Je bent hier
Home > Gastblog artikelen > Advertorial - Sponsored > Stress rondom het einde van het schooljaar: Welke zaken moet je goed regelen?

Stress rondom het einde van het schooljaar: Welke zaken moet je goed regelen?

Niet alleen het begin van een nieuw schooljaar vraagt veel planning en organisatie. Ook het einde van het huidige schooljaar betekent dat er weer genoeg geregeld moet worden. Gaat jouw kind van de basisschool naar de middelbare school? Dan heb je al vast genoeg papierwerk moeten invullen. Ook de Cito toets is nog een belangrijk moment dat over zo’n twee weken plaatsvindt. Ouders met pubers lopen weer tegen andere zaken aan. Moeten ze een profiel gaan kiezen als ze naar de bovenbouw gaan van de middelbare school? Of gaan ze zelfs al eindexamen doen in mei? In welke fase je met kinderen ook zit, school houdt ook jou altijd bezig. Hier een aantal reminders voor jou richting het einde van dit schooljaar.

  1. Een nieuwe school kiezen

De overgang van een peuterspeelzaal naar een kleuterschool of van een kleuterschool naar een basisschool is meestal nog gemakkelijk. Zo kan je zoontje of dochtertje vaak binnen dezelfde school naar de volgende fase. Wanneer het om prestaties echter gaat, komen er hele andere uitdagingen kijken. Aan het einde van de basisschool is er de Cito toets die mede bepaalt op welk niveau jouw kroost doorstroomt naar de middelbare school. Meestal is er al een verwachting van de juf of meester uitgesproken maar verrassingen zijn er altijd. En daar kan de keuze voor een bepaalde middelbare school dan ook vanaf hangen. Een eerste tip is dus om je alvast breed te oriënteren op verschillende scholen. Welke niveaus kunnen er op de school terecht? Hoe staat de school bekend? Zijn er goede faciliteiten en docenten? Allemaal vragen waar je het antwoord op vaak uit de omgeving kan krijgen. Lees je goed in. Hetzelfde geldt voor de oudere kids die straks eindexamen gaan doen. Gaan ze een vervolgopleiding volgen en zo ja, welke MBO- HBO- of WO-instellingen liggen in hun straatje en staan goed aangeschreven? Probeer je er alvast in te verdiepen en bied advies aan.

  1. Vervoer

Vaak betekent een nieuwe school ook dat je kinderen verder van huis moeten zijn. Ook dat is iets om rekening mee te houden als je voor een bepaalde school kiest. Kunnen ze de benenwagen nemen of moeten ze op de fiets? Is hun huidige fiets nog wel toereikend genoeg, of in hun woorden: is de fiets nog wel gaaf genoeg? Hebben ze ook de optie om een keer met het openbaar vervoer te reizen als het slecht weer is? Hoe lang duurt het om ze een keer naar school te brengen als dat nodig is? Allemaal vragen om ook over na te denken.

  1. Plan vooruit

Met name als de kids de stap maken naar de middelbare school, vergt dat van het hele gezin planning. Ze maken langere dagen, zijn vaker van huis en zullen ook thuis nog vaak druk zijn met hun schoolwerk. Probeer daar alvast rekening mee te houden door bijvoorbeeld de huishoudelijke taken wat anders te verdelen. Kan de jongste al wat taakjes op zich nemen? Moeten er wat zaken naar het weekend geschoven worden? Het is niet erg om daar alvast eens over na te denken. Dat scheelt een hoop strijd als je het van tevoren met elkaar hebt besproken en al wat afspraken hebt kunnen maken.

  1. Hulp richting het einde

Is het de vraag of je kind dit jaar over gaat naar de volgende groep of klas? Of is het zelfs twijfelachtig of je zoon of dochter gaat slagen voor het eindexamen? Het is nog zeker niet te laat om in te grijpen. Juist in deze laatste maanden kan een beetje extra hulp net dat verschil maken. Met een bijlesdocent of examentraining is er net wat meer persoonlijke aandacht voor je kind. Deze aandacht komt in de vorm van een luisterend oor en een docent die getraind is om de juiste methode voor je kind te vinden. Iets niet begrijpen is heel normaal en de juiste uitleg vervolgens kunnen geven, is daarin de crux. Een bijlesdocent kan meerdere methodes en inzichten geven die net jouw kind dat extraatje kunnen geven om toch over te mogen of te kunnen slagen. Zijn er dus probleemvakken/gebieden? Er kan zeker nog wat aan gedaan worden!

  1. De juiste materialen en een rustige omgeving

Niets werkt voor een kind zo stimulerend als een rustige omgeving. Gaat jouw kind daarom voor het eerst huiswerk maken of moet er geoefend worden voor de Cito toets bijvoorbeeld? Zorg er dan voor dat er een goede werkruimte is ingericht thuis. Maak aan je eigen bureau een rustig hoekje of zorg dat er een goed ingericht bureautje op de eigen kamer is. Kinderen houden van leuke kleurrijke pennen en schriften. Zorg dat die er liggen en zorg dat er verder zo weinig mogelijk afleiding in de ruimte aanwezig is. Dit zal niet alleen richting het einde van dit jaar maar ook alvast voor volgend jaar een welkome stimulans zijn!

Dit artikel is vanuit een samenwerking tot stand gekomen.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top