Je bent hier
Home > Columns > sprongetjes

sprongetjes

Mijn tweede kindje, een jongetje, is van begin af aan al een heel makkelijk en lief ventje geweest. Zo’n verschil met zijn zus. Zij was ook een heel lieve baby natuurlijk, maar ze had vanaf haar geboorte al best een pittig karaktertje. Tel daarbij op ettelijke uren gehuil door reflux en je snapt het verschil.
Mijn zoontje: altijd mooi slapen (behalve ’s nachts maar dat is een ander verhaal), leuk spelen, altijd vrolijk, lachen en vrijwel nooit huilen. Zelfs niet als hij honger had. Nou, dat is inmiddels wel over….
Collin zit in zijn zoveelste ontwikkelingssprong en ik kan je zeggen: deze keer is het voor alle partijen een ware hel. Waar hij voorheen altijd leuk, lief, stil en gemakkelijk was is hij nu een chaggie; een huilend, krijsend en slecht slapend monstertje…. Ook nog eens vreselijk gefrustreerd omdat hij zo veel wil wat nog niet lukt. Gelukkig duurt het een week of twee en daarna heb ik als het goed is mijn leuke, lieve en gemakkelijke kereltje weer terug.
Sneu is het wel. Hij wil zo graag vooruit komen. Zo graag wil hij kruipen. Maar het lukt hem gewoonweg nog niet. Hij wil zo graag zelf gaan staan, maar ook dat gaat nog niet. Wel zien we dus al duidelijk verschil met vorige week. Hij is drie keer zelf gaan zitten vanuit ligstand. Hij zegt ‘MAMA’ en hij zwaait. Hij is veel beweeglijker en doet verwoede pogingen om al die nieuwe dingen onder de knie te krijgen. Dit gaat dan wel met de nodige frustratie gepaard.

Mijn dochter heeft die hele ontwikkeling natuurlijk ook doorgemaakt. Ze is nu bijna vier jaar dus ontwikkelen doet ze nog wel even. Maar ik heb bij haar het idee dat het haar allemaal zo veel sneller afging. Haar hoefde je maar op haar knieën te zetten, je deed het één keer voor en mevrouw kon kruipen. Maar bij zoonlief duurt het dus allemaal wat langer.

Het boek ‘Oei, ik groei’ en de website Oeiikgroei.nl worden hier dus vaak bekeken. Zeker een tip voor nieuwe ouders. Hier is zo veel informatie te vinden. Het wordt allemaal gewoon even gemakkelijker te begrijpen. Je snapt waar het gedrag vandaan komt en je kunt je er wat beter voor afsluiten. Het wordt in mijn ogen gewoon wat eenvoudiger om ermee om te gaan. Tevens staan er in het boek leuke ideeën die je samen met je kindje kunt doen om de nieuwe vaardigheden te leren beheersen.

Hoe merken jullie dat je kindje een ontwikkelingssprong heeft? En hoe gaan jullie hiermee om?

4 thoughts on “sprongetjes

  1. Hai Ikzelf heb een puber dochter, maar heb veel baat bij het boek oei ik groei gehad, en dat is nu al 14 jaar geleden, dus het werkt nog steeds!! Succes!

  2. Hetlijkt wel of ik reclame maak maar ik heb er echt hele goede ervaringen mee en het staat nu nog in mijn boekenkast…hahahah

  3. Sandra, wat goed dat je zoveel aan het boek gehad hebt. Heb het boek ook maar gek genoeg nooit aandacht aan besteed.

    Cindy, dat is nou net het lastige/leuke aan kinderen, ieder kind ontwikkeld zich op zijn/haar eigen manier en tempo. Maar het kan inderdaad erg frustreren zijn wanneer het kindje verder is dan zijn/haar lichaam.
    Heel veel succes, ook hier komt hij overheen 🙂

  4. Ondertussen hebben we dat lieve rustige en pittige kereltje weer terug gelukkig. Dit was een hele zware sprong. Maaaaaaaaaar….. Waar hij voor dit verhaal alleen maar zelf kon zitten doet ie nu 3,5 week later alles behalve zelfstandig lopen. Hij heeft zo onwijs veel bij geleerd de laatste maand. Zijn zus liep los met 9,5 maand. Ik weet zeker dat hij voor zijn verjaardag loopt maar ben bang dat dat nog eel eens heel veel eerder zal zijn. …….. To be continued

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top