Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Ouderschap > Haar Verhaal > Onbegrepen

Onbegrepen

Ouders worden vaak niet begrepen als hun kind ziek is. Door collega’s, werkgevers, maar soms zelfs ook door huisartsen en/of kinderartsen. Soms worden ze zelfs niet serieus genomen…

Je kind ziek
Als je kind ziek is, maak je je vreselijke zorgen.
Waar heeft hij last van, wat heeft hij, waarom?

Om een voorbeeld te geven…

Ons zoontje is zeer regelmatig ziek, verkouden en ga zo maar door.
Een abonnement bij de huisarts is een feit. Dan heeft hij weer dit, dan heeft hij weer dat, maar bijna altijd heeft het met zijn longetjes te maken.

De eerste keer dat wij op de EHBO terecht kwamen omdat hij zo benauwd was, hadden we een kinderarts die ons het gevoel gaf, dat zij ons niet serieus nam. Ze zei letterlijk dat hij niet benauwd was, omdat hij zijn fles leegdronk.
Dit is natuurlijk onzin, want hij dronk hem wel leeg, maar wel met regelmatige tussenposes…
Hij is toen verneveld en toen ging het een stuk beter en mochten we weer met hem naar huis.
Vernevelen betekent dat je kind dan een kapje op rondom zijn neusje en mondje krijgt, waar een soort van mist uitkomt. Het is het mooist als je kind dit rustig kan inademen, maar als hij huilt is het ook niet erg. Bij het huilen haalt je kind dieper adem en dus komt het medicijn NOG beter aan…

Hij krijg nu sinds dat hij drie maanden oud is verschillende pufjes. Hij begon met alleen Ventolin. Daarna kreeg hij ook nog Flixotide, omdat alleen Ventolin niet genoeg was. Flixotide is een ontstekingsremmer in de vorm van een puf.  Na twee weken Flixotide gebruikt te hebben, ging hij steeds overgeven na de Flixotide puf… dus de huisartsenpost (nader te noemen HAP) gebeld en die adviseerde om er even mee te stoppen, om te kijken hoe hij hierop zou reageren. Als het spugen weg zou gaan, moest ik contact opnemen met mijn eigen huisarts, omdat hij dan wel overgevoelig kon zijn voor de Flixotide. Het spugen was over. Paar dagen later eigen huisarts gebeld en die vertelde dat hij niet dacht dat hij er overgevoelig was en dat we dan maar naar één puf per dag moesten gaan met de Flixotide.

Ons zoontje bleef benauwd. Toen we bij mijn schoonouders waren, was ik het zat. Wij zijn wederom naar de HAP gegaan. Die stuurde ons door naar de kinderarts. Hier kregen we te horen dat één puf Flixotide per dag helemaal geen nut heeft, dat je het dan net zo goed niet hoeft te geven. Zij adviseerde een ander medicijn, een puf genaamd Qvar. Dit had ze toen ook in een brief naar de huisarts geschreven.
Bij deze puf kregen we ook een nieuwe voorzetkamer (een ding die je ook om het mondje heen zet, waar de medicijnen van de pufjes langzaam in de longetjes terecht komen door het ademen), omdat de Qvar niet op de babyhaler past. Met Qvar gaat het wel goed. Hij vertoont gelukkig geen enkele overgevoeligheid ervoor.

Naar je gevoel luisteren
Tot nu toe is ons zoontje nog steeds erg vaak ziek. Van de bijna veertien maanden dat hij nu is, is hij zeker elf maanden in totaal ziek geweest.

Zwaar verkouden, benauwd, overgeven, oorontstekingen, keelontstekingen om zo nog maar even verder te gaan…

Ik blijf het gevoel houden, dat er iets niet klopt. Misschien dat hij allergisch is, of iets dergelijks. Ik wilde dit graag laten onderzoeken.
Maar dan stuit je weer ergens op…

De ene arts zegt dat het mogelijk is om te testen op een allergie, de andere arts zegt dat een kind van deze leeftijd nog niet allergisch kan zijn…
Dat geloof ik niet, dus ik ga er sowieso achteraan, om een test te laten doen. Ze trekken desnoods maar bloed van hem. Er moet iets zijn waardoor hij steeds zo ziek is. Ik zal doorgaan tot ik weet wat.

