Je bent hier
Home > Columns > Over racisme gesproken

Over racisme gesproken

sinterklaas-en-zwarte-pietEr worden kinderen uitgehuwelijkt, vrouwen gestenigd, oorlogen gevoerd, vrouwen verkracht, kinderen mishandeld, vrouwen onderdrukt, mensen vermoord, kinderen misbruikt. En waar maakt het hoofd van de vierkoppige werkgroep van de VN, die misstanden op het gebied van mensenrechten wereldwijd aan de kaak stelt, zich druk om? Om Zwarte Piet. Volgens een klein groepje houdt Zwarte Piet een stereotiep beeld van Afrikanen en mensen van Afrikaanse afkomst als tweederangs burgers in stand, en dat zou voeding geven aan minderwaardigheid binnen de Nederlandse maatschappij en raciale verschillen. Oftewel: het zou racistisch zijn.

Nog nooit heb ik het bovenstaande zo bekeken. Nooit heb ik in elke Afrikaan een Zwarte Piet gezien, of andersom. Ik heb in mijn leven überhaupt nog nooit een Afrikaan gezien met pofmouwen, knalrode lippen en paarse panty’s. Dus hoezo: stereotiep? Als kind werd mij verteld dat Zwarte Piet zo zwart is omdat hij door de schoorsteen moest binnenkomen. Wij hadden een open haard en daarmee een flinke schoorsteen, dus ik geloofde dat. Tegen mijn eigen kinderen heb ik hetzelfde verhaal verteld, zoals veel andere ouders dat doen en hebben gedaan. Maar wat moet je tegen je kind zeggen als hij het jaar erop opeens een blauwe Piet tegenkomt? Of nog erger: helemáál geen Piet meer tegenkomt? Hoe moet je aan je kind uit gaan leggen dat Sinterklaas nooit meer langskomt? Wat voor signaal geef je nu eigenlijk af als je Zwarte Piet coûte que coûte een ander tintje wilt geven? Dat-ie niet meer mee mag doen vanwege zijn huidskleur?

Kranten staan er vol mee, praatprogramma’s worden ermee gevuld. Ik vind het diep triest en ronduit schandalig dat een feest dat al decennialang zonder problemen gevierd wordt en voor kínderen bedoeld is, de laatste jaren zo’n politiek, bitter onderwerp is geworden. De discussie draait niet om gekwetstheid, maar om macht. De kleine minderheid die het Sinterklaasfeest racistisch noemt voelt zich moreel en cultureel superieur en wil zijn wil opleggen aan de meerderheid. Ik zou er niet van opkijken dat een aanzienlijk deel van de tegenstanders als kind genoten heeft van deze traditie. Wellicht moeten Shepherd en die enkele andere tegenstanders eens een heel goed onderzoek doen naar hoe ‘racistisch’ Nederland werkelijk is. Nederland heeft moslimziekenhuizen. Aparte zwemuurtjes speciaal voor moslima’s. Arabische chocoladeletters. Een El Hema. Moskeeën. En oh ja, negerzoenen heten al jaren voortaan ‘Buys-zoenen’. Het slachtingsritueel zou als pure dierenmishandeling geïnterpreteerd kunnen worden, maar niemand die ik daarover hoor. Tjee zeg, wat zijn we toch weer racistisch bezig. Er wonen hier Polen, Roemenen, Chinezen, Turken, Spanjaarden, Afrikanen, Marokkanen. Sommige wonen hier hun hele leven, anderen zijn halverwege hun leven hierheen verhuisd. Waarom zouden ze dat gedaan hebben als Nederland daadwerkelijk zo’n vreselijk racistisch land is? In Suriname wordt – of nou ja, wérd – Sinterklaas altijd zonder problemen gevierd.

