Je bent hier
Home > Gezin & Opvoeden > Nederlandse moeders vaak onzeker over opvoeding

Nederlandse moeders vaak onzeker over opvoeding

perfecte moederWederom een onderzoek. Dit keer een onderzoek onder meer dan 1100 Nederlandse moeders met kinderen in de leeftijd van vier tot en met twaalf jaar. (Bron: nu.nl)

De helft van de moeders vraagt zich wekelijks af of ze het ze goed doen. Meer dan de helft is vooral onzeker door zichzelf. De helft is onzeker door het gedrag van hun kinderen en 22 procent is onzeker door zichzelf te vergelijken met andere moeders. Dan lees ik nog over de schuldgevoelens die moeders hebben. Zowel werkende moeders als ‘niet-werkende’ moeders (bestaan niet werkende moeders eigenlijk? Maar goed, dat is een ander onderwerp. Het gaat hier om moeders die tevens betaald werk doen.) voelen zich schuldig. Werkende moeders voelen zich ten opzichte van ‘niet-werkende’ moeders schuldiger. Schuldiger omdat ze soms te weinig tijd voor haar kind heeft en omdat ze hun kinderen niet alles kunnen geven wat ze willen. Toch denkt 81 procent dat moeders die hun hart volgen, het uiteindelijk goed doen.

Een hoop cijfers door een onderzoek waarin ik niks nieuws ontdek. Natuurlijk vraagt elke moeder zich wel eens af of ze het wel goed doet. Dat geldt voor alle moeders over de hele wereld en niet alleen de Nederlandse moeders. Daar heb je geen onderzoek voor nodig. Er zit tenslotte geen gebruiksaanwijzing bij je kind dus is het logisch dat je je afvraagt of je het goed doet. Wat voor je ene kind wel blijkt te werken, is misschien de grootste fout die je kunt maken bij je andere kind. Vergelijken met andere moeders is ook flauwekul. Juist omdat elk kind anders is. En gelukkig is elk kind anders. Ik persoonlijk heb ook een bloedhekel aan moeders die denken alles te weten en ook niet schromen om dat ongevraagd aan jou mede te delen, en die ook nog volhouden als jij zegt dat dat echt niet opgaat bij jouw kind. Ze dreunen gewoon verder het riedeltje op dat ze hebben gelezen in het zoveelste opvoedboek.

Daar ben ik zo klaar mee. En stiekem denk ik ook dat juist die moeders het meest onzeker zijn. Ook moeders die doen overkomen dat alles perfect gaat, moeders met een eeuwige glimlach op hun gezicht, ontwijk ik graag. Dat bestaat gewoonweg niet. Gezinnen waarin alles perfect gaat? Kom op zeg. Het gaat echt nergens perfect. En mensen die claimen van wel die liegen glashard. Ik denk dat elke moeder (of in ieder geval de meesten) doet wat zij denkt dat goed is. En soms weet je achteraf dat je het anders had moeten aanpakken. En daar leer je van. Niks mis mee, en dat is ook niks om onzeker van te worden. Dat hoort nu eenmaal bij het moederschap. Zoals de 81 procent uit het onderzoek ook al denkt: volg je hart, en dan komt het wel goed. Echt waar.

Sandy J is gelukkig getrouwd en is moeder van 2 jongens, Dean van 6 jaar en Jake van net 3 jaar. En samen wonen zij in een dorp in Limburg.

4 thoughts on “Nederlandse moeders vaak onzeker over opvoeding

  1. Helemaal waar al vind ik dat ‘volg je gevoel’ ook wel een dooddoener.
    Ik weet soms mn gevoel niet te vinden of hij zit verstopt.. Raak enorm in de war van alle adviezen en informatie. Misschien dat ik daarom amper boeken lees..

  2. De perfecte moeder bestaat niet. Volg je gevoel lijkt een dooddoener maar dat is wel.wat ik doe. Bij de eerste heb je steeds een gevoel maar door de onzekerheid durf je er niet op te vertrouwen. Toch blijkt vaak dat je gevoel juist is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Top