Je bent hier
Home > Geld & Budget > Money Monday: Geld en het onderwijs

Money Monday: Geld en het onderwijs

Sinds 1 februari heb ik een nieuwe baan. Ik werk niet meer als teamleider in de Schilderswijk, maar ik werk nu als leidinggevende in Nieuw Vennep. Een van de redenen voor mijn overstap was de reisafstand. Mijn terugreis duurde soms wel een uur. Ik wilde een baan in de buurt en ik wilde meer verantwoordelijkheid. Nadat ik in mijn ideale baan had bedacht, ging ik op zoek. Ik vond direct een vacature. De reistijd was van deur tot deur 17 minuten! Om een lang verhaal kort te maken; ik solliciteerde en werd aangenomen. 2 februari startte ik.

Geld en het onderwijs
Het is in het onderwijs eigenlijk niet gepast om over geld te praten. Het werk moet je passie zijn en je passie is niet in geld uit te drukken; dat is de ongeschreven regel. Mijn werk is inderdaad een deel van mijn passie, maar het is ook werk. De rekeningen, de kaas en de eieren moeten ook betaald worden.
De afgelopen jaren heeft het onderwijspersoneel gestaakt voor beter en meer salaris en dat is gelukt. Leerkrachten zijn de afgelopen jaren meer gaan verdienen. Leidinggevende functies in het onderwijs zijn daarbij vergeten. Een gespecialiseerde leerkracht kan dus soms meer verdienen dan een startende directeur.

Het functiehuis
Het functiehuis is best goed beschreven. Ik benadruk; het is goed beschreven en er is veel mogelijk. Dit is wel een papieren werkelijkheid. In de praktijk werkt het anders. In de praktijk willen directeuren en besturen beknibbelen op het salaris. Dit is best raar gezien de tekorten in het onderwijs.
Bij mijn vorige functie ging het ‘mis’. Ik kreeg al het salaris van een gespecialiseerde leerkracht in het regulier basisonderwijs. Ik dacht dat ik met mijn nieuwe functie als teamleider automatisch anders ingedeeld zou worden. Mijn verbazing was groot toen dat niet gebeurde. Ik had een leidinggevende functie, ik had meer stress en meer werk, maar mijn salaris bleef hetzelfde. Ik kwam hier uiteraard achter nadat ik al op de nieuwe locatie werkte. Ik ben natuurlijk in gesprek gegaan, maar er was weinig mogelijk.

Een ezel stoot zich niet 2 keer…
Toen ik besloot te solliciteren was ik van plan om niet nogmaals dezelfde fout te maken. Ik wilde meer gaan verdienen. Ik besloot het dus helemaal uit te zoeken hoe het zat met de schalen en de treden en de functies. Het zit nogal ingewikkeld in elkaar, maar kort gezegd; het levert niet veel op als je leidinggevende wil worden in het onderwijs. Zo verdient een gespecialiseerde leerkracht in het speciaal (basis)onderwijs ongeveer evenveel als een directeur van het reguliere onderwijs. De kinderen in het speciaal ( basis) onderwijs zijn uitdagender, maar om de taak gelijk te stellen aan de uitdagingen van een directeur…. Daar vind ik wat van.

Tijdens mijn sollicitatie werd er gezegd dat er een arbeidsvoorwaardengesprek zou zijn. Toen ik werd aangenomen werd er gezegd dat ik zou worden ingeschaald. Ik zag de bui al hangen. Ik ben namelijk geen directeur en mijn functie zou worden ingeschaald als gespecialiseerde leerkracht van het speciaal( basis)onderwijs.

Ik heb heel lang getwijfeld. Ik wilde niet overkomen als een zeur, maar ik wilde ook een ‘eerlijk’ salaris. Ik heb na lang denken een mail geschreven waarbij ik stelde dat ik betaald wilde worden naar functie. Ik kreeg antwoord terug: daar zou opgelet worden.

Na een maand werd duidelijk dat daar niet op werd gelet. Ik werd wel in de volgende schaal ingedeeld, maar een trede lager. Bruto zou ik er 100 euro op vooruit gaan.

Om dit verhaal nog ingewikkelder te maken… Momenteel krijg je meer geld als je in een achterstandsbuurt werkt. Aangezien mijn nieuwe school niet in een achterstandswijk staat zou ik dit verliezen. Ook zou mijn ft van 0.85 naar 0.8 gaan. Al met al; ik zou qua functie omhoog gaan, maar qua salaris netto gezien dus achteruit.

Onderhandelen vond ik echt vervelend, maar ik vond het nog vervelender om een dief van mij eigen portemonnee te zijn. Na wat heen en weer gemaild werd ik uiteindelijk 2 treden hoger geplaatst. Bruto zou ik er ongeveer 500 euro op vooruit gaan.

Vol verwachting keek ik uit naar mijn salaris. 500 euro bruto bleek in mijn geval ongeveer 100 euro netto. Na al mijn inspanningen krijg ik uiteindelijk maar 100 euro meer! Geloof mij, ik ben lichtelijk teleurgesteld. Gelukkig ga ik in augustus weer een trede omhoog. Ik reken mij nu al rijk!

Hebben jullie onderhandeld over jullie salaris en vonden jullie dat ook zo lastig?

Tot een volgende keer!
Graciella,

Graciella is getrouwd, moeder van 3 en juf. Ze ontkent niet dat ze een gat in haar hand heeft en graag geld uitgeeft. In haar verhalen ‘Money Monday’ schrijft ze over geld en hoe zij daarmee omgaat. Iedere twee weken, op de maandag, kun je een artikel van Graciella verwachten.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top