Natuurlijk is het goed om racisme tegen te gaan. Maar Zwarte Piet afschaffen helpt daar niet tegen. Ik denk zelfs dat deze discussie racisme juist aanwakkert. Racisme moet hoe dan ook de kop in worden gedrukt, maar je kunt ook dingen zien die er niet zijn. Of dingen juist níet zien die er wél zijn. Waar is Shepherd als het gaat om kinderontvoeringen? Stierengevechten? Kinderarbeid of vrouwenbesnijdenis? Misschien dat ze zich daar best eens voor in heeft gezet, maar het gegeven dat ik nooit eerder over haar gehoord heb tot deze belachelijke woordenstrijd over Zwarte Piet, zegt volgens mij voldoende over de mate van haar inzet als het gaat om andere, in mijn ogen veel belangrijkere zaken. Zaken die wél bestaan, die wél echt gebeuren.

‘Ach, weet je, als Sinterklaas wordt afgeschaft of Zwarte Piet voortaan rood door het leven gaat, dan ben je tenminste van die jaarlijks terugkerende discussie af,’ roepen sommigen. Ja, van deze discussie zullen we dan af zijn. Maar wie een vinger geeft aan de zeurpiet, is al snel zijn hele hand kwijt. Ik vrees dat er dan juist nog veel meer idiote discussies komen. Waar is de grens? Nog even en dierenactivisten maken stampij over het feit dat het arme, oude paard van Sinterklaas, toch elk jaar maar weer verplicht over die daken moet sjokken. Of het Diabetes Fonds gaat zijn beklag doen over de veel te dikke Kerstman. Slecht voorbeeld! 566416

Ja, ik ben witheet. Of mag ik dat ook al niet meer zeggen. En aan het aantal facebooklikes te zien op de Pietitie-pagina, ben ik kennelijk lang niet de enige die boos is. Indien de vele voorstanders deze traditie moeten aanpassen aan een klein groepje tegenstanders, is er van democratie feitelijk gezien helemaal geen sprake meer en worden we dadelijk slaaf van die paar tere zieltjes die alles op racisme gooien. Anti-slavernij, anti-onderdrukking en de antidiscriminatiewet gelden blijkbaar niet voor iedereen. Ik ben boos omdat iedereen die dit feest een warm hart toedraagt – onder wie óók talloze Nederlanders van Afrikaanse/Poolse/Chinese/Marokkaanse komaf, mevrouw Shepherd! – hiermee potjandorie over één kam wordt geschoren, alsof wij allemaal een stel KKK-aanhangers zijn. Over generaliseren en racisme gesproken.

 

Yvonne van der Wal
Hoi! Ik ben Yvonne (1975), moeder van twee kinderen, auteur van drie boeken en ik ben naast schrijven tevens dol op alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Hier kan ik deze passies mooi met elkaar combineren!
http://www.yvonnevanderwal.nl/

33 thoughts on “Over racisme gesproken

 1. Verhip dacht ik bij de eerste alinea, ik heb dit stuk al eerder gelezen, ergens op FB…maar wel bij iemand anders die het stukken beter verwoordt dan jij en waar in de tekst geen taalfouten staan. Iemand die echt kan schrijven dus. Ik heb niks tegen mama’s die bloggen. Heus niet, sommigen doen het best aardig. Maar als schrijfster vind ik het wel tenenkrommend om zoveel taalfouten te zien (steeds bij deze mama) die denkt dat ze kan schrijven…en vind ik het niet netjes dat je dit gewoon jat van een ander. Op iedere tekst rust auteursrecht! Daarnaast zou ik zeggen; volg eens een schrijfcursus Yvonne of laat je werk vooraf redigeren!

 2. Pardon?! Dit heb ík dus wel degelijk ZELF geschreven! Kun jij mij a.u.b. dat stuk linken waarvan jij beweert dat ik dat ‘gejat’ zou hebben? Misschien is het wel van míj gejat, namelijk! Jouw reactie is pas tenenkrommend, en dat zonder profiel; stoer hoor!

