Je bent hier
Home > Lifestyle > Boeken > Hersenspinsels en overpeinzingen

Hersenspinsels en overpeinzingen

Titel: Hersenspinsels en overpeinzingen

Auteur: Nancy Walburg

Beschrijving: Hersenspinsels en overpeinzingen is een humoristische greep uit het leven van een drukke huismoeder met een groot gezin, beschreven in veertig columns. Nancy is getrouwd met Ed en moeder van Jasper, Rowena, Eddie en Minas. In het dagelijkse leven is ze thuisblijfmoeder en managet ze haar gezin op haar eigen, creatieve manier. Ondanks de nodige tegenslagen en opvoedperikelen weet Nancy zich redelijk staande te houden met haar humor.

 

Recensie geschreven door: Yvonne van der Wal, schrijfster en moeder van Robine (2001) en Tristan (2004)

Het boek is een soort dagboek, waarin je letterlijk haar hersenspinsels en overpeinzingen kunt lezen. Ze schrijft op een manier zoals een vriendin tegen je praat en dit doet ze op een zeer positieve wijze; je kunt duidelijk merken dat ze erg veel voldoening haalt uit haar rol als moeder van vier kinderen. Tevens doet ze dit met de nodige zelfspot en humor. Er zijn wel wat kleine minpuntjes. Ik struikelde soms een beetje over het aantal taal- en typfoutjes en ook grammaticaal gezien, evenals het gebruik van de leestekens, kon er hier en daar wel wat verbeterd worden. Ik kwam bijvoorbeeld uitdrukkingen tegen zoals: ‘nooit geen luizen’, ik miste vaak de T’s achter bepaalde woorden in de hij-vorm (hij word/zij word), ik kwam spellingsfoutjes tegen zoals ‘verassend’ en ‘verassing’ en woorden die eigenlijk in de voltooid tegenwoordige tijd geschreven zouden moeten worden werden in tegenwoordige tijd geschreven of andersom (heeft het niet zo bedoelt/hij bedoeld /etc.).Natuurlijk zijn er wel meer boeken niet geheel foutloos, maar dit vond ik dermate opvallend dat ik geregeld een tikkeltje werd afgeleid van de inhoud. Wat ik daarnaast enigszins miste in sommige verhalen, is dat het geen clou, thema of een duidelijk einde had. Zo begint ze bijvoorbeeld over haar auto en de autogarage, om vervolgens in hetzelfde verhaal te vertellen over de tienminutengesprekken op school. In een ander verhaal begint ze over haar beroep als huismoeder en hoe daarop gereageerd wordt, om dan abrupt over te gaan op de zwemlessen van haar kroost. Het was vaak ietwat ‘van de hak op de tak’. Anderzijds past dit wel bij het boekje; het is tenslotte een soort dagboek, en de titel dekt daarmee de lading. Indien je een beetje door de foutjes heen kijkt, of als je dit niet belangrijk vindt, is het zeker leuk om te lezen!

 

Geschreven door: Ingrid de Bruijn, schrijfster en moeder van 4 (grote)  jongens

Hersenspinsels & overpeinzingen gaat over het drukke gezin van Nancy en alles wat om het gezinsleven en het leven van een thuisblijfmoeder draait. Zo kom je stukjes tegen over  het feit dat hoofdluizen altijd de neiging hebben om op schone hoofden domicilie te kiezen en dat je nooit tegen de kookkunsten van je schoonmoeder op kan.

Het boekje leest een beetje als een persoonlijk dagboek wat vooral voor moeders heel herkenbaar zal zijn. Het boek draait voornamelijk om verjaardagen, sinterklaas, kerst en andere memorabele dagen uit hun gezinsleven.
Persoonlijk vond ik het jammer dat ik het eerste boekje van Nancy, waarin ze de tijd dat twee van haar kindjes ernstig ziek waren beschreef, niet heb gelezen.

Het tweede deel beschrijft vooral de tijd na een moeilijke periode in haar leven waar ze zich met heel veel positiviteit doorheen heeft geslagen.

Wat ik miste in het boekje was dat sommige situaties in mijn ogen met iets meer humor hadden mogen worden beschreven. Ik ben meer van de humor en overwachte situaties. Iedere keer zat ik op het puntje van mijn stoel in de hoop dat er iets onverwachts of mafs zou gebeuren.

Al met al zal dit boekje vooral voor haar kinderen een zeer mooie herinnering aan hun jeugdjaren zijn.

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

3 thoughts on “Hersenspinsels en overpeinzingen

 1. Ook ik heb het boek hersenspinsels en overpeinzingen gelezen en heb er van genoten, zeer herkenbare onderwerpen (van echtgenoot tot kinderen) op een zeer humoristische wijze beschreven. Heb er regelmatig een brede glimlach van op mijn gezicht gerkegen. De spellingsfouten heb ik
  niet waargenomen, het boek is dermate “catchy” dat je daar mijns inziens ook vlot overheen leest. Wat betreft het commentaar over: “van de hak op de tak”: iets anders kan en mag je m.i. ook niet verwachten van losse columns. Deze zijn niet tijdgebonden en kunnen dus een warrig verloop
  hebben hetgeen niet storend is

 2. Yvonne van der Wal heeft gelijk. Het is een wonder dat iemand zonder taalgevoel een boek kan uitgeven.
  Schrijven is niet alleen het bedenken van een leuk verhaal, ook al is het dan echt gebeurd, wanneer iets wordt opgeschreven is het eigenlijk al fictie, het is vooral ook een technisch iets.
  Helaas heeft de schrijfster hier geen enkel idee van.

  De taalpuristen en liefhebbers van literatuur kunnen dit boek beter niet lezen.
  Als je houdt van viva lectuur, dan is dit boekje misschien perfect voor je. Het leest lekker weg, maar beklijft geen moment.

 3. Ik vondt het een heel erch leuk boek! Erg gelachen om haar en die kinderen enso..je weettochl..een geziennetje…en dan met die gehaktballen..supertof!

  Eindelijk een boek wat ik snapt gewoon over mij enso

  Ga door nancie enso

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top