Je bent hier
Home > Baby & Kind > Column Sandra | Overgang middelbare school

Column Sandra | Overgang middelbare school

Ik weet het nog als de dag van gisteren, na die vreselijke spanning rond de citotoets keken we allemaal uit naar de eindmusical. Daarna hadden ze zomervakantie en kwamen ze thuis met hun schriftjes tekeningen en hun andere schoolspulletjes. Het werd nu echt menens, ze ging naar de middelbare schoolhuis.
Aan de middelbare school zijn er meer kosten aan verbonden dan als bij de basisschool. Ook was het kleine er nu wel af, ze worden echt bijdehand op zo’n school. Dat niet alleen, ze moeten op de fiets door de drukke ochtendspits. Ik weet wel dat mijn dochter normaal rijdt op haar fietsje met een vriendinnetje uit haar klas, dat scheelt. Je houdt je hart soms vast. Dat eerste jaar zijn ze nog brugsmurfen en loopt iedereen ze omver. Soms had ik medelijden, wat een grote en vooral zware tas moesten ze meenemen; elke dag echt stampvol boeken.
Maar eerst was er nog kamp, waarbij allerlei activiteiten waren ontplooit om elkaar beter te leren kennen. De meesten deden geen oog dicht.
Nou, wennen was het wel met die zware tas en veel meer huiswerk, en dat ook echt gaan leren, dat vond ze minder.
Er werd meer gelet op de kleding en het uiterlijk, het moest wel goed zijn en van het juiste merk.
Ja, ze willen er graag bij horen en zijn heel onzeker op die leeftijd. Mijn dochter had ook nog een slotjesbeugel, maar die had bijna de halve klas.

De overgang is groot; van een knusse basisschool naar een leerfabriek. Maar ze slaan zich er dapper doorheen, de brugsmurfen, zodat ze op het eind van de eerste klas kunnen zeggen: wij zijn brugsmurf-af.
Vergeet ook niet de boeken op tijd te bestellen, hiervoor betaal je alleen borg. Vroeger kocht je die zelf. Dit is een beter systeem. Maar vergeet niet dat leuke agenda’s al 15 euro kosten en de rest is niet op te tellen, alles moet nieuw en van een bepaald soort zijn en de woordenboeken moet je zelf aanschaffen. Het kost een hele berg, dat viel me meteen op. Maar ze gaat over naar de tweede en ik weet nu waar ik aan toe ben. Behalve dat ze steeds bijdehanter worden door de pubertijd. Jaja, het hoort er allemaal bij op de middelbare school.

©afbeelding:Erik Molkenboer

2 thoughts on “Column Sandra | Overgang middelbare school

  1. Mijn zoon had de citi toets verleden jaar gehaald, wel spannend voor die kinderen hoor, maar alles wend, en zeker geen vent zullen julllie zeggen groet Simon

  2. Na het zomervakantie begint onze oudste met de middelbare school. Een grote verandering in vergelijking met de ‘veilige’ basisschool. Erg spannend is het natuurlijk ook.
    Veel inzicht heb ik op het moment niet wat betreft de kosten. Maar dat je de boeken niet hoeft te kopen maar huren is natuurlijk een pluspunt.
    Zoon heeft er zin in dus… kom maar op met de middelbare school 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top