 3. Prima dat je ook nog op Hyves zit; vanwege die NSA zit ik niet op Facebook.
  Ik ben het net zoals 92 % van de bevolking voor 100 % met je eens, en niet met bijvoorbeeld Plassterk (PvdA), die vind dat wij ons een klein beetje moeten aanpassen.
  Er zijn overal in de wereld wel folklores te vinden die beter eens onder de loep kunnen worden genomen. Overigens kan de VN ons op dit gebied niet verbieden, en dat is maar goed ook. Inmiddels hebben diplomaten uit allerlei landen al gevraagd om het aftreden van die vooringenomen “onderzoekster”.
  In het NRC-Hanselsblad hebben een paar uitstekende artikelen over deze kwestie gestaan.

 4. Geachte mevrouw Kaiserin,

  In uw korte (doch tenenkrommende) stukje staan meer fouten dan in het hele stuk van Yvonne. Ik heb er geen problemen mee wanneer iemand probeert spelfouten aan te kaarten maar vind wel dat iemand die dat doet dan ook zelf in staat moet zijn foutloos te schrijven en aandacht dient te besteden aan stijl en correct gebruik van leestekens en spaties.

  Voor eventuele fouten in deze reactie verontschuldig ik mij vast bij voorbaat.

 5. @Kaiserin, fijn dat je een reactie achter laat maar superjammer dat het op zo’n manier moet. Iedereen heeft zijn/haar eigen mening en dat moeten we van elkaar respecteren. Je hoeft uiteraard niet met iedereen mee eens te zijn. Ook jij mag jouw persoonlijke mening uiten maar dit is echt niet de juiste manier om dat te doen. Een ander zo aanvallen vind ik persoonlijk niet kunnen, je had je mening best wel op een netter manier kunnen neerzetten. Niet echt respectvol van jou!

 6. @Hans Kilian, ik geloof ook niet dat dit feest ooit wordt afgeschaft. Volgens mij moet het dan wel heel raar lopen. Dan heb je pas echt de poppen aan het dansen. 🙂 Er zijn inderdaad een aantal goede stukken over geschreven.

 7. Ik persoonlijk vind het allebei goed hoor Yvonne, misschien zou je het eens aan mevrouw Kaiserin moeten vragen, die heeft er vast verstand van, als schrijfster. ;o))

 8. Precies wat ik al dacht. Mevrouw de Keizerin heeft nog steeds geen reactie achtergelaten. Ik zit nog altijd met smart te wachten op haar bewijs; maar dat heeft ze dus blijkbaar niet. Wist ik natuurlijk al lang, maar toch. Ik vraag me overigens af hoe iets plagiaat kan zijn als die ander het volgens mevrouw beter en dus ánders heeft verwoord dan ik…Teksten die inhoudelijk gezien op elkaar lijken is namelijk nog geen plagiaat, mevrouw de Keizerin! Dat je mijn tekst minder goed vindt dan die van een ander, soit. Die mening mag je hebben. Dat je me wijst op eventuele foutjes mag ook (doe ik zelf soms ook; hoewel iedereen kan zien dat je behoorlijk overdrijft en de meeste mensen weten dat ik nogal een neuroot ben als het om taalfoutjes gaat). Maar dat je het lef hebt om me zo openlijk te beschuldigen van plagiaat, en nog zonder bewijs ook, dát vind ik ronduit aso! Weet je hoe dat genoemd wordt? Smaad. Als je zulke ‘anonieme’ reacties neerzet, dan raad ik je aan dit voortaan te doen zonder het achterlaten van een IP-adres. En oh ja, ik heb ook je e-mailadres. Dus kijk een beetje uit met wat je doet.

  Daarbij wil ik je er ook even op wijzen dat deze zin niet klopt: ‘Maar als schrijfster vind ik het wel tenenkrommend zoveel taalfouten te zien (steeds bij deze mama)…die denkt dat ze kan schrijven.’ Taalfouten kunnen namelijk niet schrijven…

  Nee, jij was er duidelijk op uit om me gewoon even neer te halen. Rest me nog te zeggen dat ik het helemaal niet nodig heb om teksten te kopiëren (om maar even net zo arrogant te doen); ik kan zelf wel wat verzinnen. En doe ik dat wel, dan zet ik er altijd netjes de bronvermelding bij. Zou je ook eens moeten doen, als je iemand ergens van beschuldigt!

