Je bent hier
Home > Columns > Goede voornemens zijn gedoemd om te mislukken

Goede voornemens zijn gedoemd om te mislukken

Goede voornemens zijn gedoemd om te mislukken

Het begin van een nieuw jaar is voor velen het moment om zich het nodige voor te nemen. Goede voornemens zijn nobel maar in veel gevallen gedoemd om te mislukken. Zelf ben ik al verschillende keren gestopt met roken. Niet perse aan het begin van een nieuw jaar maar wel tot twee keer toe vanwege een zwangerschap. In beide gevallen ben ik na de bevalling weer gezellig begonnen en tot op heden rook ik nog steeds. Ik had me natuurlijk voor kunnen nemen om daar in 2012 mee te stoppen maar dat heb ik niet gedaan. Ik wil namelijk helemaal niet stoppen met roken, niet zolang ik rook zoals ik rook.

Ik rook namelijk helemaal niet veel. Ik geef toe, het aantal sigaretten verschilt per dag maar een kettingroker zou ik mezelf niet willen noemen. Regelmatig ga ik op pad zonder sigaretten bij me te hebben en in de meeste gevallen mis ik mijn peuk dan niet eens. Roken is voor mij in veel gevallen een prettige vlucht. Het algehele rookverbod zie ik eigenlijk als een zegen. Een reden om me even te onttrekken aan het gezelschap om me met een select groepje af te zonderen om er even een op te steken. Die rookpauze is veelal een heerlijk excuus om even bij te praten met andere rokers. Veel van mijn vrienden roken ook dus sta ik altijd gezellig met dezelfde personen buiten. Zelfs als er wel binnen gerookt mag worden kies ik ervoor om, onder het mom dat ik anderen niet met mijn slechte gewoonte wil lastig vallen, me even terug te trekken. Lekker even weg, me even distantiëren van een irritante gesprekspartner die het nodig vindt om zijn hele ziel en zaligheid met mij te delen. Ontelbare keren heeft mijn vriendje “peuk” me gered uit een oersaaie, slaapverwekkende conversatie.

Ook thuis rook ik weinig en in de meeste gevallen rook ik ook dan buiten. Als het slecht weer is dan wil ik nog wel eens een peuk opsteken bij het open raam en als ik rokende visite heb dan rook ik ook binnen met een raampje open. Veel mensen zullen het met me oneens zijn maar ik vind dat handje vol sigaretten wat ik rook per dag geen reden om te stoppen. Ik geniet nog teveel van mijn rookpauzes om maar te zwijgen van het nare bijeffect van stoppen. Van alle stoppers die ik ken is er niet een die niet significant is aangekomen na te zijn gestopt. Velen zijn na het stoppen nooit meer op hun rokende gewicht terug gekomen. Ik heb mensen van mager naar gezet zien transformeren en al is roken ongezond, dat is overgewicht ook. Dus steek ik nog maar een sigaretje op en hijs me met enige zelfingenomenheid in een broek die ik pakweg 15 jaar geleden heb gekocht. Ik geef toe, roken is duur maar dat is een nieuwe garderobe ook. Nee, ik geef mijn verslaving voorlopig nog niet op. Ik geniet nog even verder van mijn sigaretje maar nog veel meer van alle excuses die ze mij verschaft.

Ik heb dus eigenlijk een slecht voornemen voor 2012. Noem me maar een zwakkeling maar ik rook lekker verder. Met mijn sigaret in de aanslag ontvlucht ik beleefd maar effectief oninteressante gesprekspartners en eet me ondertussen ook nog eens strak aan allerhande snacks waarvan er geen grammetje aan mijn lijf blijf hangen. Alle antirookcampagnes ten spijt wegen de nadelen van het roken voor mij lang niet op tegen de voordelen. Dus als jullie het niet erg vinden dan ga ik even naar buiten en steek er nog een op…

Karina Andeweg
Ik ben Karina Andeweg en moeder van twee kinderen; Ruud (3 maart 2003) en Maaike (28 februari 2007). Het is mijn streven om het leven niet al te serieus te nemen en er niet te zwaar aan te tillen. In mijn columns hoop ik regelmatig een lach en soms een traan van herkenning op jullie gezicht te kunnen brengen en gun ik jullie een kijkje in mijn leven..

4 thoughts on “Goede voornemens zijn gedoemd om te mislukken

 1. Ik geloof dat je werkelijk pas met roken kunt stoppen wanneer jij dat zelf voor 100% wilt, eerder heeft haast geen zin.
  Zolang jij nog niet wilt stoppen, gewoon doorgaan maar ik moet er natuurlijk ook bij melden dat je jezelf meer slecht als goed doet. Hiermee bedoel ik de schade van het roken, je longen bijvoorbeeld.

  Het is inderdaad een goede hulpmiddel om onder ongewenste gesprekken uit te komen

 2. Ook als je weinig rookt breng je schade toe aan je longen. Ik begrijp niet dat je doorrookt, terwijl je dus wel kon stoppen voor de zwangerschappen. Zelf ben ik gestopt toen ik bijna voor het eerst wilde proberen zanger te raken. Sindsdien heb ik niet meer gerookt. En ik rookte ook weinig, nog minder dan jij, maar het is gewoon ongezond.
  Maar ja als jij wilt blijven roken moet je dat gewoon doen.
  Ik ken iemand die kanker heeft gehad, maar toch rookt. Zij beseft dat zij hierdoor haar levensverwachting wellicht vermindert, maar leeft liever korter en gelukkiger en roken maakt haar gelukkiger. Ieder zijn keus.

 3. Ik ken wel iemand die gestopt is en niet is aangekomen!
  Bij mijn moeder is vorig jaar na 40 jaar flink roken keelkanker geconstateerd.
  Ze moest uiteraard gelijk stoppen met roken en ze weegt nu, na bijna een jaar behandelingen en veel ellende, absoluut minder dan haar rokende gewicht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top