Je bent hier
Home > Baby & Kind > Voorschool wel of niet?

Voorschool wel of niet?

peuterspeelzaalIk heb er over na gedacht, ik heb getwijfeld en ik heb het uitgesteld maar de knoop is ‘finaly’ doorgehakt. Ironisch genoeg ben ik uiteindelijk niet de persoon die de knoop doorgehakt heeft maar manlief, want als het aan mij lag zaten we nog in de denkfase. Geen beslissing is toch ook wel een besluit en als je er maar lang genoeg over doet, hoeft het, in dit geval, uiteindelijk niet meer.

Onze vijfde en tevens dus ook jongste kind gaat binnenkort naar de peuterspeelzaal, of zoals het tegenwoordig heet de voorschool. Ik heb me een hele tijd afgevraagd of we haar nou wel of niet moesten inschrijven. Zelfs een lijst met voor- en nadelen heb ik gemaakt maar desondanks kwam ik er niet uit. Of alle nadelen gegrond waren is een verhaal apart. Maar het lijstje werd serieus bij elk gesprek hierover tevoorschijn gehaald. De voordelen wogen weliswaar zwaarder maar de nadelen konden naar mijn inzicht niet verwaarloosd worden.

Haar aanmelding heeft dus plaatsgevonden. Uiteraard is het niet zo dat ze er gelijk heen kan, hier gaan enkele maanden overheen. Maar feit is dus dat ze aangemeld is. Enigszins blij dat het eindelijk gebeurd is en anderzijds een onwennig idee dat ik binnenkort zonder kind thuis ben. Na jaren thuis constant een kind in mijn bijzijn te hebben komt er anno 2013 een eind aan. Dat 2013 veranderingen met zich mee zou brengen wist ik natuurlijk wel, maar het gaat allemaal zo ontzettend snel. Tenslotte voelt het aan als of ik pas een jaartje geleden bevallen ben en niet alweer bijna drie jaar!
Deze moeder heeft het nogal moeilijk mee dat ook haar jongste telg het nestje gaat verlaten. De eerste stap naar de wijde wereld wordt hiermee gezet en dat roept de nodige gevoelens naar boven.

Vroeg of laat is ieder kindje eraan toe om haar/zijn intrede in de wijde wereld te maken en moeten wij moeders hen hierbij stimuleren. Dochtertjelief is het vijfde kind en heeft aan haar broers en zus veel gehad. Haar ontwikkeling is boven haar leeftijd, met name over haar spraakontwikkeling verbaas ik mij geregeld. Wat er allemaal uit haar kleine mondje komt, o ja wel.. praten kan ze zeker. Onze jongste is zeker niet op haar mondje gevallen en stiekem ben ik dan ook erg benieuwd hoe zij zich in een peutergroep zal gedragen. Thuis maakt zij de diensten uit en commandeert ze graag haar broers en zus. Alles moet zoals zij het wil en wanneer zij dat wil. Noem het maar verwend want dat is ze best ook wel. Toe aan uitdaging was ze al een hele poos, maar ik verkeerde blijkbaar nog in de ontkenningsfase.

Terwijl moeders in de ontkenningsfase zat, stond vaderlief gelukkig met beide benen op de grond. Naar eigen zeggen was het leuk geweest en moest dochterlief hoognodig de voorschool bezoeken. Het aanmeldingsformulier, dat zeker al een half jaar in de kast stof lag te verzamelen heeft hij eigenhandig ingevuld en bij de voorschool ingeleverd. Hiermee is een einde aan mijn ‘denkfase’ gekomen en is het wachten op een plekje op de voorschool begonnen.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

6 thoughts on “Voorschool wel of niet?

  1. Wat spannend, elke keer weer he, ik vind het een goede beslissing, het is toch een voorbereiding op groep 1 en ze vinden het er vaak harstikke leuk… heel veel succes met de eerste dag wegbrengen, dat zal idd dan even heel stil zijn in huis…

  2. Onze kids gaan niet naar de peuterschool maar bezoeken 2 ochtenden per week de opvang. Hier doen ze hetzelfde en het kost allemaal al genoeg. Lyanne is nu de eerste week naar school en heb er ook heel lang tegenop gezien. Ondanks dat ze elke keer weer zegt dat ze niet heen wil heeft ze het naar haar zin…… en moeders? Die geniet van de tijd met zoonlief….

  3. @Cindy, de voorschool hier is gratis, kost ons niets enkel tijd omdat je als ouder ook mee moet draaien. Lyanne moet nog wennen, na paar weken zal het vast anders zijn. Maar wel heerlijk dat je nu alle aandacht voor Collin hebt. Geniet ervan!

  4. Abby gaat niet naar voorscholing, is hier flink prijzig, maar ze komt wel in aanraking met andere kindjes, in deze buurt zijn gelukkig veel kindjes in haar leeftijd. en ze hebben gelukkig vinden ze dat altijd geweldig. we hebben er zelf ook lang over nagedacht maar omdat ik thuis mama ben o.a toch gekozen om niet te doen. lijkt me wel zwaar de eerste dag je kleine op de opvang laten.

  5. Wij hebben een zoontje van net 3 en een zoontje van net 1 (beide van januari) Toen de jongste nog een baby was had ik het idee dat hij echt toe was om met andere kindjes te spelen dus heb ik hem ingeschreven op een voorschool. Er bleek een wachtlijst te zijn maar gelukkig mocht hij na de zomervakantie (2012) toch al komen. In het begin vondt hij het nogal moeilijk alsik wegging maar na een tijdje ging dat een paar keer goed tot na de kerstvakantie (2 weken thuis) toen begon ik weer opnieuw huilen en maar zeggen dat hij naar huis wilde bij mama ik heb hem daar toen wel gelaten maar leuk vondt ik het niet….Als ik aan hem vraag of hij naar school wil zegt hij volmondig NEE. Hij zit sinds kort op zwemles voor peuters en als ik vraag wil je naar zwemles zegt hij volmondig JA. In de afgelopen maand is hij niet veel geweest vanwege de griep golf hier in huis…. al met al niet echt handig….. NU zit ik echter met de vraag voor mezelf of ik hem eraf moet halen hij kan goed spelen met zijn broertje nu dus de behoefte aan een speelvriendje is inmiddels ingevuld. Me man vindt dat we door moeten gaan met de psz maar ik heb zo iets van nu is hij nog niet verplicht en ik ben full time thuis en voor je het weet is het januari 2014 en dan (moet) hij na groep 1…… O word er zo gek van 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top