Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Project tuin aanpakken

Project tuin aanpakken

Het kan niemand ontgaan zijn dat het tuinseizoen weer van start is gegaan. Toegegeven; hier doe ik zelf ook in volle overtuiging aan mee. Het spreekwoordelijke ‘groene vinger’ heb ik weliswaar niet maar wel vind ik het fijn dat onze tuin er netjes bijstaat. Zoals bij vele tuinliefhebbers het geval is, heb ook ik in de wintermaanden haast geen aandacht aan de tuin besteed. Maar nu dat het lentezonnetje zich steeds vaker laat zien vind ik het wel tijd om de tuin aan kant te maken zodat we er straks volop en vooral ongestoord van kunnen genieten.

Een traditionele tuin is dat van ons weliswaar niet, het is immers bovenop een gebouw, maar het doet qua functionaliteit en schoonheid zeker niet onder. Ondanks dat het grond volledig betegeld is en zijn dingen als grote bomen planten geen optie, valt er met potten gelukkig nog genoeg te creëren en bereiken. Die beste dingen komen immers in allerlei kleuren en maten en is het uiteindelijk puur een geval van keuzes maken en er een eigen invulling aan geven. Dat is bij mij niet anders.

Vooral met het oogsten waren zij van de partij

Jarenlang heb ik mijn eigen invulling aan onze tuin gegeven: het planten van etenswaren oftewel een ‘moestuin’. Naast twee appelboompjes die beide vorige jaar eetbare appels hadden, hield ik mij bezig met het planten van dingen als worteltjes, tomaten, peterselie en ga zo maar door. Leuk vond ik het en ook de kinderen hielpen goed mee. Vooral met het oogsten waren zij van de partij 🙂 Maar hoe leuk ik het planten en oogsten van etenswaren ook vind, ik wil vanaf dit jaar met onze tuin een ander weg inslaan. Ik wil nu vooral rust maar ook minder vaak met de tuin bezig hoeven te zijn. Minimale inspanning en maximale genot, zullen we maar zeggen…

Ook in de winter wil ik een ‘groene tuin’

In de wintermaanden heb ik (heel wijs) na kunnen denken over wat ik nou precies met de tuin wil doen. En een ding was voor mij gelijk duidelijk: ook in de winter wil ik een ‘groene tuin’. Niet meer een uitgestorven tuin, en maar wachten totdat alles in het voorjaar weer tot leven komt, maar een ‘altijd levendige’ tuin. Ongeacht het seizoen. Zodoende kwam ik erbij dat we op zoek moesten gaan naar winterharde planten. Planten dat in de koude maanden hun bladeren niet verliezen en er dus altijd prachtig bijstaan. Hoe moeilijk kan dat zijn?

Laat ik maar gelijk melden dat mijn plantenverstand ergens op nul staat. Ik heb er zero-verstand van. Qua verzorging en onderhoud weet ik, naast dat ze geregeld water dienen te krijgen, echt heel weinig van planten af. Soorten en namen zou ik bijvoorbeeld ook niet kunnen opnoemen. Ik heb mij hier simpelweg nooit in verdiept. Planten vind ik mooi en qua sfeer voegen ze in huis (en tuin) veel toe. Dat is voor mij reden genoeg om ze te halen. Afijn jullie snappen wel dat ik me puur door de uiterlijk van de planten laat leiden. Met mijn nul plantenverstand, manlief is nog erger, brachten we vol goede moed en positieve instelling een bezoekje aan het tuincentrum. Uiteraard in de hoop met genoeg planten weer richting huis te rijden. Ik neem aan dat ik vast niet de enige ben, die zonder kennis opzoek naar buitenplanten gaat. Ook voor mensen als mij (en manlief) moet er genoeg keuze in geschikte planten zijn: met weinig onderhoudsvoorschriften. Dat moet dus vast wel goed komen.

Onze zoektocht leverde maar liefst zeven planten op!

Onze zoektocht naar geschikte winterharde planten voor in de tuin leverde ons maar liefst zeven planten op. Vijf soorten welteverstaan. Stuk voor stuk puur op uiterlijk uitgezocht. Wel moet ik volgende keer meer rekening met mijn portemonnee houden: aan tuinplanten hangen best wel hoge prijskaarten. Nooit echt bij stilgestaan. Vol tevredenheid reden we, met een volle bak, weer richting huis waar ik gelijk aan de slag ging. De start van onze vernieuwde tuin waar we heerlijk kunnen chillen en tot rust kunnen komen is hiermee op gang gezet. Volgens diverse artikelen volg ik hiermee overigens de nieuwste tuintrend: rust in de tuin creëren. Wij behoren blijkbaar ook tot de massa tuineigenaars die naar stilte en ontspanning in de tuin verlangen. Niet zo gek natuurlijk als je naar onze drukke dagelijkse leven kijkt. Dan mag een fatsoenlijke tuin om in te chillen zeker niet ontbreken.

Meer over mijn tuinproject weten? Kom volgende week dan zeker meelezen! 

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top