Je bent hier
Home > Columns > oud & nieuw

oud & nieuw

Oud en nieuw is een feest dat gepaard gaat met oliebollen, champagne en bovenal vuurwerk. Heel veel vuurwerk. En voor heel veel mensen hoort stappen er ook bij.
Nou ben ik niet het type dat met oud en nieuw uitgaat. Voor mij veel te druk en chaotisch. Bovendien breng ik oud en nieuw het liefst thuis door met het gezin. Uiteraard wel met oliebollen, zelfgebakken, dat wel, lekkere hapjes en tot dit jaar vuurwerk. Alcohol komt niet van pas want manlief en ik drinken beiden niet. Wel is er genoeg zogeheten kinderchampagne, wat overigens niet meer zo genoemd mag worden. Voor mij de ideale manier om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe in te luiden.

Vuurwerk is het symbool van oud en nieuw. En het is prachtig om te zien, al die lichtjes en figuren. De bijbehorende oorverdovende geluiden nemen wij dan wel voor lief.
Ik kijk graag naar vuurwerk. Jaarlijks sta ik, met één of meerdere kindjes, voor het raam naar alle lichtjes te kijken. Ik kan er werkelijk uren naar kijken. Zelf afschieten doe ik niet aan, voor mij veel te gevaarlijk. Enige vuurwerk dat ik ooit in mijn handen heb gehad zijn sterretjes. En daar ben ik zeker tevreden mee. Zelfs op plekken waar vuurwerk afgestoken wordt voel ik mij niet veilig. Manlief denkt daar, zoals iedere ander man, weer heel anders over. Jaarlijks spendeert hij onze zuurverdiende centjes uit aan vuurwerk. Hem overhalen om een jaartje zonder vuurwerk te doen is mij tot dusver nooit gelukt. Mijn verbazing was dan ook groot toen hij onlangs meedeelde dat hij dit jaar geen vuurwerk zal aanschaffen.
Ik moet zeggen dat ik het in eerste instantie niet geloofde, maar het is echt zo.
Geen enkel vuurwerk is hier in huis te bekennen. De reden hiervoor is simpelweg een jaartje zonder vuurwerk, wordt mij meegedeeld. Of er een andere achterliggende reden is, weet ik niet. Maar voor mij betekent het veel meer dan dat. Dit jaar zonder vuurwerk zie ik als een eerbetoon aan mijn onlangs overleden moeder. In plaats van vuurwerk een wensballon oplaten zal een veel toepasselijker gebaar zijn.
Een wensballon die in het teken staat van het einde van mijn rouwperiode.

Alhoewel ik het prachtig vind om naar vuurwerk te kijken, vind ik het aan de andere kant ook zonde van alle zuurverdiende centjes. Maar goed, als wij er met z’n allen mee stoppen blijft er natuurlijk niets meer van deze oeroude traditie over.
Een vuurwerkloze jaarwisseling is eigenlijk toch wel ondenkbaar.

Iedereen een fijne en gezellige jaarwisseling en voor de mensen die vuurwerk gaan afsteken, doe het voorzichtig.
Heel veel geluk en gezondheid in het nieuwe jaar.

Nicky A.
Nicky, trotse moeder van zes kinderen en hoofdredacteur en blogger bij Mommyonline.nl en Beautytopia.nl. Een thirty-something watervrouw (lees: waterman), een ware nail-addict en kan van lekker vrouwelijke geuren maar niet genoeg krijgen.
https://www.mommyonline.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top