Je bent hier
Home > Carrière > Wel of geen Verzekeringen voor jouw Ondernemen?

Wel of geen Verzekeringen voor jouw Ondernemen?

Als beginnende ondernemer heb je niet altijd een goede inzicht in wat je allemaal qua verzekeringen voor je onderneming moet regelen. Ik onderneem inmiddels al wat jaartjes en ik moet eerlijk bekennen dat ik geen enkele verzekering afgesloten heb. Privé heb ik wel het een en ander aan verzekeringen afgesloten maar voor mijn onderneming is dit dus anders. Ik heb bijvoorbeeld geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor het geval ik arbeidsongeschikt raak. Maar ook een pensioenverzekering is bij mij niet aan de orde. Nou zullen vele van jullie zichzelf afvragen waarom ik na al die jaren dit nog steeds niet geregeld hebt. Nou… antwoord hierop is vrij kort… Ik ben geen fan van verzekeringen…

Wij mensen houden van zekerheid in het leven. Ga eens na hoeveel verschillende soorten verzekeringen onze hedendaagse maatschappij rijk is. Wij willen met z’n allen het liefst ons voor alles verzekeren. Je ergens voor verzekeren biedt als het goed zit immers zekerheid en rust in je hoofd. En dat is toch wat we allemaal willen? Het leven zelf is al behoorlijk druk en dan wil je niet ook nog eens je zorgen om diverse zaken moeten maken. Wanneer je voor een baas werkt hoef je niet stil te staan bij diverse verzekeringen. Dat wordt automatisch voor je geregeld. Maar als ondernemer moet je alles rondom je ondernemingen en dus ook verzekeringszaken zelf regelen. Verzekeringen voor je onderneming geeft, zoals alle andere verzekeringsvormen, financiële zekerheid. En dat geeft bij het ondernemen denk ik wel de nodige rust.

Maar toch heb ik ten behoeve van mijn onderneming geen enkele verzekering afgesloten. Verzekeringen en ik gaan in het algemeen niet echt samen. Ik heb er wel een paar voor het gezin maar toch.. Ik denk dat dit te maken heeft met slechte ervaring. Bij mij voelt het als weggegooid geld. Jarenlang betaal je maandelijks netjes je premie en maak je er geen gebruik van en die ene keer dat er wel iets is wordt er moeilijk gedaan. Maar goed… dat betreft een privéverzekering en dus een andere vorm. Verzekeringen voor je onderneming schijnt een totaal andere koek te zijn. Als we het over zakelijk verzekeringen hebben zijn er diverse soorten die aangeboden en aangeraden worden. Google er maar eens op los en je zult zien dat het er heel wat zijn. In mijn inzicht zijn de drie belangrijkste de arbeidsongeschiktheidsverzekering (want.. you never know), de pensioenverzekering (ook op jouw oude dagje wil je nog steeds lekker (online) kunnen shoppen) en rechtsbijstandsverzekering (ja.. ook met klanten kun je conflict krijgen). Maar zoals velen van ons inmiddels, denk ik, wel weten zijn zakelijk verzekeringen vanzelfsprekend niet goedkoop. Het moet voor een ieder een goed overwogen beslissing zijn of je wel of geen verzekeringen voor jouw onderneming afsluit.

Zelf neig ik meer naar geen verzekeringen voor mijn onderneming afsluit. Ik ben wel wat betreft dit onderwerp momenteel druk in het weer. Al jaren had ik in mijn hoofd dit goed uit te zoeken maar ik vond het vooral een gedoe en zo bleef ik het maar uitschuiven. Ik wil mij er nog steeds meer in gaan verdiepen en mezelf goed laten informeren zodat ik uiteindelijk een weloverwogen besluit kan nemen. En aan de ander kant is het nou eenmaal fijn en geruststellend om dit goed geregeld te hebben, mocht je voor het afsluiten van diverse verzekeringen kiezen. Ik kan mij goed voorstellen dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor iedere ondernemer eigenlijk wel onmisbaar is. Dat is, denk ik wel, fijn om te hebben. We willen er het liefst niet bij stilstaan en voor velen is het een ver-van-mijn-bedshow maar een ongeluk zit ook wel weer in een kleine hoekje. De ene ondernemer loopt wat meer risico dan een ander en in mijn geval ben ik van mening dat ik niet veel risico loop. Maar het is natuurlijk wel fijn als je, indien nodig, ergens op kunt terugvallen.

Naast een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het afsluiten van een pensioenverzekering voor velen ook belangrijk. Omdat ik nog steeds niet uit ben of ik überhaupt verzekeringen voor mijn onderneming zal gaan afsluiten en zo ja welke vormen, heb ik er alvast voor gekozen om te gaan pensioensparen. Hierbij ben ik zelfstandig voor mijn pensioen aan het sparen, op een aparte rekening en een vaste bedrag per maand. Ik word er tenslotte ook niet jonger op en om dan enkel van een AOW, waar iedereen recht op heeft, te moeten leven lijk mij niet comfortabel. Wil ik bijvoorbeeld voor mijn pensioen een redelijk bedrag bij elkaar gespaard hebben kan ik natuurlijk niet pas op mijn 50ste van start gaan. Ook ik wil straks van een zorgeloze oude dag genieten. Ik zou dan niet om geld willen stressen, zeker niet als ik er nu iets aan kan doen. En dat kan! En nog mooier: ik hoef hiervoor geen verzekering af te sluiten maar wel er flink op los te sparen. Ik zie dit als een goed begin om een comfortabele oudedagvoorziening op te bouwen. En investeren in de toekomstig begint tenslotte in het heden. Een pensioenverzekering kan ik alsnog tezamen met andere verzekeringen op een latere stadium, wanneer ik tot voldoende informatie beschik, afsluiten.

Zoals je kunt lezen twijfel ik nog behoorlijk over dit onderwerp. Wel of geen verzekeringen voor mijn onderneming? Dat is nog steeds de vraag waar ik mee rondloop. Als het om het opbouwen van pensioen gaat kan ik inmiddels zeggen; hoe eerder je begint des te beter. Een financieel ‘appeltje voor de dorst’ opbouwen kan je absoluut niet vroeg genoeg mee beginnen. En zelfstandig sparen door maandelijks een vaste bedrag opzij te zetten is een goed begin. Het vraagt weliswaar om de nodige discipline maar voordelig is het wel. En het bedrag dat je hiervoor opzij zet is helemaal up to you! Maar wees wel realistisch want met 10 euro per maand kom je er dus niet…

Hoe denk jij over zakelijk verzekeringen?

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top