 9. Yvonne, trek je niet aan van zulk dom volk !! Maar meer is zij niet !
  Je schrijft geweldig.weet dat goed !
  Ik heb genoten van deze blog.
  Top!!
  Groetjes xx mo

 10. Dat wijf is gek

  Misschien kan ze eens op mijn site ingriddebruijn.nl talVouten en plagiaat stukken zoeken. Blijft ze in ieder geval van de straat

 11. GOEDEN MORGEN Yvonne ,
  Fijn dat jij voor Zwarte Piet opkomt, De Sint wordt ook flink achter zijn mantel aangezeten , die kan met zijn Pieten ook niet meer veilig over straat het racisme heeft ook hem getroffen .
  Het is al vaker gebeurd dat De Sint moest vluchten , op de daken is het ook steeds moeilijker geworden vanwege obstakels , en oh ja het paard is wit , misschien moet dat een zebra worden.
  ik weet dat ik fouten maak in mijn taal maar ik wou toch een reactie geven, ik ben ook geen racist en jij ook niet dat is belangrijk maar van ons Sinterklaasfeest moeten ze afblijven , met jou artikel ben ik het helemaal eens ,groetjes, Thea.

 12. *proest*
  Dat was dus een van die fouten waar ik op doelde!

  Dat jouw tekst wellicht zou lijken op een elders gelezen tekst is op zich niet eens verwonderlijk. In jouw column verwoordt je een onderbuikgevoel wat, als ik de opniniepeilingen mag geloven, leeft onder 91% van de nederlandse bevolking. Dat columns en blogs dan soms vergelijkbare teksten produceren is inherent aan dit massale onderbuikgevoel. Dat is geen plagiaat en daarmee is de beschuldiging, hoewel kwetsend, ook volkomen misplaatst.

  Wat mij in jouw stuk aanspreekt is de oprechte en terechte woede die eruit spreekt. Ik had het al eerder gezegd maar ik doe dat graag nog een keer: Ik vind het prachtig verwoordt!

 13. De Kaiserin zal het de komende tijd nog druk gaan krijgen,
  was/ben ook bezig met een column over het sinterklaas en zwartepiet feest

  Eigenlijk staat alles er wel in in de vorm van waarom ik het sinterklaas feest in huidige vorm wens te behouden, op spottende wijze heb ik het geschreven vanuit de Groene Piet.

  Men kan een stukje reclame treffen, wat maatschappij kritiek, opvoeding misschien, een stukje plagiaat met een knipoog.

  Zal voor plaatsing deze extra goed op spelfouten controleren en of het lekker leest, voor de rest ga ik er niets aan aanpassen.

  Gewoon zo door gaan en niets van anonieme mensen aantrekken.

 14. @Klaas Woltinge: dank je wel! Ik ben benieuwd naar jouw column. 🙂

  @Mike van der Schoot: erg leuk, dank je wel. En inderdaad; veel mensen denken er zo over, dus zullen er wel veel meer van dit soort stukjes te lezen zijn die qua inhoud op elkaar lijken. En die fout: ja, pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet! *Proest*

 15. En jij ook bedankt voor je reactie Thea! Ach, je taalfoutjes, daar kijk ik wel doorheen. Je bedoelt het goed en dat is wat telt. 🙂 Als ik ze zelf maar zo min mogelijk maak, anders krijg ik geheid op m’n donder, zo blijkt! 😉

