Je bent hier
Home > Columns > Stellen zonder kinderen hebben betere relatie

Stellen zonder kinderen hebben betere relatie

stellen zonder kind‘Stellen zonder kinderen hebben betere relatie’

Zo luidt de kop van een artikel op nu.nl. Uit onderzoek blijkt dat mensen die geen kinderen hebben zich meer gewaardeerd voelen door hun partner. Ze gaan vaker samen uit en praten meer met elkaar, aldus de Daily Mail. Onder dit artikel kom ik een ander artikel tegen dat zegt dat de komst van een baby voor relatieproblemen zorgt. Vervolgens lees ik een artikel dat verkondigd dat een nieuwe moeder een nacht ongestoord slapen mist, moeders te weinig slaap krijgen en vaders echt geen zin hebben in het huishouden.

En dat allemaal door de komst van een baby.

Je zou bijna denken dat mensen die kiezen voor een kind levensmoe zijn. Toch zou ik het zo niet willen stellen. Natuurlijk staat je leven op zijn kop door de komst van een kind. Natuurlijk krijg je als kersverse ouders te weinig slaap. Natuurlijk kun je dan ook veel minder hebben van je partner. Natuurlijk. Maar om dan maar meteen uit elkaar te gaan? Dat is wel erg kortzichtig. Bovendien wist je dit allemaal toch al van tevoren? Het gras is echt niet groener aan de overkant. Mensen die een kind als laatste redmiddel zien voor hun relatie of hun relatie op die manier een oppepper denken te geven zitten al helemaal fout. Er wordt helemaal niks opgepept. Niks. Noppes, nada. Ditzelfde geldt overigens ook voor een huwelijk. Je relatie wordt er echt niet beter door en er verandert ook echt h-e-l-e-m-a-a-l niks door dat boterbriefje. We kennen allemaal de reclames van het gelukkige gezin samen aan de ontbijttafel. Samen genieten in het ochtendzonnetje. Een mierzoet tafereel op de vrije zondag. Wie wil dat nou niet? Maar wat ze niet laten zien is dat je na het ontbijt (als je zelf überhaupt een boterham naar binnen hebt kunnen werken) de boter uit je kind zijn haren moet wassen, de chocopasta van de muur moet krabben en geknoeide melk kunt opdweilen. En ik denk dat dáár veel mensen de mist in gaan. Iedereen praat over die roze wolk. Nou ik heb nieuws. Die roze wolk bestaat niet. Wolken zijn wit, grijs en af en toe bijna zwart. Je bent moe, je voelt je dik en je shirt zit de hele dag vol met spuug, snot of poep.  En dat is echt niet sexy, geloof me.

Ik denk dan ook dat het niet de komst van de baby is die voor relatieproblemen zorgt, maar het besef dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Ja, en dat is een dikke vette tegenvaller voor sommige mensen. Je partner blijkt ook moe te zijn en zet echt geen kopje thee meer voor je, waarna hij de kussens voor je opschudt, zodat je als een prinses kunt neervlijen op de canapé. Dat is echt verleden tijd. En gesprekken hebben jullie ook al niet meer, omdat jullie blij zijn om na een dag ren- en vliegwerk op de bank te kunnen ploffen en te kunnen genieten van de stilte als de kinderen in bed liggen. Je komt niet meer op de eerste plaats. En je partner denkt daar hetzelfde over. Dat is de realiteit. Niks de schuld van de baby. Het is de schuld van de onbenulligheid van mensen. Als mensen zich dat eens eerst beseffen dan komt het met die relaties ook wel goed.

3 thoughts on “Stellen zonder kinderen hebben betere relatie

  1. Ik denk dat de problemen ontstaan wanneer je niet met elkaar communiceert. Hebben W. en ik het moeilijk gehad de eerste 3 maanden? Zeker weten. Dat kleine ventje dat huilt, krijst, spuugt, opgenomen wordt voor het spugen, nog meer krijst en krijst en krijst.. Tja dat vergt een hele hoop van je. Niet alleen van de mama die de hele dag thuis zit en met haar handen in het haar, dr ei kwijt wil aan een papa die de hele dag hard gewerkt heeft en zich vreselijk zorgen maakt.
    Maar wanneer dit niet uitgesproken wordt raak je elkaar kwijt. Nu zijn we bijna 5 maanden ouders en we kunnen zeggen dat we nu op de roze wolk aan het klimmen zijn. We hebben elkaar terug gevonden (door veel, heel veel te praten en vooral ook te luisteren) en elkaar aflossen en met rust laten wanneer dat nodig is. Ouders zijn is teamwork!

  2. Ik denk dat het niet uit maakt of je een kindje hebt of niet. Natuurlijk lijkt het me zwaarder met kind maar het is maar net hoe je ermee omgaat denk ik. Maar volgens nu.nl ben ik nu dus gelukkiger 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top