanraking komen. Wel hebben we de eerste twee jaren er nauwelijks aandacht aanbesteed. Het eerste jaar dat we het echt uitgebreid vierden was nummer 1 net 3 en nummer 2 net 2. Uiteraard ging ik los. Ik had veel gekocht. Het was een groot feest. Ik was alleen ‘vergeten’ dat mijn kinderen net jarig waren geweest en ook een berg cadeautjes hadden gehad. De oudste twee zijn namelijk in oktober en november jarig. Mijn voornemens om met Kerst ook cadeautjes voor de kinderen te kopen ging gelijk in de vriezer!

Afgelopen twee jaar ben ik bezig met bezuinigen. Tenminste dat probeer ik en dat mislukt regelmatig. Ik probeer wel bewuster geld uit te geven. Dit betekent dat ik Sinterklaas en Kerst plan. Behalve een financiële reden heeft het ook een andere reden, namelijk de zooi! Wat hebben kinderen veel speelgoed. Januari zijn we verhuisd en ik heb zoveel dingen weggegooid en weggedaan. Veel speelgoed is niet perse beter voor kinderen. Het wordt al snel zooi. Ik probeer daarom ook vrienden en familie ook te stimuleren om geen cadeaus te kopen. Dat vinden mensen lastig, dus soms heb ik een lijstje. Dit jaar wil ik ook minder cadeautjes geven voor Sinterklaas. Dit is ook weer een dilemma. Ik weet namelijk hoe het kan gaan op scholen. Kinderen kunnen cadeautjes met elkaar gaan vergelijken. Zo kreeg een kind in mijn kleuterklas een drone in zijn schoen en een ander kind had een chocoladeletter. Beiden kinderen waren tevreden. Toch waren er een paar wijsneuzen die zich afvroegen hoe het kwam dat die ene Sinterklaas zulke verschillende cadeautjes gaf….

Deze Sinterklaas zal wat bewuster omgaan met cadeautjes. De kinderen zullen 2 keer per week iets in hun schoen krijgen. Voornamelijk zullen dit kleine cadeautjes of iets lekkers zijn. Op pakjesavond zullen ze drie cadeaus krijgen; iets wat ze echt leuk vinden, iets educatief en iets was nuttig is. Natuurlijk ben ik ook een koopjesjager! Nu is het de tijd om cadeaus te kopen. Er is sale! De eerste sinterklaascadeaus zijn al gekocht! Nu moet ik mijzelf inhouden om niet te veel te kopen, want te veel kopen blijft mijn zwakke plek.

Hebben jullie een cadeautjesstrategie voor de feestdagen?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

 

Volg jij Mommyonline al op Instagram?

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

One thought on “Money Monday: Mijn cadeautjesstrategie voor de feestdagen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top