Het moraal van dit verhaal is, dat je altijd naar je gevoel moet luisteren, betreffende je kind. Tot op heden heb ik altijd gelijk gehad, dat er iets mis was.

 Dus luister naar je gevoel en trek aan de bel als je het niet vertrouwd!!

Geschreven door: Patricia Gieling

Redactie MommyOnline
Mommyonline.nl is een online platform dat in 2009 is opgezet dóór en vóór (aanstaande) mama’s met kinderen van alle leeftijden. Een interactieve, complete en hippe mamablog over echte vrouwen en hun verhalen met betrekking tot het opvoeden van hun kinderen. Anno nu is Mommyonline.nl een mama-lifestyle blog met artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen.
https://www.mommyonline.nl

7 thoughts on “Onbegrepen

 1. Wat een verhaal en erg herkenbaar.
  Ik heb er ook mee te maken, artsen die allemaal wat anders zeggen, of ronduit na een bezoekje (kind was hard gevallen en had last met zijn handje) geïrriteerd vragen of er soms nog iets was.. grrr.

  Ik zou zeggen, probeer het eens bij een homeopaat, zij kijken naar het hele beeld van je kindje, dus ook het karakter, de geboorte etc, zij gaan er van uit dat niet iedereen hetzelfde medicijn nodig heeft voor dezelfde kwaal.
  Heel logisch eigenlijk, we zijn natuurlijk niet 100% hetzelfde.
  Ik wens je heel veel sterkte en inderdaad: volg je eigen gevoel!

  Groetjes: Shirley

 2. Shirley, je hebt helemaal gelijk hoor. Maar inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder en de laatste opname was in februari (zie foto) en hier zijn ze erachter gekomen dat hij dus heel snel vatbaar is voor virussen en dat dit bij hem meteen op de longen slaat.

  Inmiddels is er ook bloed geprikt en hieruit is gekomen dat hij gelukkig nergens allergisch voor is.
  Maar ik blijf hem in de gaten houden…

  Groetjes,

  Patricia

 3. Hoi Patricia,

  Het is een mooi verhaal geworden over een lange periode vol strijd. Ga zo door! Want met dat gevoel zit het wel goed.

  Groetjes,

  Eva

 4. Wat heb ik te doen met dat kleine ventje op die foto….. Kippenvel. Dan mag ik in mijn handjes knijpen dat Lyanne “alleen maar” reflux had door een KMA en dat dit al maanden over is.
  Ik hoop dat het ondertussen een stuk beter gaat met je kleine mannetje. Een homeopaat kan trouwens nooit kwaad, net zoals een osteopaat. Die 2e heeft Lyanne van haar reflux en KMA afgekregen! Succes

 5. Jeetje wat een verhaal zeg… Je wilt natuurlijk graag de beste start voor je kind! Ik vind dat je er goed aan hebt gedaan om niet op te geven en naar je gevoel te blijven luisteren!
  Zal je zoontje hier de rest van zijn leven last van blijven houden, of is het iets waar hij “overheen groeit”?
  Ik wens je iig veel succes en hoop dat je mannetje zich een stuk beter voelt!

 6. @ Monica: dat is afwachten. Hij kan er overheen groeien, maar hij kan het ook houden.
  Op dit moment is hij weer heel erg verkouden en dus ook weer benauwd, dus is weer puffen voor hem. 😉 Heb tot nu toe nog niet weer naar het ziekenhuis gehoeven met hem. Ja voor controles en de astma verpleegkundige. Hij word nu heel goed in de gaten gehouden :D.

  @ Cindy: bedankt voor de tip. Helaas is dit voor mij onmogelijk, door de kosten hiervan. Ik zou het heel graag willen proberen, maar heb er helaas het geld niet voor, dus kan ik het niet proberen.
  Maar wil je toch heel erg bedanken voor het meedenken. 😀

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top