 16. Dombootje werkt zeker ook bij het VNnetje!Wat een kneus zeg!Kaiserin……..hahahahahaha!!!!!
  Ik heb nog meer waar ze zich druk over kunnen maken:Roodkapje en de boze wolf,die wordt open gesneden en dan worden er stenen in gedaan zodat hij verdrinkt.O,ja Sjakie en de chocoladefabriek,daar werken allemaal Oempaloempa’s.En natuurlijk al die dwergen die voor de Kerstman werken.Ach ja en dat krijgt nog goed betaald ook!Hoe triest is dat niet.Weten we zeker dat ze niet ontsnapt is uit een zwaar bewaakte inrichting?Zoniet ,dan is het aan te raden dat ze op een gesloten afdeling terecht komt.Tjongejonge !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. Wanneer ik deze en overige discussies terug lees loop ik wel steeds meer tegen de vraag aan: “van en voor wie was het sinterklaas feest bedoeld?”

  – leuk voor de kids en ook gezellig voor volwassen personen toch
  – voor winkeliers kon en kan het ook een mooi moment zijn, misschien sloeg men (de fans) daarin een beetje door in betere tijden (dat hoort bij opvoeding en niet het feest aldus mijn mening).

  Nu een stukje waar ik mijzelf heel kwaad om kan maken, het feest wordt naar mijn idee ingezet met ‘politieke’ doeleinden en dan niet in de vorm van kan het wel/niet maar een stapje verder.

  Momenteel laaien er diverse discussies op in de vorm van wanneer je ons feest niet accepteert rot je maar op en moet je terug keren naar je eigen land.

  Beschouw dit gebeuren ook als gemene vorm van manipulatie van sommigen, een handig moment om het wij/zij gevoel weer eens op de kaart te gaan zetten en misschien nog zieltjes te gaan winnen ook voor het ‘foute’.

  Zover ik weet is sinterklaas en zwarte piet er voor iedereen, lief/stout, blank/zwart et cetera

  Het wijzende vingertje een bepaalde groep was vast nooit zijn bedoeling geweest.

 18. Ik snap de kaiserin wel…. Er gaan niet voor niets bingo’s rond over de zwarte pieten discussie…. Die negerzoenen voegen echt niks meer toe… Jammer, want het was wel leuk geweest om eens een origineel stuk te lezen over dit onderwerp, maar helaas: het is een schreeuwerig, ongenuanceerd artikel dat jammer genoeg niks toevoegd… Ik hou van scherpe discussies, maar schreeuwerig en scherp, dat is niet hetzelfde.

 19. Ik ga deze discussie niet opnieuw aan. Lees mijn opmerkingen over en tegen de Kaiserin en vul voor ‘Kaiserin’ gewoon ‘Isabel Donders’ in en je hebt mijn mening over deze reactie.

 20. Dat een mening onder een groot deel van de bevolking leeft, zegt meer over de maatschappij, dan over de juistheid van de mening an sich…

 21. Inderdaad Isabel….dat zegt héél veel over deze maatschappij. Dat zeg je heel goed. Maar ik interpreteer dat alleen anders dan dat jij dat doet. Wist je trouwens dat ze in Suriname zonder problemen Sinterklaas vieren? Zegt toch ook wel iets, nietwaar?

 22. Inderdaad, dat wist ik. En dát vind ik nou een prima argument om het wél op de gebruikelijke manier te blijven vieren. Niet alleen dat, ik heb er nog wel enkele gehoord. Jammer alleen dat die geen van allen in jouw artikel voorkwamen. Maar goed, witheet worden om de mening van een ander, vertroebelt de discussie. Aan beide kanten. De manier waarop de hele discussie gevoerd werd, vond ik vele malen enger dan het eigenlijke onderwerp. En daar sluit jouw artikel wat mij betreft naadloos bij aan. Ik heb ook nergens gezegd dat de mening van de massa in dit geval níet juist is, ik heb alleen gesteld dat “de massa” op zich geen argument is die de stelling ondersteunt.
  Ook nu weer heb jij blijkbaar meteen het idee mij ergens van te moeten overtuigen door je suriname verhaal , waaruit blijkt dat je er dus van uitgaat dat ik voor afschaffing ben of wat maar ook. Mijn stelling daarover is nergens terug te vinden hier. En daaruit blijkt wat mij betreft maar weer hoe heel deze discussie verknalt wordt, omdat de meeste mensen gewoon niet nuchter kunnen redeneren.

 23. Isabel, hierboven staat mijn mening. Doe ermee wat je wilt. Dat een handjevol mensen zelfs geweld gebruikt en dreigementen uit omdat ze tegen Zwarte Piet zijn, zegt meer over die mensen dan over het gros van Nederland die het al decennialang zonder problemen viert. Er zijn ook mensen die geweld gebruiken omdat ze vóór Zwarte Piet zijn, maar die zijn in mijn ogen net zo goed niet goed snik. Díe mensen verzieken de boel. Niet mijn stukje/mening hierover en de mensen die er ook zo over denken. Ik kan ook moeilijk gaan doen over ‘domme blondjes’-moppen. Er zijn mensen die alle niet-gelovigen over één kam scheren. ‘Alle ongelovigen zijn varkens’ in hun ogen. En vrouwen hoeren. Dat is OOK discriminatie, maar daar hoor ik nooit iets over! En dan nog de mensen die wel een ‘gelijke behandeling willen’, maar als puntje bij paaltje komt willen ze opeens een voorkeursbehandeling, ivm hun geloof, tradities oid. Dan denk ik: wil je nu gelijk behandeld worden of niet? Of gewoon net zoals het uitkomt? Prima, maar laat anderen dan ook in hun waarde als het om tradities gaat!

 24. Je hebt perfect verwoord hoe ik hier over denkt!
  Ik vind dat de kinderen worden gediscrimineerd, door ieder jaar weer deze discussie voor hun kiezen te krijgen.
  Trouwens is Kaiserin (de allereerste reactie) soms zangeres Anouk? Die was namelijk ook voor een anders gekleurde zwarte Piet, vond dit racistisch. Zij vind namelijk dat ondanks ze een blanke huidskleur diep van binnen een donker persoon is (ze noemt dit een Wigger), mijn mening over haar is dat ze zelf racistisch bezig is.

 25. @Anna: dank voor je reactie. Ik vind het sowieso bespottelijk dat dit over de rug van kinderen gaat. De kinderen zelf zien er geen problemen in; het zijn de ‘volwassenen’ die moeilijk doen. Hebben deze mensen dan niet zelf ook als kind genoten van deze traditie? Daarnaast hebben de tegenstanders de slavernij zelf niet meegemaakt. Ik zie Piet in elk geval NIET als een slaaf. Dat doen de tegenstanders zelf.

 26. ik vind het echt te gek voor woorden, ik ben het dus 100% eens met Yvonne, aan kinderen kom je niet, en dus ook niet aan een feest waarin alles draait om de kinderen, waarom word alles opeens op racisme gegooid? mijn buren aan beide kanten zijn turks en surinaams, en zelfs zij vinden het te gek voor woorden, zoals mijn turkse buurman mij serieus vroeg, denk eens aan wat er met jou (mij) gaat gebeuren als jij in turkije een rooms katholieke kerk bouwt? zelfs een turk die perfect nederlands praat zonder enig accent snapt wat onze tradities zijn maar ze ook respecteert.
  maar idd, tegenwoordig mag je niet eens kijken of het is al racistisch, waar zijn wij mee bezig? in andere landen zouden bij zo’n discussie 4 miljoen mensen op de barricades springen, ik heb zelf geen hekel aan buitenlandse mensen al dan niet hier geboren, we zijn allemaal hetzelfde en ons bloed is rood zoals bij iedereen, kleur of religie laat mij koud, behandel je medemens gewoon zoals je zelf behandeld wil worden, dan is er geen vuiltje aan de lucht, en mensen verget bij racisme nogal eens dat niet de mensen die hierheen verhuizen schuldig zijn, maar onze eigen regering (in de meeste gevallen)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top